in , , , , , ,

Duurzaam gamen ??

Sorry van mijn slecht Nederlandse spelling en zinsbouw want ik was er nooit goed in.

Dit is een onderwerp wat meer discussie moet worden. 

Zelf als ik game gemeten ben ik 340 watt kwijt zonder nog het max gebruik van de monitor van 65 watt.  (pc is al undervolt) =

(ik overweeg zelfs een intel nuc achtig apparaat te kopen voor het gewone internet gebruik)

De vraag is eigenlijk kan je niet beter met een console gamen dan met een computer , een playstation 5 gebruikt 200 watt + 65 watt monitor.

Xbox one series S gebruikt volgens microsoft 74 watt met gaming en x gebruikt  153 watt  + 65 watt max monitor. 

Dus rijst de vraag kan je niet beter een gamelaptop kopen rond de 180 watt of een xbox one series s zodat je door de hoge gekke stroomprijzen , je de console binnen de korstte keren terug verdient. Bij budget energie kost  1 kilowatt 69 cent met 9 procent BTW.  Een negatief puntje is wel dat vaak de console games duurder zijn  dan de steam prijzen in de sale. Maar dat geld niet meer voor games die hoog in prijs blijven dan is de console goedkoper. 

Ik heb nog 1 punt niet genoemd is dat single player games zuiniger zijn in stroom gebruik dan multiplayer. Omdat anders ergens anders een server moet draaien om met elkaar te joinen., Dus eigenlijk onbewust gebruik je nog meer stroom terwijl je dat niet weet, zeker in de zomer is dat veel hoger omdat de servers centers gekoeld moeten worden , dus veel water en stroom gebruikt.   Hoe je daar duurzaam moet omgaan is voor een  raadsel, ja ik speel in COD tegen bots maar gek genoeg moet daar wel de server van Activision opgestart worden en het gekke is als je steam of uconnect of eaplay gebruikt je toch via een server verbonden bent die nuteloos energie aan het verbruiken is om jouw te volgen, een andere oorzaak zal het niet zijn. 

Wat vinden jullie hiervan en zijn er bespaar tips ?

Ja ik zal hem vast erin gooien de monitor niet op slaap zetten maar uitzetten, ik weet niet hoeveel het sluip verbruik is van een computer.  En hoe zit dat met consoles en tv s ?? 

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 3 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luigi1985
1 jaar geleden

Ik heb hier geen verstand van, maar het is wel goed dat je er bewust over nadenkt. Ik game denk ik niet dusdanig veel dat het echt impact heeft en volgens mij vallen tv’s etc. qua verbruik wel mee en zijn vooral apparaten die moeten verwarmen de stroomvreters (ovens, vaatwassers, waterkokers).

Ik probeer verder wel een beetje bewust te leven door kort te douchen, handdoek twee keer gebruiken, thuis voornamelijk vegetarisch te koken, maar qua tv en gamen let ik eigenlijk niet op. En eerlijk gezegd pak ik de auto ook vaak voor de kortere stukjes, terwijl ik verder niet onsportief ben ofzo. Haha dus ben geen heilige.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Luigi1985
Lavalera
1 jaar geleden

Heel erg netjes dat je hier over na denkt. Het is niet alleen voor je eigen portemonnee beter hoe minder energie je gebruikt, het is ook nog beter voor het milieu. De meest belangrijke zaken kaart je al aan voor energie besparing, zet alles uit als je het niet gebruikt. Op warme dagen moet je eigenlijk zo min mogelijk gamen. De apparaten moeten dan harder koelen om koel te blijven. Voor de rest kan je weinig anders doen qua gamen en moet je het vooral zoeken in overige huishoudelijke apparatuur.
Let op energie labels als je huishoudelijke apparatuur koopt, zorg er voor dat je je huis goed isoleert en gebruik zonneschermen aan de buitenkant van je huis om warmte buiten te houden, dit scheelt weer eventuele ventilatoren of airco’s of te coolen.

xevulutionx
xevulutionx
1 jaar geleden

Ik wil niet heel bot overkomen maar dit is dus echt een topic dat voor mij centraal staat voor de huidige discussie in Nederland. Steeds van die verhalen over duurzaamheid dit en dat en bedrijven die voor de buhne ermee pronken en enkele burgers die ook melden er actief mee bezig te zijn. Dat is ieders goed recht natuurlijk maar beetje bij beetje zie ik teveel een kentering in regelgeving en berichtgeving, maar ga daar nu geen waslijst aan voorbeelden van geven.

Ook ik denk wel eens na over keuzes om iets bewuster te doen maar ben haast angstig geworden het te melden. Niet om de reden die je denkt. zeker niet omdat ik me schaam, nee juist omdat ik bang ben dat ik als burger steeds meer in een duurzame hoek gedreven wordt bepaald door allerlei regelgeving. Als ik een auto kan en wil kopen met flink wat vermogen en verbrandingsmotor dan betaal ik me daar al blauw aan. In aanschaf en aan de pomp. Idem een wat grotere woning met een entertainmentruimte waar ik vrijwel alle consoles voor een tweede keer in de woning verzameld heb staan. Maar ik vind dat mijn keuze.

Ik ga me dan ook zeker niet beperken om een mindere console uit te kiezen omdat ik dan minder stroom verbruik en op die manier een bijdrage zou doen. Dat doe ik liever door qua eten iets bewuster te kiezen, of mijn huis naar een beter energielabel te laten gaan. Of niet langer dan 5 minuten te douchen en de tuin minder te sproeien. (momenteel bezig richting A, alleen de zonnepanelen nog). Echter is dat laatste ook vooral vanwege hypotheekkorting. Al die bovengenoemde dingen zijn al zaken die me ergens ook storen omdat ze op een bepaalde manier geforceerd aanvoelen maar wellicht went dat. Maar als ik straks bij wijze van gedwongen zou worden om met een series s te moeten spelen ipv een series x of geen MP mag spelen (of slechts een beperkt aantal uur) dan weet ik wel dat de emigratieplannen uit de kast gehaald worden. Het einde is dan echt zoek.

Je kunt jezelf in ieder geval helemaal knetter maken met alle bespaartips en milieutips maar uiteindelijk kijk je naar wat in je financiele plaatje past en waar je je comfortabel bij voelt. Sommige zaken zijn voor mij extreem vanzelfsprekend zoals het korter douchen met droogte en je zal mij nooit geen afval zien weggooien op straat. Maar zoals je kunt lezen vrees ik wel waar bepaalde regelgeving heengestuurd wordt in het publieke debat hierover. Dus als mijn verhaal alsnog egocentrisch of bot wegleest, excuses hiervoor.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door xevulutionx
RuanMoleman
1 jaar geleden

Ik maak mij soms ook wel druk om al dat apparatuur dat brand bij mij thuis. Maar net als Luigi al zegt: ik heb er geen verstand van. Misschien wel interessant om eens op te zoeken of een slaapmodus werkelijk goed is om te gebruiken.

rpenning
rpenning
1 jaar geleden

Oh dit is geen discussie voor mij haha. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit me ps4 echt uit heb gedaan hij staat altijd op rustmodus. En ik val vaak ik slaap terwijl de PlayStation en tv alles nog aan staat want dan zet een een muziekje op of zo’n horror verhaal kan ik heerlijk op slapen. En ik douche altijd lekker een half uur per dag ik hoor greta al schreeuwen HOW DARE YOU! Haha.

Ik ben dan ook als de doods voor de eind afrekening dit jaar haha.

Screenshot Sunday #67

compleet verrast