in

Dit moet je weten wanneer je een Nintendo Switch koopt


De Switch is de meest recente console van Nintendo. Het bedrijf combineert zijn console- en handheldapparaten met de Switch eigenlijk in één machine. De Switch kun je namelijk met de meegeleverde ‘dock’ aan je televisie sluiten, maar je kunt de spellen ook gewoon op het scherm van de Switch zelf spelen. Een console en handheld ineen dus. Dat bleek een gouden greep van het meer dan honderd jaar oude Japanse bedrijf: er zijn in een paar jaar tijd al tientallen miljoen exemplaren van verkocht.

Een hybride console, wat houdt dat in?

De Switch op zichzelf kun je het beste omschrijven als een uit de kluiten gewassen handheld. De spellen – die je digitaal koopt via de eShop of fysiek op cartridge – speel je via het flinke scherm op de console af. Je kunt de console vasthouden in je handen, of achterop een kleine standaard uitklappen om hem op de tafel neer te zetten. Je kunt echter ook de meegeleverde dock via een hdmi-kabel aan de televisie koppelen. Vervolgens schuif je de console in deze dock en speel je gewoon verder waar je net nog was gebleven. Niets is natuurlijk verplicht: als jij de Switch alleen op je tv wil spelen of hem louter als handheld wil gebruiken, kan dat.

Nintendo

De Switch-controllers

Er zijn verschillende manieren om Switch-games te besturen. Bij de console worden een linker- en rechter-Joy-Con geleverd. Dit zijn compacte controllers waarvan je er in elke hand één kunt houden, maar als je er eentje horizontaal houdt kun je ook alleen die ene Joy-Con gebruiken. Verder bevatten de controllers bijna alle knoppen die je gewend bent, waaronder een analoge stick en actie- en schouderknoppen. Alleen een vierpuntdruktoets ontbreekt. De Joy-Cons kun je ook aan beide kanten van de Switch zelf schuiven om hem zo puur als handheld te gebruiken. Verder zijn er houders te koop waar je de Joy-Cons inschuift, zodat ze samen een meer traditionele controller vormen.

Zit je niet op de Joy-Cons te wachten, dan kun je een Switch Pro Controller aanschaffen. Deze controller is vergelijkbaar met de vormgeving en het knoppenaanbod van bijvoorbeeld een Xbox One-controller, inclusief vierpuntdruktoets. Voor veel traditionele gamers ligt dit veel natuurlijker in de hand.

Zowel de Joy-Cons als de Pro Controller hebben bewegingsgevoelige besturingsmogelijkheden, de mogelijkheid om amiibo in te scannen en HD Rumble. Dit zorgt volgens Nintendo voor nog realistischere trillingen tijdens games. Zeker bij spellen als 1-2-Switch, waarbij deze trillingen onderdeel van de gameplay zijn, is dat wel zo handig. Let overigens wel op bij het kopen van third-party Pro-controllers: hier zit vaak geen HD Rumble in en dikwijls ontbreekt de functie om amiibo te scannen.

Nintendo Switch

De Switch-modellen

Er is op dit moment maar één Switch-model te koop, dus dat scheelt in keuzestress. Bij dit model krijg je naast de Switch een dock om hem aan de televisie te koppelen, een power- en hdmi-kabel, twee Joy-Cons en een Joy-Con-houder. Ook zitten er polsbandjes bij om aan de Joy-Cons te schuiven. Bijkomend voordeel is dat dit ervoor zorgt dat de Joy-Cons iets groter worden en dus fijner in de hand liggen.

Er is een Switch-versie met donkergrijze Joy-Cons en een versie met rode en blauwe Joy-Cons beschikbaar. Behalve de kleur is er echter geen verschil met het standaardmodel.

Er gaan overigens geruchten dat Nintendo twee nieuwe Switch-modellen gaat aankondigen. Eén model zou zich vooral op de handheldmarkt richten en misschien niet eens aan de televisie gekoppeld kunnen worden. Het andere model zou een zogenaamde ‘Pro’-versie zijn, maar wat dit precies inhoudt is niet bekend. Deze nieuwe modellen zijn (nog) niet officieel aangekondigd, dus concrete details ontbreken nog.

Nintendo Switch

De Switch-games

De Switch blinkt natuurlijk vooral uit in het aanbod Nintendo-games. Logisch, want het is de console van het Japanse bedrijf en tegelijkertijd vervangt hij ook langzaam maar zeker de Nintendo 3DS. Alle bekende franchises van Nintendo zijn op het apparaat te vinden of komen er nog aan, van Super Mario en The Legend of Zelda tot Splatoon en Mario Kart. Nintendo-games zijn in het verleden vaak gekscherend als ‘kindergames’ bestempeld, maar inmiddels weten we natuurlijk beter. Het zijn spellen die vaak voor zowel jong en oud leuk, fantasievol en uitdagend kunnen zijn. Hele generaties zijn opgegroeid met Nintendo’s spellen en van die nostalgische waarde maakt Nintendo dankbaar gebruik.

Een ander sterk element van het gamesaanbod op de Switch is de grote hoeveelheden indiegames. Deze onafhankelijk geproduceerde spellen doen qua kwaliteit regelmatig niet onder voor de producties van de grote ontwikkelaars. Er zijn daarbij letterlijk duizenden spellen te vinden op de Switch eShop. Sommige van die games, zoals Hollow Knight en Celeste, worden gezien als een aantal van de beste games van deze generatie.

Qua third-party-aanbod kan de Switch niet opboksen tegen de Xbox One en PlayStation 4. Door het verschil in kracht (de Switch is immers in feite een handheld) komen veel nieuwe third-party games niet op de Switch uit. Spellen als de nieuwste Call of Duty, Resident Evil 2 Remake en Kingdom Hearts 3 zijn dan ook niet voor de Switch verkrijgbaar. Toch lijken third parties – ongetwijfeld gemotiveerd door het gigantische succes van de console – steeds meer warm te lopen voor de console. Bedrijven als Bethesda (Doom, Wolfenstein, Skyrim) en Epic (Fortnite) ondersteunen de console met hun titels. Gezien de verkoopcijfers lijkt het dan ook waarschijnlijk dat het aanbod van third-party games blijft groeien, al is het onrealistisch om te denken dat het ooit op hetzelfde niveau komt als de concurrentie.

Bekijk hier een lijst met de tien beste Switch-games die nu verkrijgbaar zijn.

Dark Soul Switch

De verschillende services voor de Switch

In vergelijking met Sony en vooral Microsoft biedt Nintendo maar een geringe hoeveelheid services voor de Switch aan. De belangrijkste is het Switch Online-abonnement.

Nintendo Switch Online

Op de consoles van de concurrentie is het al jaren het geval, maar tegenwoordig heb je ook een betaald abonnement nodig op de Switch om online te gamen. Voor 3,99 euro per maand (of 19,99 euro per jaar) krijg je toegang tot de online multiplayer van games. Je kunt ook kiezen voor een familieabonnement van 34,99 euro per jaar. Dat biedt dezelfde opties als een normaal abonnement, en je kunt het met maximaal acht abonnees tegelijk delen – bijvoorbeeld met je familie of vrienden.

Met een Switch Online-abonnement kun je ook de smartphoneapp downloaden om online tegen elkaar te praten, ontvang je opslagruimte op de cloud voor back-ups van je savegames, en kun je de Nintendo Entertainment System-app op de Switch downloaden. Met deze laatste app kun je diverse NES-games zonder verdere kosten spelen zolang je Switch Online-abonnee bent. Nintendo voegt elke maand een aantal games toe. Het is nog niet bekend of andere games van oude Nintendo-consoles volgen.

Nintendo Switch

My Nintendo-punten

Bij elke fysieke of digitale game die je voor de Switch koopt, ontvang je zogenaamde gouden My Nintendo-punten. Die kun je ontvangen door een Nintendo Account aan te maken en die op je Switch aan je profiel te koppelen. Digitale games leveren je automatisch deze punten op, een fysieke game moet je in de Switch stoppen en vervolgens in je deze punten via het menu van de betreffende game. De punten kun je vervolgens gebruiken om korting te krijgen op nieuwe aankopen in de eShop.

Hoe zit het met apps voor de Switch?

Nintendo wil dat de Switch vooral om games draait. Toch is opvallend dat diverse apps die op andere consoles vanzelfsprekend zijn, niet op de Switch aanwezig zijn. Zo is er geen Netflix-app, en ook de meeste andere media ontbreken. Alleen Hulu is beschikbaar (maar niet in Nederland…), en natuurlijk YouTube. Ook InkyPen is aan te raden: met een abonnement kun je vervolgens allerlei toffe comics lezen. Maar daar houdt het wel een beetje bij app… uh, op.

Met bovenstaande informatie ben je hopelijk goed genoeg geïnformeerd om te besluiten of je een Switch aanschaft. Natuurlijk updaten we het artikel zo nu en dan met nieuwe informatie. Heb jij nog tips, laat ze dan horen in de reacties!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Very Little Nightmares voor iOS aangekondigd

Hoe verander ik mijn PSN-naam?