in

De voor-en nadelen van een diskloze console – Klaar voor het digitale tijdperk?


Voordelen

Een lagere prijs

Het meest voor de hand liggende voordeel van een console zonder diskdrive is de zachtere prijs. Het schrappen van de drive van de One S scheelt nu eenmaal in productiekosten en Microsoft zet de console ongetwijfeld voor een lagere prijs in de markt. De vraag is natuurlijk hoe groot het prijsverschil wordt tussen de reguliere One S en de All-Digital Edition. Momenteel betaal je rond de 299 euro voor een One S met 1TB opslagruimte, vaak met game. Volgens het oorspronkelijke gerucht van de website Thurrott, die regelmatig accurate informatie lekt over Xbox, beoogt Microsoft de prijs naar 199 dollar of minder te brengen, een aanzienlijke daling dus. De vraag is natuurlijk of er meerdere modellen komen en hoeveel opslagruimte je krijgt voor die 199 ‘piekeballen’.

Makkelijker te verplaatsen

Mogelijk worden diskloze consoles ook compacter en daarmee veel eenvoudiger te verplaatsen. Wie zijn Xbox One namelijk durft te openen, ontdekt dat het onderdeel flink wat ruimte in beslag neemt. Het weglaten van de diskdrive biedt de mogelijkheid om te schuiven met de componenten van de al kleine Xbox One S om ruimte te besparen. Het zou de console aantrekkelijker maken om zo nu en dan te verplaatsen binnen het huis, als extra media-hub subtiel onder de televisie te zetten of naar een vriend mee te nemen voor een ouderwetse LAN-party. Of het ontwerpen van een nieuwe behuizing en het verkleinen van het moederbord ook de moeite waard is voor een console die kosten moet besparen is natuurlijk een tweede.

Xbox

Het wordt eenvoudiger om digitaal te gamen

Veel gamers zitten met het dilemma of ze volledig digitaal moeten gaan gamen of niet. Wellicht valt de komst van een diskloze console samen met een doorbraak voor het gemak van toegang krijgen tot digitale games en ze spelen. Denk aan een goede deal voor Xbox Game Pass bij aanschaf van de Xbox One S All-Digital Edition en het inwisselen van fysieke games voor digitale versies. Dit laatste wordt gesuggereerd door Thurott, die meldt dat Microsoft wil samenwerken met verschillende winkels om inwisselprogramma’s op te stellen. Voor velen is het een nachtmerrie om hun fysieke eigendom om te ruilen voor een licentie, maar zo zijn je oude games in ieder geval nog speelbaar. En het ruimt lekker op.

Nadelen

Prijs van nieuwe game

Uiteraard zitten er veel nadelen aan diskloze consoles. De grootste is wellicht de prijs van games. Bij lancering kosten games vaak 69,99 euro, terwijl fysieke exemplaren zeker 15 euro goedkoper zijn. Als je dus geen toegang hebt tot een nieuwe game via Xbox Game Pass ben je bij nieuwe titels waarschijnlijk duurder uit. Ook is het niet meer mogelijk om tweedehands games op te pikken om een paar tientjes te besparen. Daarentegen zijn er regelmatig uitverkopen met steengoede games in zowel de Xbox Live Store als de PlayStation Store, waardoor je voor oudere titels alsnog goedkoper uit bent.

Devil May Cry 5

Games zijn geen eigendom meer

Een ander nadeel van een diskloze console is dat digitale games officieel geen eigendom zijn. Bij het aanschaffen van een digitale game ga je akkoord met een aantal voorwaarden, waarin expliciet beschreven staat dat je geen eigenaar bent van het product, maar de licentie krijgt om het te gebruiken. Dit betekent dat wanneer de game verwijderd wordt van de digitale winkel, het op den duur zo kan zijn dat de game niet meer te downloaden is. Denk bijvoorbeeld aan de Nintendo DSi Store, die niet meer in de lucht is. Dit soort voorwaarden hebben een ingrijpende invloed op het gebruik van diskloze consoles, omdat je over tien of twintig jaar wellicht geen toegang meer hebt tot je aangeschafte games.

Installatietijden

De tijd dat we direct aan de slag konden met een nieuwe game is voorbij. Tegenwoordig wordt de game op de harde schijf geïnstalleerd en komt daar vaak nog een flinke patch bij. Het nadeel van een digitale versie installeren is dat de game eerst gedownload wordt, wat de installatietijd behoorlijk verlengt. Net name het PlayStation Network kampt weleens met lage downloadsnelheden of het stagneren van de download. Natuurlijk speelt de kwaliteit van je internet ook een rol bij het downloaden, maar het is iets om in het achterhoofd te houden.

Geen blu-ray’s afspelen

Wellicht is dit voor velen een klein minpunt aan diskloze consoles, maar toch is het belangrijk om te benoemen. Met het verwijderen van de diskdrive in de Xbox One S is het namelijk ook niet meer mogelijk om (4K) Blu-ray’s af te spelen. Dat betekent dat je net als met games afhankelijk bent van internet om films en series te kijken. Uiteraard ondersteunen streamingdiensten als Netflix 4K, maar daar moet je een duurder abonnement voor afsluiten, heb je meer bandbreedte voor nodig dan dat je bij een doorsnee internetpakket krijgt, en uiteindelijk krijg je vooralsnog bij lange na niet de beeldkwaliteit van ‘fysieke’ 4K.

4K Ultra HD

Conclusie

Je kunt concluderen dat er een hoop nadelen zitten aan een eventuele diskloze console. Nieuwe games kosten veel geld, ze zijn niet eens jouw eigendom en het duurt ook nog eens langer om ze te installeren. Daartegenover staat echter een vermoedelijk zachte prijs en wellicht een compacter formaat. Al met al is de diskloze console een intrigerende gedachte en hopelijk zien we binnenkort meer.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Korte verhalen Destiny 2 hinten naar duister Destiny 3

Waarom er geen Marvel of Star Wars-werelden in Kingdom Hearts 3 zitten