in

Dragon Ball Super: Broly review – Verlegt grenzen


Voor diegenen die zijn opgegroeid met Dragon Ball Z en hier en daar wat hebben meegekregen van de originele mangareeks, is Dragon Ball Super een fantastische samensmelting. Het neemt de flauwe grappen uit de eerste serie en voegt daar de spectaculaire gevechten uit Z aan toe. Super draait om grenzen verleggen en de wereld redden, maar ook om een God van Vernietiging zien reizen om de delicatessen van elke planeet te proeven. Tot ons genoegen wordt ook in Broly de aarde op het spel gezet voor vrijwel niets.

dragon ball

Een goede opzet

Voordat het gevecht losbarst, neemt de film echter verbazingwekkend veel tijd om het verhaal op te zetten. Hoewel Broly eerder voorkwam in drie (non-canon) films, is de legendarische Saiyan officieel nog niet voorgekomen in de serie. Toei Animation doet er dan ook goed aan om uit te leggen waarom het onschuldige kind verandert in een afgestompt oermens. De bezorgdheid van zijn vader Paragus is bij vlagen zelfs aandoenlijk en plant het zaadje voor hun wraakgevoelens jegens de Vegeta-familie.

Ietwat plotseling is het oorsprongsverhaal Goku in de eerste acte verweven. Hoewel flashbacks in Dragon Ball Z zijn geboorte in grote lijnen al uiteenzetten, vult de film enkele gaatjes op. Het is prettig dat zijn ouders meer schermtijd krijgen dan ooit tevoren, maar nog belangrijker is dat fans eindelijk een kijkje krijgen in de Saiyan-samenleving op planeet Vegeta. Het helpt een beeld te schetsen van het ‘vechtersvolk’ en onthult hoe oneervol koning Vegeta kan zijn.

dragon ball

Spektakel

Na een gave tijdsprong met hoogtepunten uit Dragon Ball Z en Super, is het tijd om zoals vanouds te knokken. Verschillende personages zijn op zoek naar de Dragon Balls, wat voor de kwaadaardige Frieza een uitstekend moment is om de inmiddels volwassen Broly op Goku en Vegeta af te sturen. Paragus heeft immers nog een appeltje te schillen met Vegeta’s bloedlijn, en Frieza zelf zint ook op wraak. Vanaf daar worden de meeste personages naar achteren geschoven en is het toneel enkel bestemd voor de drie Saiyans.

Dat gevecht beslaat het grootste gedeelte van de film en is één groot spektakel. Als je de serie hebt gevolgd, klinkt het wellicht onzinnig dat er opnieuw een wezen is dat zich staande houdt tegen Goku, maar in het moment zelf blijven dergelijke krachtmetingen een opwindende gebeurtenis. Goku en Vegeta zijn inmiddels goden en toch vormt de gigantische Broly een significante bedreiging. Tientallen minuten blijft de strijd spannend en worden de Saiyans gedwongen al hun iconische transformaties te gebruiken. Energiestralen doen de ijskappen smelten, complete bergketens worden verwoest en klappen zijn zó hard dat ze blijkbaar de poort naar een andere dimensie openen. Werkelijk alle remmen gaan los en als Dragon Ball-fanaat kun je je niets beters wensen.

dragon ball

dragon ball

dragon ball

Bijzonder fijn hierbij is dat de animatie van de film prachtig is. De eerste tv-uitzendingen van Super werden bekritiseerd vanwege zeer wisselvallige animatie (wat overigens met de blu-ray-release werd opgelost), maar in Broly is hier niets van de bespeuren. Het grootste gedeelte van de beelden is prachtig getekend, haarscherp en lekker kleurrijk. Een enkele keer leunt de film op minder puike CGI, maar over het algemeen is Broly grafisch een indrukwekkend schouwspel.

Focus

Omdat ook de meest spectaculaire gevechten vermoeiend kunnen worden, geeft Broly zo nu en dan andere personages de ruimte. Een van de belangrijkere spelers is Frieza, die na een flashback met zijn vader King Cold terugkeert op aarde. Hoewel de witte veroveraar meer dan eens goed is voor een hilarisch moment, mist Frieza een beetje de dreiging van vroeger. Consistent met Super is hij minder beangstigend dan voorheen, waardoor de spanning tijdens zijn optreden toch een beetje zoek is. Ook Paragus, die een zeer grote rol lijkt te spelen in het verhaal, had eigenlijk een uitgebreider optreden verdiend.

dragon ball

Uiteindelijk draait de film dan ook om Broly zelf, en daarin slaagt het met verve. Broly is altijd een zeer populair personage geweest voor iemand die als non-canon wordt beschouwd en aartsvader Akira Toryama neemt met een knipoog de beste elementen uit het bronmateriaal, en past ze uitstekend binnen het universum. Broly’s achtergrondverhaal wordt uitgebreid beschreven, terwijl de film losse eindjes aan elkaar knoopt over Goku’s en Vegeta’s verleden. De rest van Broly is een fantastisch epos dat draait om grenzen verleggen en uiteindelijk vriendschap en respect. En lekker eten.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Life is Strange Season 2 Episode 2: Rules review – breekt weinig regels

Overleven in de wildernis in Days Gone