in

De zin en onzin van E3


Geschiedenisles
Het was 25 jaar geleden dat de Entertainment Software Association de E3 organiseerde. Een enorme lijst aan uitgevers zijn lid van die club. Dat is niet alles wat ze doen, ze lobbyen ook bij de overheid om niets tegen gok mechanismes in games te doen en sponsoren presidenskandidaten tijdens hun campagne om hun punt later te kunnen maken. Ja dat klink iets wat in een bananen republiek gebeurt en dan weet je ook hoe de Amerikaanse overheid functioneert en de kant van het kapitaal kies in plaats van de bescherming van hun bevolking. Uiteraard hebben ze ook goede dingen gedaan zoals geweld in games in relatie met geweld door onnodig wapenbezit te ontzenuwen. Anyway, ik dwaal af, een keer per jaar wordt de E3 georganiseerd zodat alle leden van de club met elkaar zaken kunnen doen en informatie kunnen uitwisselen. Daar werden ook inkopers bij uitgenodigd die de aankomende games gepresenteerd krijgen zodat ze vast hun orders konden plaatsen.

De E3 groeit
Omdat ze er toch al een hele productie van maken werd de pers er later ook maar bij uitgenodigd. Die werd, zoals een bananenrepubliek betaamt, in de watten gelegd met exclusieve feestjes, hapjes, drankjes gratis consoles en toegang tot de ontwikkelaars.
De presentaties werden professioneler, en we konden die uiteindelijk online bewonderen. De kosten voor al die pret steeg enorm, daarnaast was er enorm veel stress voor de ontwikkelaars om een werkende of zelfs speelbare demo uit te persen voor een game die binnen een jaar zou moeten verschijnen.
Maar het feest voor de kijker is er zeker. Hoewel door internet de pers zonder uitzondering achter de feiten aanliep terwijl ze zich lieten verwennen bij de uitgevers konden we alles uit eerste hand vernemen.

Naar groei komt de val
Nintendo besloot qua show de E3 de rug toe te keren al bleven ze met een stand vertegenwoordigd op de beursvloer en dat was de voorbode van de val van E3. Hoe leuk het evenement ook was, de kosten waren enorm en met het internet kon een uitgever zonder problemen en enorme kosten de nieuwe games rechtstreeks aan hun toekomstige klanten presenteren. Taalbarrières konden eenvoudig worden opgelost en omdat niemand de game hoeft te spelen kunnen de gameplay beelden zo gemanipuleerd worden dat het minder stress op het ontwikkel team legt.
De transitie van E3 naar een eigen evenement liep voor Nintendo prima en zo keerde steeds meer uitgevers de E3 de rug toe. Sony trok zich als grootste klant van de E3 helemaal terug.
Om de inkomsten wat op te poetsen kon de gewone man met een uitzonderlijk groot disposable income een kaartje voor de E3 kopen. Daar waren de game journalisten dan weer niet blij mee want hoewel ze nog steeds gratis in de watten werden gelegd moesten ze de beursvloer delen met zwetende tieners die ook een nieuwe demo wilde spelen, het resultaat was lange rijen, veel zweetlucht en onvrede alom. Daar waar het Duitse GamesCom een consumenten aangelegenheid was en is, waar de Europese pers toch zijn gram kan halen door aparte werkgedeelten en een persdag lijkt E3 niet meer helemaal te weten wat het wil zijn. Tot mijn grote ongenoegen werd de E3 ook nog eens “opgeleukt” met youtubers/influencers die al helemaal geen schijntje geloofwaardigheid bezitten als de paycheck maar groot genoeg is.

De pandemie
In 2020 zal het je niet ontgaan zijn dat er niets doorging en dus was opeens iedereen aangewezen op het internet om een presentatie van hun nieuwste games digitaal te houden. Zoals alles wat je voor het eerst doet was dat geen enorm succes, maar uiteindelijk heeft dat de verkoop van games en consoles totaal niet geschaad. Dat effect is mogelijk het gevolg van Covid waardoor iedereen en z’n moeder zich een slag in het rond vervelen omdat ze de deur niet uit mogen maar feit is dat de markt nog nooit zo goed is geweest voor de games industrie.

De toekomst
Maar hoe nu verder? Ook dit jaar zal er geen fysieke E3 plaatsvinden. Geoff Keighley, de organisatoren van de E3 en afzonderlijke uitgevers proberen dit jaar weer iets van de oude glorie van de E3 te laten herleven. Mogelijk worden lessen van de vorig jaar getrachte producties verbeterd maar ik zie de animo voor de E3 afnemen. Het past natuurlijk niet meer in deze tijd. Winkeliers kopen gewoon de games in die ze willen inkopen, daar is zo’n evenement niet meer voor nodig en de uitgevers verzuipen in het geld zonder peperdure beursopstellingen en shows om maar te zwijgen over al die champagne en kaviaar die in de game journalisten verdwenen.

Wat ik ga missen is dat de reguliere pers er meestal wel even aandacht aan besteedde. Nog steeds hebben ze niet door dat games inmiddels film en televisie als entertainment medium hebben ingehaald al zou de organisatie van de Oscars misschien wel tot die conclusie hebben moeten komen gezien de kijkcijfers van de afgelopen uitreiking. Maar daarmee is het dan ook wel gezegd want de uitgevers zullen hun games onder de aandacht blijven brengen en daar zal niets aan veranderen.

De hype was altijd leuk, de gekke persconferenties met foute presentatoren en game developers was vermakelijk maar uiteindelijk viel het altijd toch een beetje tegen. Games werden gecancled, de gameplay beelden bleken niet echt te zijn of het benevelde enthousiasme van de goed gepeperde journalist bleek uiteindelijk niet altijd kritische en terughoudend genoeg om een slechte game te herkennen.
De E3 heeft zijn tijd gehad, ik denk er met warme gevoelens aan terug, maar deze dinosaurus van de gamewereld is achterhaald en mag voor mij plaats maken voor nieuwe digitale evenementen die de uitgevers willen brengen. Het zal even duren tot we die weer top gaan vinden maar wellicht gaat dat dit jaar gebeuren.
Wat denk jij? Wil je de E3 terug of zie je een andere toekomst?

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
11 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
PietS.
PietS.
2 jaren geleden

Zelf kijk ik altijd erg uit naar de E3, want dat is nog steeds HET moment waarop veel partijen alles uit de kast halen. Ik ben ook voor minder show (als in overdreven gedoe) en toeters & bellen en meer inhoud! Verder hoop ik dat Nintendo en MS dit jaar echt gaan knallen en dan met name m.b.t. Zelda 35 en Banjo-Kazooie (hoop doet leven hè).

Sony heeft (volgens eigen zeggen) zo’n 25 nieuwe games in ontwikkeling, maar ze zijn dit jaar (blijkbaar) weer niet aanwezig op de E3. Daar begrijp ik dus echt helemaal niks van hè… Daarnaast moet de eerste fantastische State of Play presentatie nog gegeven worden, dus ja…

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door PietS.
PietS.
PietS.
2 jaren geleden
Antwoord aan  tielo

De laatste 3 woorden van je tekst… DIE wil ik zien! 😀

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door PietS.
MrMalibu
2 jaren geleden

Ik zie de toekomst van de E3 zoals hij dit jaar is. Eindelijk weer een level playing field voor alle partijen. Een industry event niet meer alleen voor de hele grote developers die het WEL kunnen veroorloven om een stand te bouwen in LA maar dus ook voor de kleinere clubs die vanuit hun eigen land, studio of waar ze dan ook een show willen produceren hun content aan een groot publiek kunnen showcasen. Het aantal developers die zich verbinden aan de E3 is in jaren niet zo groot geweest. Dat betekent voor ons als doelgroep hopelijk nog veel meer content. En wellicht worden we dit jaar allemaal super enthousiast van een niche titel die normaal niet gezien zou worden.

Industrieën zijn er altijd bij gebaat als er een momentum is. De E3 heeft deze positie. Ik denk dat de game industrie dit ook zo ziet en hier graag op door borduurt. En hoe zich dat dan weer gaat verder gaat ontwikkelen als ni 2022 weer alles mag en kan…. dat is voor iedereen de vraag. Ik hoop echter echt dat het digitale stuk juist de focus gaat worden zodat we veel meer tegelijkertijd kunnen zien

En ja.. het is een gemis om al die top fitte journalisten met hun bezwete voorhoofd niet meer rond te zien rennen in LA. Maar goed.. de gedachten van al die kerosine die daar ieder jaar voor werden opgeflikt is ook misselijkmakend.

Het geruchten gaan trouwens dat de redactie van PU en Gamer wel dik gaan uitpakken met de E3. Thans… dat gaf Martin aan in een Powerpraat. Ben benieuwd…

Michael-Raymond-Clayton
2 jaren geleden

Volgens mij gaan alleen de games ‘journalisten’ dit jaarlijkse snoepreisje missen. Als gamer keek ik gewoon een dag naderhand naar de trailers die mij interessant leken en dat kan nu nog steeds. Sterker nog, nu er meer verspreid over het jaar gebeurt, heb ik vaker iets om naar uit te kijken en is de omvang ook zo behapbaar dat ik een hele presentatie gewoon van voor tot achter kan kijken (de eindeloze nietszeggende verhalen van bobo’s uit de branche hebben veelal plaatsgemaakt voor trailers die in vlot tempo aan elkaar worden gebabbeld door een voice over).

Kortom, minder toeters en bellen, meer inhoud. Helemaal goed!

TiRamySu
TiRamySu
2 jaren geleden

Off topic, maar komt hier nog is nieuws op de nieuwe site? Snap er geen hol van. De oude is er nog maar niemand reageert daar nog op.

Michael-Raymond-Clayton
2 jaren geleden
Antwoord aan  TiRamySu

Nope. Deze site is puur voor de community. Voor het nieuws kun je in elk geval naar zustersite gamer.nl

TiRamySu
TiRamySu
2 jaren geleden

Jammer, had liever gezien dat ze dat samen hadden gebracht tot 1 site.

Michael-Raymond-Clayton
2 jaren geleden
Antwoord aan  TiRamySu

Ik ook…

Sony legt patent voor gokken op e-sportswedstrijden vast

Mass Effect Legendary Edition bereikt meer gelijktijdige Steam-spelers dan andere Bioware-games