in

Dropmix: Rock Band meets kaartspel


Bizarre game-concepten, collectible card games, peripheral gaming (oftewel games met speciale fysieke onderdelen ), muziek games. Wie Dropmix probeert te omschrijven in genre-termen, lijkt niet een game op te noemen, maar bezig te zijn aan een brainstorm. Toch zijn al deze facetten van toepassing op het spel, dat me al geïnteresseerd kreeg voor ik het ook maar in levende lijve heb mogen aanschouwen. En de grap is dat deze clusterfuck van ideeën en technologie na meerdere avond gespeeld te hebben bijzonder goed blijkt te werken ook.

Concept

Dropmix is het best te omschrijven als een muzikale partygame met kaarten. Deze wordt geproduceerd door Harmonix, die we vooral kennen als de masterminds achter Rock Band en Dance Central, en net als deze successen is ook dit spel volledig georiënteerd op muziek. Er worden speelkaarten gebruikt die (delen van) bekende nummers voorstellen in diverse genres. Speel de kaarten samen, en er wordt een muzikale mix geproduceerd van al deze elementen gecombineerd. Je hebt bijvoorbeeld een kaart met de Vocals van “Ed Sheeran – Sing”, met de drums van “Imagine Dragons – Radioactive” of de viool van “Carly Rae Jepson – Call Me Maybe”. Deze hebben ook een specifieke kleur, welke de plaatsing van de kaart limiteert. Sommige ‘joker’ kaarten bevatten alle onderdelen van een nummer, waardoor deze op elke plek te plaatsen.

Zelf hoef je echter absoluut niet muzikaal te zijn om Dropmix te kunnen spelen. De mix van geluiden wordt namelijk helemaal automatisch beheerd en afgestemd door het spel zelf. Leg je een nieuwe kaart op, dan wordt de bijbehorende muziek automatisch ingepast. Het tempo en ritme verandert ook mee afhankelijk van de kaarten, waardoor een speelsessie verandert in een lange soepel mix.

Een paar voorbeeld mixes, die je heel handig tijdens je sessie kunt opslaan

Spel

Dropmix kent meerdere speelstanden om dit speelconcept in uit te pluizen. Zo is de Freestyle-stand eigenlijk niets meer dan experimenteren met bovengenoemde. Je kunt in alle vrijheid kaarten opleggen, weghalen en zelfs stapelen om deze te vervangen. De bovenste kaart van de stapel wordt namelijk herkend, waardoor ‘kaarten opgooien’ zonder hapering mogelijk is.

Clash is een competitief speltype waarmee je probeert als eerste 21 punten te halen. Dit doe je door in teams van 1 of 2 om en om kaarten op te leggen. Elke kaart heeft namelijk ook een waarde tussen een en drie, waarbij je alleen een kaart mag vervangen wanneer de nieuwe kaart gelijk of hoger is. In plaats van een kaart leggen, kun je ook kiezen om willekeurig kaarten van de tegenstander te verwijderen. Dit gebeurt middels een roulette systeem. Naast de muziek-kaarten zijn er bovendien ook een paar speciale kaarten, die je in deze speelstand kleine bonussen kunnen geven. Bij gebruik worden deze ook uitgelegd, waardoor het eigenlijk altijd overzichtelijk blijft wat er precies gebeurd.

Tot slot is er de Party stand, waarbij tot 5 spelers samenwerken om een zo hoog mogelijke score te halen. Dit door verzoekjes die het spel aanlevert te voltooien binnen de tijd. Ook is er een lichtelijk andere variant voor een speler.

Alle speelstanden zijn bijzonder toegankelijk, hetgeen vooral te danken is aan de implementatie, die de gebruikte technologieën verbazingwekkend goed gebruikt.

Technologie

Daar waar voor eerdere games van Harmonix een extra game-console of pc nodig is, is voor Dropmix een enkel mobiel apparaat met bluetooth en Android of iOS voldoende. Deze gebruik je om aan te sluiten op de Dropmix-tafel, een langwerpig plastic speelbord met 5 plekken om speelkaarten op te leggen.
De kaarten in kwestie zijn niet zomaar simpele speelkaarten, maar speelkaarten met NFC chips ingebakken. Deze worden door de tafel uitgelezen bij het spelen, waardoor het spel beïnvloed wordt. Bovendien wordt de NFC technologie ook zo gebruikt, dat bij het stapelen van kaarten de bovenste kaart wordt herkend. Dit zorgt ervoor dat je kaarten ook zonder problemen kunt stapelen, in plaats van vervangen.

Het speelbord bevat verder een aantal leds om gebeurtenissen op het speelbord te markeren, maar bevat geen display of geluid. Hiervoor dien je het mobiele apparaat te gebruiken. Het mobiele apparaat verbind je via bluetooth met het speelbord, en kun je vervolgens in een gleuf aan de zijkant neerzetten om het spel aan te sturen en de scores weer te geven. Het is aan te raden om deze ook te verbinden met externe speakers, om het spel echt goed tot zijn recht te laten komen. Het speelbord vereist vier AA batterijen om te functioneren. Uit ervaring gaat het speelbord met volledig opgeladen oplaadbare batterijen van de Action voor een tiental lange speelavonden mee.

Verzamelwoede

Dropmix is een muziekgame; en valt of staat daarom met het aanbod aan muziek. In het standaard spel zitten 60 kaarten, waarvan 4 ‘jokers’ die samples bevatten van alle instrumenten van een nummer, en ongeveer 50 kaarten die elk een sample van een nummer voorstellen. Deze vormen echter geen complete sets. Ook niet als je de ‘DLC’ van dit spel meerekent, want waar je ook bij Rock Band nieuwe nummers bij kunt kopen, kun je bij dit spel ook allerlei kaarten bijkopen. Inmiddels staat de teller al op meer dan 400 kaarten, aangezien de game in het buitenland al even verkrijgbaar is. Deze worden aangeboden in complete ‘playlists’; decks van 15 kaarten die een specifiek thema hebben samen met een speciale kaart. Deze thema’s zijn globaal gezien muziekgenres in de vorm van bijvoorbeeld ‘Pop, Rock, Electronic of Hip-Hop’.
Naast de playlist packs kun je ook discover packs kopen, die je 5 ‘willekeurige’ kaarten geven. Dat laatste zou impliceren dat we met een Trading Card Game te maken hebben, maar niets is minder waar. Het is namelijk zo dat alle packs met kaarten consistent zijn, en dezelfde kaart aan de voorkant hebben zitten. Je kunt met een beetje onderzoek dus nooit dubbele kaarten aanschaffen, waardoor elke aanschaf direct een aanvulling op je assortiment is.

En dat is maar goed ook, want NFC technologie is niet heel goedkoop. Kaarten zul je in het geval van de adviesprijs namelijk voor omgerekend rond de $1,- per stuk kunnen aanschaffen, dus wanneer je alle kaarten in je bezit wil hebben is Dropmix alles behalve een goedkope hobby.

Verkrijgbaar?

Dropmix is momenteel erg beperkt verkrijgbaar, met nog geen officiële release in Nederland. Toch is het momenteel wel degelijk mogelijk om eraan te komen. Enkele Nederlandse webshops bieden het basispakket inmiddels aan, en voor de rest kun je bijvoorbeeld terecht op zowel de Duitse als Amerikaanse Amazon. De adviesprijs van het apparaat is na een vrij dure launch van 100+ dollars inmiddels aanzienlijk gezakt.

Op het moment heeft ondergetekende bijvoorbeeld het starterspakket, met 60 speelkaarten en het speelbord, voor 29 euro op de kop weten te tikken via Amazon. Ook diverse packs met speelkaarten worden moment in hele sets met korting aangeboden, waardoor je voor de prijs van een full priced game al gauw een alleraardigst collectie op kunt bouwen.

De app is bovendien inmiddels gewoon te downloaden binnen Nederland – in ieder geval via de Google Play Store – en bevat zelfs complete Nederlandse uitleg, schermteksten en o.a. Instructie-videos. Een risico is tot op zekere hoogte of de beschikbaarheid van de app eeuwig is. Immers, wordt er gebruik gemaakt van muzieklicenties, en kan dit problemen opleveren in de toekomst. Echter, heeft de app momenteel alleen internet nodig voor installatie en updates, waardoor het in principe mogelijk moet zijn om een back-up te bewaren voor wanneer de support van het spel dreigt te stoppen.

Is Dropmix iets voor jou?

Dropmix is een party bordspel met kaarten dat een vrij unieke ervaring biedt. Door de verkrijgbaarheid van het spel alsmede de uitbreidingen is een avondje uitproberen nog een aardige barrière. Daarom hieronder een paar redenen voor het al dan niet aanschaffen van dit vrij bijzondere spelconcept:

Dropmix is iets voor jou als…

+ Je een enthousiasteling van gezelschapsspelen bent die een nieuwe ervaring wil uitproberen.

+ Je helemaal los kan gaan op creatieve manieren om muziek te mixen, los van enige vorm van skills hierin.

+ Je het leuk vind om spellen die je leuk vind ook van nieuwere uitbreidingen te voorzien.

Daarentegen kun je Dropmix beter niet overwegen als…

– Je weinig in aanraking komt met vrienden die in zijn voor een (bord)spelletje. Het freestyle mixen en de puzzel modus voor een speler zijn erg gelimiteerd en maken het de aanschaf mogelijk niet waard.

– Je er absoluut niet tegen kan wanneer muziek wel past maar niet klinkt. Voor elke lekker klinkende mix die je op het bord tovert heb je er ook een die je het liefst zo snel mogelijk aan de volumeknop laat draaien.

– Je niks hebt met de muziekgenres die meegeleverd worden. De muziek in het basispakket is vrij mainstream en bestaat grotendeels uit hitjes van een paar jaar terug. Nieuwere of alternatieve muziek zul je dus bij moeten kopen, en daar moet je voor openstaan.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

PUBG-bedenker neemt afstand van battle royale-genre

GameStop blijft positief ondanks slecht fiscaal jaar