Apple Arcade wordt een streamingdienst die in ieder geval honderd exclusieve games gaat bevatten. Daar is wel een maandabonnement voor nodig, waarmee je dan vervolgens op diverse platforms zoals iMac en iPad kunt gamen. Die platforms moeten wel van Apple zijn, dus op een Macbook kun je spelen, maar op een Chromebook niet. Wat wel tof is, is dat het dus ook werkt op Apple TV, waardoor je wat meer de ervaring van een console krijgt.
Offline gamen mogelijk
Dat is al een goede reden om uit te kijken naar Apple Arcade: je kunt op een nieuwe manier games spelen op Apple-producten, titels die vaak worden vergeten op Steam. Maar er is meer. Waar concurrent Google Stadia datacenters gebruikt en vanaf meer platforms te benaderen is, geeft Apple je de mogelijkheid om games te downloaden, waardoor je niet altijd online hoeft te zijn om te spelen. Dat is een essentieel verschil, want je kunt bij Apple dus ook gamen zonder je mobiele data er doorheen te jagen. Een optie die je in ieder geval niet hoeft te verwachten in Google Stadia, want dit is volgens Google’s Phil Harrison technisch onmogelijk.
Het is een groot voordeel om offline te kunnen spelen, maar uiteindelijk valt of staat een dienst als deze toch bij de games die er op uitkomen. Die lijken al veelbelovend. Zo werkt onder andere Hironobu Sakaguchi, de man achter de Final Fantasy-reeks, aan een spel. Er zijn al een heleboel bekende bedrijven uit de gamewereld die hebben toegezegd dat ze aan games werken voor Apple: Annapurna Interactive, Cartoon Network, Finji, Lego, Sega en Konami bijvoorbeeld. Velen hebben al succes gehad met hun games. Annapurna is bekend van onder andere Journey en Finji maakte Night in the Woods.
Kwalitatief hoogstaande spellen
Apple maakt het aantrekkelijk voor gamemakers om voor hun platform te kiezen, omdat het meebetaalt aan de ontwikkeling. We hebben behalve een snelle round-up van gameplaystukjes nog weinig van de games gezien, maar het beloven kwalitatief hoogstaande spellen te worden. In ieder geval aanzienlijk beter dan de vele free-to-play games die een aanzienlijk gedeelte van de Apple Store vullen. Dat komt omdat Apple in deze betaalservice games wil bieden die draaien om plezier en kunstzinnige hoogstandjes, in plaats van games te maken die er uiteindelijk vooral voor zijn om meer geld uit de zakken van spelers te kloppen.
Kunst, dat klinkt alsof het achter een hekje staat en je op je vingers wordt getikt door een beveiliger zodra je te dichtbij komt. Dat is het echter allerminst. Apple bedoelt hiermee games die goede kritieken krijgen en een mooie stijl hebben. Games die waarschijnlijk niet allemaal binnen een genre vallen, omdat ze out-of-the-box zijn. En inmiddels weten we het: indiegames doen allang niet meer onder voor hun triple A-concurrenten.
Meer voor Mac, minder voor iPhone
Op de Mac kun je wel games spelen, maar dit zijn meestal niet de grote titels. Vaak vinden indietitels juist hun weg naar het Apple-platform. Apple Arcade is een verlengde daarvan, waardoor de Macbook kans heeft om serieuzer te worden genomen als gameplatform. En bij iPhone is het juist andersom: de App Store staat helemaal vol met de meest commerciële en regelmatig slechte spellen, terwijl Apple Arcade een apart gedeelte binnen deze markt kan worden waarin je een bepaalde kwaliteit – en geen microtransacties – mag verwachten.
Dat is iets om enthousiast over te zijn. Apple Arcade kan een brug slaan tussen de high end-games die we op consoles spelen, versus de veelal kwalitatief teleurstellende spellen in de App Store. Om een hub te hebben met games die op zowel een televisie als op een telefoon speelbaar zijn, komen beide werelden dichter bij elkaar. En hadden we al verteld dat het platform Xbox One- en DualShock 4-controllers ondersteunt? Bovendien is het ook een goede boodschap van Apple: kiezen voor de “kunst” in plaats van voor commercie.
Apple Arcade verschijnt deze herfst. Wat het gaat kosten, is nog onbekend.