in

Deze SSD’s zijn klaar voor de PS5

Sony is begonnen met een PS5 bèta-programma voor een select aantal gebruikers in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Canada. Zij kunnen alvast aan de slag met de tot nu toe ongebruikte SSD-poort in de PS5. Als het straks beschikbaar komt voor de rest wil je natuurlijk weten welke SSD’s compatibel zijn, waar je op moet letten en wat ze kosten.

De ingebouwde SSD van de PS5 is ontzettend snel. PS5-games zullen dan ook rekenen op de snelheid van deze SSD. Kijk maar naar Ratchet & Clank: Rift Apart. Deze game is niet mogelijk zonder een SSD. Daarom vereist Sony bepaalde snelheden aan waardoor niet alle SSD’s aanbevolen kunnen worden.

  • Het type SSD moet een PCIe 4.0 M.2 NVMe SSD zijn. 
  • De leessnelheden moeten minimaal 5500 mb/s halen*.
  • De PS5 ondersteunt tot en met 4 TB aan extra opslagruimte.
  • De SSD heeft een heatsink (koelelement) nodig om gekoeld te blijven.
  • De SSD mag niet breder zijn dan 22 mm.
  • Elke SSD heeft een typenummer [op de verpakking]. Deze verwijzen naar de lengte en breedte van de SSD. De volgende typenummers zijn ondersteund: 2230, 2242, 2260, 2280 en 22110
  • Totale grootte (Incl. heatsink) mag niet groter zijn dan 110mm (L) x 25mm (W) x 11.25mm

* Aanbevolen snelheden. Lagere snelheden kunnen werken, maar veschilt per game en hoe afhankelijk ze van leessnelheden zijn.

Voor de echte nitty gritty details met verdere specificaties kan je Sony’s pagina bekijken. 

Oke, nu we dat weten kunnen we gaan ‘shoppen’.  Welke SSD’s kan ik nu alvast bestellen, mocht ik er snel bij willen zijn? 

Western Digital

Seagate

Gigabyte

Patriot

De bovenstaande lijst betreft SSD’s MET heatsink. Natuurlijk heb je ook de optie om SSD’s te halen waar je zelf een heatsink bij moet halen. Dit kan onder de streep goedkoper uitvallen, al kost het wel meer moeite en meetwerk. Zorg dat je een heatsink koopt die gaat passen! Zo kan je voor de Samsung 980 Pro gaan of de Sabrent Rocket 4 PLUS

Overige aandachtspunten

  • Bestanden kunnen overgeplaatst worden van PS5 naar SSD of zelfs naar externe HDD. 
  • PCIe 4.0 M.2 NVMe SSD’s met een lagere leessnelheid dan 5500 mb/s kunnen ook werken, maar zijn niet aanbevolen. Een ontwikkelaar van Insomniac liet op Twitter weten dat een mindere SSD ongeveer 15% tragere laadtijden bij “SSD-stressing areas” in Rift Apart. Vermoedelijk gaan games die minder afhankelijk van een snelle SSD zijn prima draaien op een ‘tragere’ SSD.
  • Games kunnen direct op de M.2 SSD geïnstalleerd worden

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4.2/5 volgens 20 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
8 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
rpenning
rpenning
2 jaren geleden

Ik moet zeggen dat die prijzen wel schrikken zijn. Ik denk dat ik dan wel ga wachten tot ze goedkoper worden als ze dat worden neem het wel aan. Maar ja als eerst een ps5 weten te bemachtigen.

Rainking
2 jaren geleden
Antwoord aan  rpenning

Voor mij eigenlijk precies hetzelfde, met uitzondering van de laatste zin. Ik heb mijn PS3 en PS4 beide voorzien van flink wat extra opslagruimte, maar pas toen de apparaten al een flinke tijd op de markt waren. In de PS3 zit 1TB, wat ruim voldoende is, zelfs voor hoeveel spellen ik ervoor heb. In de PS4 zit 2TB en ik heb er nog 4TB aan hangen. Dat is ondertussen alweer te weinig, dus dat zal ik op den duur nog wel eens verhogen door de externe schijf te vervangen door eentje van 8TB, ofzo. Ik verwacht dat het met de PS5 niet anders zal zijn, dat ik over een paar jaar pas zal gaan uitbreiden.

Ditzelfde verhaal had ik pasgeleden kunnen plaatsen bij dat topic over schijfruimte, bedenk ik nu. Nou ja, bij deze.

SkatetheGreat
SkatetheGreat
2 jaren geleden
Antwoord aan  rpenning

ps plus games zet je gewoon lekker in je bibliotheek, dus die blijven altijd in je bezit zolang je ps plus abonnee bent. en ratchet and clank rift apart heb ik rond, dus verwijder ik die weer van me schijf. Ik snap mensen zowieso niet die heel hun ps5 vol willen gooien met games, en zelden een game uitspelen. maar dat is mijn mening;-)

SamuraiPizzaCat
2 jaren geleden

Hardware kopen in deze tijden van schaarste is niet prettig. Voorlopig red ik het nog wel even met games weggooien die ik niet speel. Maar in de toekomst zal ik zeker overwegen om extra ruimte aan te schaffen.

Maar meer dan 100 euro wil ik er eigenlijk niet aan uitgeven.

Misschien heeft cloud gaming toch de toekomst 😉

TommyNL
2 jaren geleden
Antwoord aan  SamuraiPizzaCat

Maar alles is toch prijzig in het begin? Dit is echt geen uitzondering. Het wordt vanzelf wel goedkoper denk ik.

MonsterCrab
2 jaren geleden

Handig overzichtje! Wel vind ik het ook echt bizar duur. Voor dat geld wacht ik nog even en puzzel ik dan nog maar even met de opslagruimte.

Mogge! – Meer Blizzard-medewerker hangt cameras op in badkamer en mogelijk uitstel Forbidden West

De wereld van MMO-games