in

De wondere wereld van Farming Simulator e-sports


Farming Simulator maakt al een tijdje onderdeel uit van het gamelandschap. De eerste game lanceerde in 2008 en sindsdien verschijnen bijna jaarlijks nieuwe delen, beurtelings voor mobiele en reguliere platformen. Voor een nichegame groeide de franchise behoorlijk hard en toen Farming Simulator meer dan een miljoen stuks verkocht, bleek dat ontwikkelaar Giants Software wel degelijk een hit in handen had. Inmiddels zijn er 25 miljoen games verkocht en is de mobiele versie 90 miljoen keer gedownload. Farming Simulator wordt lang niet altijd serieus genomen, maar de franchise groeit steeds verder.

Op de tractor door Europa

Een multiplayermodus was al een paar jaar onderdeel van de boerderijsimulator, wat de grotendeels Duitse community aanspoorde om zelf toernooien te organiseren. Als fanservice organiseerde de ontwikkelaar drie jaar geleden het eerste officiële toernooi op Agrtechnica, de grootste beurs ter wereld voor agrarische techniek. Het was een succes en voor Giants de aanleiding om te werken aan iets veel groters. Dat werd, na wat testtoernooien in 2018, vorig jaar aangekondigd: de Farming Simulator League. De competitie is inmiddels van start gegaan en loopt tot en met Farmcon 2020.

Vergeleken met League of Legends en Fortnite is de 250.000 euro aan prijzengeld een lachertje, maar het is genoeg motivatie voor verschillende teams om Europa door te reizen en mee te doen aan de tien toernooien die het seizoen kent. Het feit dat John Deere, een van de grootste tractorfabrikanten ter wereld, een eigen team oprichtte, gaf de competitie extra tractie binnen de boerenwereld. En zo zijn er wel meer fabrikanten met een eigen team, zoals bandenmaker en tevens huidige nummer één Trelleborg en landbouwmachinemaker Khrone. De competitie werd afgetrapt op Farmcon 2019 en in de zomer vond een groot toernooi plaats tijdens Gamescom 2019. Aankomende maanden doet de competitie nog een handvol beurzen aan, zoals Dreamhack Leipzich en Farmcon in Kansas City.

farming simulator

Vermakelijke wedstrijden

Velen vragen zich terecht af hoe een simulator als deze in godsnaam geschikt is als e-sport. Voorheen was de game vooral afhankelijk van mods en de reguliere multiplayermodus, maar in het laatste deel introduceert Giants Software een aparte e-sportmodus met officiële regels. Onderstaande video legt deze regels goed uit en toont aan wat de belangrijke mechanieken van de game zijn.

Fundamenteel gezien is een potje Farming Simulator behoorlijk simpel. In het kort moeten twee teams van drie binnen vijftien minuten zoveel mogelijk punten scoren door hooibalen in een graanschuur te laden. Wie de meeste punten heeft binnen de tijd wint vanzelfsprekend. Maar er komt meer bij kijken dan dat. Zo kunnen teamcaptains bepaalde tractoren bannen, krijgen teams de keuze uit modificaties, is er een vermenigvuldiger die de laadsnelheid van beide teams beïnvloedt en zijn spelers afhankelijk van bewegende bruggen.

Unieke dynamiek

De dynamiek van zo’n wedstrijd is daarom behoorlijk uniek. Enerzijds geeft de dynamische camera kijkers dat rustgevende simgevoel waardoor de game zo populair is geworden. Anderzijds voeren teams complexe strategieën zo goed mogelijk uit en telt elke beweging. Het is zaak om graan zo snel mogelijk te oogsten en bij de schuur te bezorgen, om een constante stroom aan graan te hebben en de vermenigvuldiger op gang te brengen. Elke gevallen baal of door het andere team omhoog gehesen brug kan een achterstand opleveren die wellicht niet meer goed te maken is.

Het komt daarom soms aan op de laatste seconden, wat een wedstrijd behoorlijk spannend kan maken. Daar gaan vaak wel een paar saaie minuten aan vooraf, want tijdens het oogstgedeelte van een wedstrijd gebeurt er bijster weinig. Er is een drone die af en toe een bonus dropt die slechts één van beide teams kan gebruiken, maar hier valt zeker nog wat te halen voor de modus. Dat geldt overigens ook voor de regel waarbij het team dat als eerste drie van de dezelfde voertuigtypes claimt de wedstrijd direct wint. Dat kan ervoor zorgen dat een potentieel spannende wedstrijd binnen enkele seconden over is, en dat is zonde.

farming simulator

Kalmte in e-sport

Maar goed, de Farming Simulator-scene is net begonnen en zal naar verwachting de komende jaren alleen maar groeien. Het is lastig te zeggen waar de populariteit van de game vandaan komt, maar het heeft vermoedelijk te maken met de Duitse liefde voor tractoren. Daarbij schat de ontwikkelaar dat zeker een kwart van de spelers verbonden is met de agrarische sector en deel daarvan zelfs fulltime boer is. Bovendien is de franchise met de komst van een Stadia-versie op elk denkbaar platform te spelen, waardoor de drempel om de game aan te schaffen erg laag is.

Verder is er tussen het AAA-geweld altijd behoefte geweest aan boerderijgames. Tien jaar geleden speelden ruim 34 miljoen mensen Farmville op hun telefoon of op Facebook en het succes van Stardew Valley zal je niet ontgaan zijn. Gamers hebben soms behoefte aan kalmte, en klaarblijkelijk ook in e-sports. Er gebeuren namelijk weinig écht spectaculaire dingen tijdens e-sportwedstrijden, noch kletsen de commentatoren door het geluid. Farming Simulator is rustgevend en bij vlagen spannend, en het is prachtig dat daar ruimte voor is.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kijk vanaf 15:00 uur naar Escape from Tarkov en Hell Let Loose met Tjeerd, Lucas en Martin

Elf vette LEGO-sets gebaseerd op games