in

Decider raadt aan: “Oxygen not Included”


In een korte serie van vier artikelen wil ik graag wat extra nadruk leggen op titels die mij dit jaar heel veel plezier hebben gegeven. Kleine dwergen die in de schaduw staan van grote giganten maar wel met een f*ckin’ fijne zaklamp in de hand om die schaduw volledig te verscheuren. In willekeurige volgorde heb ik het over: Into the Breach, The return of the Obra Dinn, Endless Space 2 en de game die ik nu graag wil laten shinen: Oxygen Not Included.
Space the final frontier; One step for mankind; To infinity and beyond;
Ergens verscholen achter het gruis ligt wellicht nog een radio waar deze woorden af-en-toe op afgespeeld worden. Ondanks dat ze zich steeds meer bezighouden met de ruimtevaart is het ook pure noodzaak om aan de benodigde grondstoffen te komen. ThatMr.Awesome heeft de watervoorraad ernstig bevuild door zijn duizenden ‘germs’ tijdens het legen van zijn blaas. Dit gebeurde omdat Barton de toiletten ontoegankelijk heeft gemaakt. Terwijl hij de badkamer aan het verruimen was, viel er een berg zand op de dampende potten. MetaCoola krijgt dit allemaal niet zo mee, die is weer in slaap gevallen tijdens een aanval van Narcolepsie. De tijd dringt voor de heren, want de uitgeademde carbondioxide neemt steeds meer ruimte in en veroorzaakt bijna een pijnlijke dood.

Oxygen not Included plaatst drie (zelf van naam te voorzien) willekeurig gegenereerde karakters in een kleine ruimte onder het planeetoppervlak en geeft je een klein beetje proviand en een luchtbel aan zuurstof om je queeste aan te vangen. Net als in ‘Don’t Starve’ is er geen specifiek doel maar de taak om zo lang mogelijk te overleven. Geloof mij, als je niet gelijk aan de slag gaat, eindig je slapend in de zeik van je mededuplicanten, die overigens (klein detail) uit een 3d-printer komen.

Als eerste verruim je de omgeving waar je in zit, terwijl je dit doet vergaar je nieuwe grondstoffen waarmee je weer meerdere zaken kan bouwen. Al snel plaats je toiletten en een wasbak. Ruim je alle zooi op in daarvoor bestemde lockers en zorg je voor drie bedden waar de dupe’s de nacht kunnen doorbrengen. Niet veel cycles (dagen) later plaats je een research-station, zorg je voor voldoende stroomkabels en een generator zodat je ook elektrische apparaten kan plaatsen waaronder een food-processor. Om te zorgen dat je wel voedsel krijgt naar je status dien je op zoek te gaan naar bepaalde groentesoorten of deze zelf te verbouwen.

Terwijl je onderzoek verricht naar allerlei mogelijkheden, train je ook je duplicanten in verschillende professies waardoor je weer meer mogelijkheden krijgt maar tegelijkertijd ook met veeleisendere dupe’s te maken krijgt. Het is tijd om een artiest te trainen die schilderijen kan creëren en.. ondertussen dien je ook rekening te houden met vloeistoffen en gassen die kunnen leiden tot je dood.

Je ruimte dient voldoende geventileerd te worden en gassen dienen afgevoerd en opgeslagen te worden op plekken waar je deze veilig kan verwerken. Carbondioxide zakt naar beneden en zuurstof stijgt omhoog, dus het is een goed idee om een reservoir onder je basis te bouwen, maar deze raakt na verloop van tijd ook vol. Ook is het de vraag wat je doet met vervuild water uit de wasbak en uit het toilet en douche.. en.. ja, sorry, dit is pas het begin..

Omdat de game nog in beta is, wordt er om de zoveel weken weer een hoop nieuwe content toegevoegd. Inmiddels kan je een hele hoop taken automatiseren met blokken die logische operatoren bevatten. Je kan een tube-systeem aanleggen om je dupe’s sneller door je groeiende basis te verplaatsen en.. sinds niet al te lange tijd is het mogelijk om een volledige raketbasis te bouwen zodat jij je dupe’s de ruimte in kan sturen in de jacht op meer grondstoffen.

De grafische stijl van deze game doet mij denken aan Kerbal Space Program. Heel liefelijk voor een enorm interessante en diepe game. Net als eerder genoemde game gaat de simulatie hier ook heel erg ver. Voedsel wordt uitgedrukt in kilocalorieën, de gassen kennen allen een specifieke luchtdichtheid en met een druk op de knop kan je precies zien hoeveel duizenden bacteriën zich op de verschillende elementen van je basis bevinden. Ja, deze game gaat heel erg diep.

Toch laat deze game jou zelf de keuze hoe diep je wil gaan. Het is prima als jij je vermaakt met een simpele basis en hiermee probeert zoveel mogelijk cycli te redden. Zelf ben ik geen held in deze game maar leer ik elke ronde weer heel veel zaken die ik een volgende keer kan toepassen. Dit doet mij denken aan de gameplay-loop van Don’t Starve, de vorige game van Klei.

In tegenstelling tot Don’t Starve bestuurt deze game indirect. Als speler bepaal je welke prioriteiten je legt en welke algemene taken je aan je verschillende dupe’s koppelt. De systemen die hiervoor zijn ontwikkeld werken heel erg intuïtief maar geven wederom heel veel diepgang. Op het moment dat er iets niet gebeurt, wat jij wel graag wil, zal je aan de roosters en prioriteitenlijstjes moeten tweaken zodat de dupe’s weer in het gelid lopen.

Deze game is nog niet officieel uit en dit gaat ook nog een poosje duren maar biedt nu al zo-ontzettend-veel content, dat ik niks anders kan dan deze game aan te raden. Ik durf zelfs zo ver te gaan om deze game mijn GOTY te noemen van 2018 en dat, dat is heel erg uitzonderlijk voor een bèta.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Mutant Year Zero – Sleeper Hit van 2018?

Alles over Season 7 van Fortnite: Battle Royale