in

Death Stranding – 10 gouden tips voor nieuwe postbezorgers


death stranding

Zet je zonnebril op

Een zonnebril beschermt normaal natuurlijk tegen schadelijk uv-licht, voorkomt dat je wordt verblind door een laagstaande zon en ziet er bovendien cool uit. Maar in Death Stranding hebben zonnebrillen nog een extra nut: je ziet BT’s ineens beter. Let wel op, ‘beter zien’ betekent niet dat je deze spookachtige wezens ineens kristalhelder ziet. Blijf dus ook vertrouwen op je scanner, maar alle kleine beetjes helpen als je bepakt en bezakt ineens omringd wordt door geesten.

Plot je routes

Zodra je een bestemming hebt, kun je natuurlijk gewoon proberen in een rechte lijn op je doel af te wandelen. In dat geval wensen we je heel veel succes. Bergen, rivieren, maar ook Timefall en BT’s maken het bijna noodzakelijk om eerst een route uit te stippelen. Door op je kaart het vierkantje ingedrukt te houden terwijl je de cursor beweegt, kun je stap voor stap een route uitstippelen. Als je L1 ingedrukt houdt, verschijnt deze lijn inclusief alle tussenstops in beeld, zodat je niet telkens op de kaart hoeft te kijken. Handig!

death stranding

Kantel je controller tijdens het plotten

Kom je toch onverwachts een steile bergwand tegen? Dan heb je waarschijnlijk niet je controller gekanteld tijdens het plotten van de route. Rivieren zie je nog wel op de platte kaart en als een BT-gebied gemarkeerd is, kun je daar ook nog wel omheen navigeren. Maar wanneer je het touchpad ingedrukt houdt en de controller kantelt, krijg je een beeld van de hoogteverschillen op je route. Zo zie je precies hoe een bergrug loopt en waar een dal zit. Blijkt een klimpartij onvermijdelijk? Dan weet je in ieder geval dat je wat klimtouwen of ladders mee moet nemen.

Scan een rivier voordat je oversteekt (en wees niet koppig)

Hier kom je ongetwijfeld zelf achter, maar ik we willen je die harde levensles besparen. Door R1 in te drukken, scan je een gebied en markeer je bijvoorbeeld rotsen of steile ondergronden met gele en rode symbolen. Dit werkt ook zo bij rivieren; met blauw, geel en rood wordt aangegeven hoe diep een rivier is. Door blauwe stukjes kun je gewoon lopen. Geel is al moeilijker en is af te raden als je zwaarbepakt bent, of door omstandigheden al minder uithoudingsvermogen hebt. Maar rood? Rood moet je gewoon niet doen. Ook niet met een motor. Zelfs al is het maar een hele smalle rivier. Geloof me, ik spreek uit (rijke) ervaring.

death stranding

Stapel niet hoger dan je rugzak

Ben je iemand die bij het boodschappen doen liever één keer zich de pleuris sjouwt dan twee keer moet lopen? Wij ook. Toch hebben die gewoonte snel afgeleerd in Death Stranding. In het begin is het heel verleidelijk om allemaal koffers op te stapelen tot je het maximale gewicht hebt bereikt, maar dat is gewoon niet te doen. Dan ben je namelijk topzwaar en moet je bij bijna iedere stap je evenwicht corrigeren. Daar gaat de lol snel van af. Eigenlijk moet je niet of nauwelijks hoger dan je rugzak stapelen, dan raak je ook geen items kwijt als je toch een keer onderuit gaat. Met een hoge toren bagage ben je overigens ook zichtbaar als je je in hoog gras verstopt. Moet je meer vervoeren? Gebruik dan een vrachtwagen, motor of zwevend karretje.

Neem schoenen mee

Toch is het aangeraden om wel altijd een extra paar schoenen mee te nemen. Je weet namelijk nooit helemaal zeker hoe je volgende expeditie verloopt. Wie weet word je plots overvallen door vijanden, donder je van een berg of stroom je een stuk mee met een rivier. Als dan ook nog eens je schoenen het halverwege de tocht begeven, ben nog verder van huis. Zonder goed schoeisel verliest Sam namelijk constant bloed. Dus neem een extra paar laarzen mee! Die nemen trouwens geen ruimte in je rugzak in, want je rugzak heeft een speciale clip voor schoeisel.

death stranding

Auto-arrange. Iedere. Keer.

Sam heeft nog meer van dat soort slimmigheden. Zo zit op zijn borst een zakje waar bloedzakken (zeg maar health-pakketten) in kunnen, en kan hij kleine koffers ook aan zijn armen en benen bevestigen. Om nou te voorkomen dat je de hele tijd moet micromanagen, kun je in het Cargo-menu ook even op driehoekje drukken om alles automatisch te optimaliseren. Ook wanneer je bijvoorbeeld tijdens een baasgevecht nieuwe wapens of bloedzakken oppakt, loont het dus om even snel in het menu te duiken, op driehoekje te rammen, en weer verder te knokken. Let wel op, sommige pakketjes moet je horizontaal houden, zoals pizza’s (ja serieus). Op die momenten is auto-arrange even minder handig.

Parkeer je voertuigen slim

Ga je wat post bezorgen met een vrachtwagen? Slim, want daar kun je heel veel vracht in kwijt. Toch is het wat omslachtig om de vracht handmatig in en uit te laden. Als je echter héél dichtbij je ophaal- of afleverpunt parkeert, kun je vracht rechtstreeks vanuit de terminal in je vrachtwagen laden en terug. Wel zo relaxed als je 600 kg aan materiaal moet verslepen.

Lees je e-mail en de interviews

Death Stranding bevat een aantal behoorlijk lange tussenfilmpjes, maar toch kon Kojima Productions in al die tussenfilms niet álles vertellen wat er te vertellen valt. Check dus regelmatig je e-mail en vooral de interviewuittreksels die je steeds vrijspeelt. Hier schuilt veel interessante info in, over de wereld, de titulaire Death Stranding en enkele personages die je tegenkomt. Omdat het om best wat lappen tekst gaat, raden we aan om het lezen van je berichten gewoon op te nemen in je routine van pakketjes bezorgen, rusten, wassen en urineren.

Neem de tijd als het filmpjestijd is

Wie een beetje bekend is met Metal Gear Solid weet dit natuurlijk al, maar toch voor de duidelijkheid: Hideo Kojima houdt van lange filmpjes. Hoewel je die filmpjes gelukkig altijd kan pauzeren, is het slimmer om gewoon even te wachten met een hoofdstuk uit te spelen tot je er ook echt tijd voor hebt. Je weet immers nooit hoe lang het nu weer duurt en wat voor intrigerende plotwending er op je staat te wachten. Moet je binnen een half uur weg? Bezorg dan gewoon wat standaard pakketjes. Het spel geeft duidelijk aan wat een zijmissie is en wat een verhaalmissie is, en dat een hoofdstuk op z’n eind loopt kun je op een gegeven moment aan je water voelen.

death stranding

Death Stranding kreeg in de recensie van InsideGamer een zeldzame 10 en is vanaf morgen verkrijgbaar voor de PlayStation 4. Heb jij nog tips voor je mede-postbezorgers? Deel ze dan in de reacties!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ring Fit Adventure review – Werkt je genadeloos in het zweet

Abbey Games gaat stoppen