in

Deze tien Apple Arcade-games moet je spelen


Sneaky Sasquatch

Apple wil met haar gamedienst, maar straks ook met Apple TV+, vooral inzetten op de wat meer ‘indie’ en artistieke uitspattingen. Een goed voorbeeld daarvan is Sneaky Sasquatch, waarin je Bigfoot bent. Bigfoot woont in het bos en wil eten, wat op zich vrij normaal is voor een beest. Echter is het eten waar hij zo naar verlangt niet een eekhoorn of een nootje. Bigfoot wil eten wat wij eten, en daarvoor moet hij elke keer langs een boswachter sluipen om eten te stelen van mensen. Het is een beetje kinderachtig, maar het spel wordt pas echt hilarisch als het vreemde dier meer gaat doen in de mensenwereld dan alleen eten. Heerlijk hersenloos.

Sneaky Sasquatch

Overland

Night in the Woods-studio Finji heeft voor Apple een heel ander type game gemaakt, namelijk een isometrische turn-based strategiegame waarin je doel is om te overleven. Dat betekent ook dat je het allemaal zelf maar moet uitzoeken in Overland, dus kies je ervoor om te praten met een andere overlevende of ga je liever op zoek naar voedsel? De game is een roguelike, dus elke keer ervaar je een nieuw willekeurig genereerde wereld. Dat zorgt ervoor dat Overland interessant blijft om te spelen, want geen enkel potje is hetzelfde.

Tegelijkertijd zijn er veel andere elementen om van te houden. De post-apocalyptische, minimalistische setting bijvoorbeeld, en het feit dat deze game ontzettend moeilijk is. Daarentegen geeft het je ook dat ‘yes, en door!’-gevoel als je verder komt Het is moeilijk om te stoppen met het duistere Overland, dus zorg dat je genoeg tijd hebt als je aan deze game begint.

Overland

Frogger in Toy Town

Onze eigen Dennis is erg gecharmeerd van Frogger, en terecht. In een wereld waarin menig gamer moe wordt van remakes en sequels doet Frogger je beseffen dat nieuwe IP’s totaal overrated zijn. Konami heeft het spel namelijk heruitgevonden met studio Chu Chu Rocket Universe. Natuurlijk is de gameplay redelijk hetzelfde: je bent een kikker en je moet zien over te steken op drukke wegen.

Maar, ditmaal blijft het daar niet bij. Je bent in een kinderkamer en moet je dus ook nog speelgoedblokken en andere babydingen (inclusief de baby zelf) zien te ontwijken. Daarbij kun je wel power-ups krijgen, waarmee je het iets makkelijker voor jezelf maakt. Frogger is ook geen arcadehalgame meer, dus je hoeft geen kwartjes meer in een machine te gooien als je wordt geraakt. Dat maakt het een veel aantrekkelijker spel om steeds opnieuw op te starten.

Sayonara Wild Hearts

Deze game van het Zweedse Simogo is erg kort, maar zeker de moeite waard. Als je tenminste een beetje ritmegevoel hebt, want in Sayonara Wild Hearts is het de bedoeling dat je je gebroken hart weer bij elkaar verzamelt door op het juiste moment in de muziek jezelf te verdedigen of aan te vallen. Het is een spel dat opvalt door zijn jaren 80-stijltje vol zwart en roze, maar ook door zijn geweldige soundtrack. Deze charmante game speel je omdat het lekker voelt om soepel door een level heen te zoeven, maar ook omdat je toch steeds een betere score wil neerzetten. En de game heeft een hoge herspeelwaarde, ook omdat je eigenlijk die dikke popsoundtrack nog een keer wil horen terwijl je door levels raast op je motor of skateboard.

Sayonara Wildhearts

Shinsekai: Into The Depths

Capcom verraste ons met de plotselinge aankondiging van Shinsekai: Into The Depths, een duikgame waarin je diep in de zee moet vechten tegen wanstaltige beesten. Het is een actiegame, want je gebruikt een harpoen om te vechten, maar tegelijkertijd draait de game ook om ontdekken. Je ziet eruit als een soort astronaut, en dat klopt ergens want de oceaan is minstens net zo interessant als de ruimte. Je blijft in deze game echter in het water en duikt steeds dieper de zee in. We hebben nog lang niet alles gezien op de bodem, maar wat we in ieder geval kunnen waarderen is dat Shinsekai op zijn eigen manier een ode brengt aan de levensader die de zee is. Bovendien is de besturing ook heel natuurlijk. Je hoeft weinig ingewikkelde capriolen uit te halen om te schieten en te zwemmen, waardoor je de kans krijgt om deze mooie game nog beter te bekijken.

Rayman Mini

Heel origineel is het misschien niet, maar Rayman heeft de afgelopen jaren met Origins en Legends – en andere mobiele spin-offs als Jungle Run- zo’n geweldige comeback gemaakt dat het tof is om daarmee verder te gaan in het klein. Vergis je niet, klein betekent niet dat het geen indrukwekkende game is om te zien: het is een visueel spektakel op je smartphone. Zoals vanouds is de besturing strak. In feite is het een endless runner, waarbij je zelf bepaalt wanneer je springt. De game lijkt daarmee erg op Jungle en Fiesta Run, maar dan met de grote twist dat Rayman piepklein is, wat weer gevolgen heeft voor het uitstekende levelontwerp. Met Rayman Mini weet je gewoon dat je kwaliteit in handen hebt.

Rayman Mini

Where The Cards Fall

Where The Cards Fall voelt ergens een beetje als Unravel. In dat spel wandel je met de wollige Yarny door de vage herinneringen van iemand anders, en in Where The Cards Fall ervaar je iets soortgelijks van de hoofdrolspeler zelf, gebaseerd op het nummer ‘House of Cards’ van Radiohead. Niet een band die bekendstaat om vrolijke muziek, maar dat zou ook niet passen bij Where The Cards Fall. Je gebruikt in dit spel kaarten om platformen te maken, zodat je verder kunt springen. Je wordt daarbij aan flink het puzzelen gezet, want soms introduceert de game een paar vreemde twists om je even wakker te schudden. Het is verder een redelijk rustgevende game, ideaal voordat je gaat slapen.

Where the Cards Fall

Dear Reader

Dit spel is voor ons een iets grotere uitdaging dan voor onze overzeese buren, want in Local No 12’s Dear Reader speel je een spel met Engelse woorden. Je leest als het ware een boek, maar er missen woorden. Onderin beeld worden die woorden weergegeven, maar ook onzinwoorden. Het is dus aan jou om te kiezen welk woord juist is. De passages in Dear Reader zijn afkomstig uit bekende boeken, zoals Pride & Prejudice. Mocht je Engels je af en toe in de steek laten, dan zijn er gelukkig ook hints.

Lego Brawls

In een wereld waarin Battle Royale dé trend is, moet er op Apple Arcade natuurlijk ook wel wat te multiplayeren zijn. Lego Brawls is precies dat: een avonturenspel zoals je van Lego gewend bent, maar dan multiplayer. Je bouwt je eigen Lego-figuurtjes en samen ga je door levels heen om vanalles stuk te maken of juist te bouwen. Opmerkelijk genoeg komt deze game niet van TT Games, maar van Red Games. Waarschijnlijk een goede keuze, want TT staat er niet bepaald om bekend goed te zijn in het maken van spellen voor handhelds, laat staan mobiele games. Red is van oorsprong een mobiele developer en dat zie je terug in Lego Brawls, waarin je als een kip zonder kop in een steeds chaotischer wordende Lego-wereld moet zien te winnen.

Mini Motorways

Dat kan niet gezegd worden over Mini Motorways, dat bij lange na geen rustgevende game is. Het gaat namelijk over een van de grootste ergernissen in de wereld: files. In Mini Motorways ben jij een soort god die moet zorgen dat het fileprobleem wordt opgelost. De game speelt hetzelfde als Mini Metro, maar dan met auto’s. Waar je bij een fileprobleem zou denken aan een heel drukke game met overal auto’s, kleuren en zwarte lijnen, is Mini Motorways juist heel stylistisch: het is wit en abstract, en dat maakt het een fijne game om naar te kijken.

Daarnaast is het ook nog eens heel leuk om te puzzelen met bruggen, stoplichten en snelwegen om die auto’s maar lekker door te laten rijden. Dat wil overigens niet zeggen dat je door die moderne look en feel ook rustig blijft: als het allemaal misgaat, dan maakt het niet uit hoe rustgevend wit die game is. Dan moet het probleem zo snel mogelijk uit de weg worden geruimd. Al met al is Mini Motorways zeker het proberen waard.

Games die deze lijst net niet haalden, zijn: What The Golf?, Card of Darkness en Grindstone. Veel plezier!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De geschiedenis van Mario Kart: Deel 3

Zo zet je Games en saves over naar Nintendo Switch Lite