in

E-sport-update: Cheaters, fraude en verloren trofeeën


Fortnite-cheaters worden betrapt, maar mogen toch mee blijven doen

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Valve, EA of Blizzard, heeft Epic Games nog niet zo veel ervaring met e-sport. Het bedrijf maakte recentelijk een bedenkelijke planning voor Fortnite-competities, en nu lijkt Epic inconsequent te handelen richting twee spelers. Xxif en Ronaldo zijn namelijk betrapt op valsspelen, maar mogen gewoon meedoen aan het wereldkampioenschap, ondanks een zero tolerance-beleid tegen cheaters.

Het grote nadeel aan online kwalificatierondes is het feit dat valsspelen moeilijker te controleren is. Desondanks werden Xxif en Ronaldo betrapt: zij hadden spelers ingehuurd die zich expres lieten neerschieten. Elke kill levert kwalificatiepunten op, dus zowel Xiff als Ronaldo behoorden tot de top van de standen. Beiden kregen hiervoor een schorsing van twee weken, maar dat boeide niet, want ze zijn al gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap dat in juli plaatsvindt.

fortnite

De spelers zijn met de deelname verzekerd van minimaal $50.000 prijzengeld (van een totale prijzenpot van dertig miljoen dollar). Andere grote spelers reageren kritisch op de slappe straffen van Epic Games. Maar de daders maakt het niets uit. Ronaldo vertelde aan nieuwssite Polygon dat ‘haters mogen haten’, terwijl Xiff op Twitter nog even zijn gram haalde.

Het vreemde aan het hele scenario is dat Epic Games doorgaans erg streng is tegen cheaten. Zo kreeg speler FaZe Funkbomb een maand schorsing toen hij zijn teamgenoot hielp nadat hij was neergeschoten. Epic Games heeft nog niet gereageerd, maar het zou niet de eerste keer zijn als het een beslissing verandert.

apex legends

IOC en Intel bespreken Olympische Spelen

Techniekgigant Intel heeft met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gesprekken gevoerd over e-sport, zo liet de fabrikant weten. Scott Gillingham, hoofd van Intels gaming- en e-sport-afdeling, vertelde dat beide partijen hebben gesproken over het toevoegen van e-sport aan de Olympische Spelen. Het IOC erkende e-sport 2017 al als ‘sportieve activiteit’, maar heeft twijfels over het toevoegen van gamen als medaille-evenement.

Dat heeft alles te maken met de gewelddadige aard van verschillende e-sports. Hierbij kan je denken aan games als Counter-Strike: Global Offensive of Mortal Kombat. Volgens Gillingham voeren Intel en het IOC gesprekken, maar zijn er vooralsnog geen knopen doorgehakt. ‘We hebben met ze gesproken om uit te leggen wat e-sport is. Het comité moet echter beslissen of het e-sport toevoegt.’

eSports

Minderjarige Fortnite-speler illegaal onder contract

E-sport-organisatie FaZe Clan is de afgelopen weken niet positief in het nieuws geweest. De organisatie zit momenteel in een rechtszaak verwikkeld omtrent een vermeend wurgcontract van speler Turner ‘Tfue’ Tenney en tijdens het moddergooien van die zaak werd bekend dat FaZe Clan een twaalfjarige speler onder contract heeft staan.

FaZe H1ghSky1 was elf jaar toen hij een contract bij FaZe tekende. Echter mag je pas op je dertiende meedoen aan Fortnite-toernooien. Om het nog erger te maken is H1ghSky gebanned op Twitch, omdat je ook pas vanaf je dertiende mag streamen, mits er een volwassene toezicht houdt. H1ghSky is daardoor uitgeweken naar YouTube, waar hij wel mag streamen, mits zijn moeder met hem meekijkt.

H1ghSky en FaZe liepen tegen de lamp door uitspraken van Tfue en het socialmediagebruik van H1ghSky’s moeder. Die laatste plaatste in 2012 op Twitter dat haar zoon in mei vijf zou worden. Die tweets werden gevonden, de leeftijd werd uitgerekend en het werd duidelijk dat FaZe een elfjarige jongen contracteerde, terwijl op het contract een valse geboortedatum staat.

fortnite

Postbedrijf UPS verliest trofee

Tijdens Dreamhack Dallas won Team Liquid het Counter-Strike: Global Offensive-toernooi, maar kreeg het maar een hele lullige prijs. In plaats van een mooie beker die de spelers na de zwaarbevochte overwinning omhoog mochten tillen, kregen ze enkel kleine individuele prijzen. Wat bleek: postbedrijf UPS was de trofee kwijtgeraakt.

Nadat de spelers eventjes op het podium stonden en het publiek spottend reageerde op de ongemakkelijke houding van de spelers, kwam er desondanks confetti. De spelers zelf zullen er niet heel rouwig om zijn, want de hoofdprijs van $50.000 gaat natuurlijk wel mee naar huis. Op Twitter heeft Dreamhack beloofd de beker naar Team Liquid te zenden wanneer deze gevonden is.

Apex Legends

Apex Legends-toernooi verstoord door cheater

Apex Legends lijkt nog niet helemaal klaar voor e-sport, afgaande op het eerste grote toernooi. Vorige week werd de FaceIT Pro Series gehouden, waarbij zestien teams online streden om een prijzenpot van $50.000 dollar. Voor een eerste toernooi is er goed geknald, maar helaas gebruikten sommige spelers aimbot, een programma waarmee je aim automatisch op de tegenstander zit.

Bij deze toernooien, omdat ze online plaatsvinden, zijn er behalve de teams ook andere willekeurige spelers in matches. SK Telecom T1 kwam hierachter toen zij een potje tweede werden, omdat zij op het einde van de game van de map geveegd werden door willekeurige spelers met aimbot. Door de tweede plek in dat potje eindigde Sk Telecom T1 in het toernooi op de vierde plaats, als het de match had gewonnen dan was het een plek hoger geëindigd.

De spelers van SK Telecom T1 zaten in een drie-tegen-drie-partij om de eerste plek. Twee spelers van Sk Telecom T1 werden vanuit het niets gedood, terwijl de derde weg kon rennen. Net voor hij wegrende werd zijn gouden armor, het hoogste niveau in de game, binnen seconden aan gort geschoten. Ondanks een wanhoopspoging werd het team tweede. De commentatoren bevestigden later dat het inderdaad om een speler met aimbot ging die roet in het eten gooide.

apex legends

Wat staat er op de agenda in juni?

League of Legends

Rift Rivals EU vs NA
Wanneer: 24 juni – 27 juni
Wat staat er op het spel: Glorie
Tijden: Avond
Waar: Twitch

Dota 2

EPICENTER Major
Wanneer: 22 – 30 juni
Wat staat er op het spel: $1.000.000
Tijden: Nog niet bekend
Waar: Twitch

Counter-Strike: Global Offensive

ESL Pro League Season 9: Finals
Wanneer: 18 – 23 juni
Wat staat er op het spel: $750.000
Tijden: Middagen en avonden
Waar: Twitch

Overwatch

Overwatch League stage 3
Wanneer: 7 juni – 14 juli
Wat staat er op het spel: $500.000
Tijden: Vrijdag tot en met maandag in de late uurtjes
Waar: Twitch

Rocket League

Rocket League Championship Series Season 7: Finals
Wanneer: 21 – 23 juni
Wat staat er op het spel: $529.500
Tijden: In de avonden
Waar: Twitch

StarCraft 2

Global StarCraft 2 League Season 2
Wanneer: 29 april – 22 juni
Wat staat er op het spel: $151.265
Tijden: Woensdag- en zaterdagochtend
Waar: Twitch

Call of Duty: Black Ops 4

Call of Duty World League: Anaheim
Wanneer: 14 – 16 juni
Wat staat er op het spel: $325.000
Tijden: Late avond en nacht
Waar: Twitch

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Al het nieuws van de Square Enix E3-persconferentie

Animal Crossing: New Horizons vanaf 20 maart 2020 uit