in

Dit is wat Overcooked een geweldige game maakt


Lezer Kn4kworst schreef het al eens: ‘Echt een geweldig spel! Zo ben ik een keertje bijna gestikt omdat ik geen lucht kreeg van het lachen.’ Nu speelde Kn4kworst het spel dronken, maar ook als je nuchter bent kun je bij Overcooked net zo slap liggen van het lachen.

Overcooked

Aan de kook

Het is in simulatiegame Overcooked de bedoeling dat je lokaal met vrienden een aantal koks bestuurt die in een hectische keuken aan alle bestellingen van hun gasten voldoen. Nu is koken al een uitdaging als je het voor jezelf moet doen, laat staan voor een heel restaurant vol mensen. In Overcooked wordt dat alles je nog moeilijker gemaakt door je keukens voor te schotelen waarbij bijvoorbeeld het aanrecht af en toe wegschuift, of je je op een drukke weg bevindt waarbij er steeds mensen tussendoor komen wandelen over een zebrapad.

Je hoeft niet te denken aan grapjes als suiker in het zoutvaatje doen, want dit is geen game waarin je met elkaar concurreert. Je moet juist samenwerken om het restaurant goed draaiende te houden. Werkt alles als een geoliede machine, dan kun je elkaar aan het einde van de tijd een dikke high five geven. En waarschijnlijk elkaar uitlachen, want er gebeuren gekke dingen in de keuken. De een brand zijn burger aan, de ander zet de hele keuken in lichterlaaie, enzovoorts.

Overcooked

Koddige animaties

Het magische aan Overcooked is dat iedereen het kan spelen. Ook als je nog nooit een gamecontroller hebt vastgehouden, dan kan je vrij snel geleerd worden hoe je deze game kunt spelen – eigenlijk heb je maar twee knoppen nodig. Ook weet iedereen wel ongeveer hoe het er in een restaurantkeuken aan toe kan gaan. Dat de animaties koddig zijn, maakt het helemaal een spel waarbij iedereen die voorbij het scherm loopt even blijft kijken. Als ze zich tenminste kunnen inhouden niet de controller uit je handen te grissen om het zelf te spelen.

Het gevoel van beloning is ook enorm groot, omdat je het gevoel hebt dat je echt veel werk verricht voor de gasten. Dat je dat ook nog onder hilarisch erbarmelijke omstandigheden doet, maakt het heerlijke gevoel goed gepresteerd te hebben alleen maar groter. En natuurlijk speelt het multiplayer-gedeelte ook een grote rol bij de blijheid, want het is tof om dit met je vrienden te kunnen delen. Tenminste, tenzij ze je constant pesten omdat je het niet zo goed kan als zij.

Overcooked

Met zo’n voorganger hebben we natuurlijk zin in Overcooked 2. Ghost Town Games is terug en werkt samen met Team17 om dit chaotische geheel naar consoles en pc te brengen. In deze game moet je het Onion Kingdom beschermen tegen ondood brood, want de Onion King heeft de Necronomnomnicon gelezen en dat zorgt schijnbaar voor zulke problematiek. Dat maakt eigenlijk niet uit, want als de gameplay ook maar enigszins is wat het is in het eerste deel (en dat is het), dan is er geen enkele context nodig om te begrijpen wat er moet gebeuren en waarom.

Kan het al online?

Er is ruimte voor verbetering ten opzichte van het eerste deel, dus we hopen dat Ghost Town dat ook in ogenschouw heeft genomen. Zo missen we online opties, want je hebt dus altijd mensen nodig die fysiek bij je aanwezig zijn om van dit hectische kookspel te kunnen genieten. Alleen spelen kan ook, maar het is simpelweg niet dezelfde game op die manier. Gelukkig heeft Overcooked 2 dan een online multiplayer. Eindelijk! Dan is er nog een probleem over dat Ghost Town moet gladstrijken, en dat is de framerate. Vooral de Switch-versie kampt hiermee en dat zien we liever niet, al helemaal niet als we online spelen.

Overcooked

Er zijn ook enkele nieuwe gameplaymogelijkheden, want waar het in Overcooked vooral een kwestie is van vredig met elkaar samenspelen, kun je in het tweede deel ingrediënten naar elkaars hoofd gooien. Toch vrij vervelend als je net een Jamie Oliver-waardige hamburger aan het bereiden bent en je een dikke vleestomaat in je nek gesplet krijgt.

Een andere nieuwigheid waarnaar we erg benieuwd zijn is dat de keukens enorm veranderen tijdens het koken. Dat doen ze in het eerste deel al, maar in de opvolger schijnt het nog extremer te zijn. Een nog grotere uitdaging dus, die zeker voor mensen die maar niet langs de burrito kunnen komen misschien funest is. We hopen op een heleboel spannende, nieuwe recepten, want na zoveel hamburgers maken kunnen we inmiddels bijna in de McDonald’s gaan werken. Verandering van spijs doet immers eten.

Overcooked 2 verschijnt op 7 augustus op Xbox One, PlayStation 4, Switch en pc.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 1/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De prachtige natuur van Shadow of the Tomb Raider

Nederlandse gamegeschiedenis – World of Nintendo en Hans Kazan