in

E-sport-update: UEFA wil e-sport tijdens EK 2020


Alle League of Legends zomer-kampioenen op een rijtje

In de vorige E-sport-update kon je lezen dat Joey ‘YoungBuck’ Steltenpool voor zijn zesde titel ging strijden, en dat heeft de Nederlander met succes gedaan. Fnatic, het team dat hij managet, heeft in de finale van de zomerse Europese League of Legends Championship Series (LCS) gewonnen van de e-sportafdeling van voetbalclub Schalke 04.

Door de overwinning gaat Fnatic naar het wereldkampioenschap League of Legends, terwijl nummer drie Vitality een ticket voor dat toernooi verdiende middels het puntenklassement, zij presteerden namelijk gedurende het hele seizoen beter dan de verliezend finalist. Schalke 04 kreeg de kans om te knokken voor het derde en laatste Europese ticket in de play-offs, maar daar werd verloren van G2 Esports.

In Noord-Amerika is Team Liquid kampioen geworden. Net als in Europa krijgt nummer drie, in dit geval 100Thieves, op basis van het puntentotaal een ticket. Het laatste startbewijs voor het wereldkampioenschap is gewonnen door Cloud9. De groep versloeg Team SoloMid en dat team gaat voor het eerst niet naar het wereldkampioenschap. Voorheen was het team altijd aanwezig.

In Azië zijn de tickets ook verdeeld. In China werd Royal Never Give Up kampioen, terwijl Invictus Gaming en Edward Gaming de andere twee Chinese teams op het wereldkampioenschap zijn. In Zuid-Korea won KT Rolster. De Afreeca Freecs en huidig wereldkampioen Gen.G zijn de andere teams die meedoen. Een complete lijst met alle deelnemers kun je hier vinden.

Ninja eerste e-sporter op ESPN-cover

Tegenwoordig is hij vooral populair als Fortnite-streamer, maar Tyler ‘Ninja’ Blevins was en is nog steeds een succesvolle e-sporter. De Amerikaan is de eerste e-sporter die op de cover van het Amerikaanse sportblad ESPN komt. Eerder had het tijdschrift onder andere al een gigantisch artikel over League of Legends-legende Lee ‘Faker’ Sang-hyeok.

Ninja was als e-sporter actief in onder andere verschillende Halo-titels, H1Z1, PlayerUnknown’s Battlegrounds en nu dus Fortnite. Ondanks dat hij tegenwoordig vooral als streamer bekend is, doet hij zo nu en dan nog mee aan toernooien, zoals de Fortnite Summer Skirmish.

UEFA wil e-sport-toernooi rondom EK voetbal 2020

De voetbalindustrie begint e-sports te accepteren. In Nederland hebben bijvoorbeeld alle voetbalclubs een Fifa-speler in de selectie. De UEFA ziet nu ook de toegevoegde waarde en heeft een e-sportorganisatoren gevraagd een evenement te organiseren voor het Europees Kampioenschap voetbal in 2020.

Over welke game het gaat is niet bekend, maar het is aannemelijk dat het Fifa is. Ontwikkelaar EA Sports heeft sinds dit jaar de UEFA-licentie overgenomen van Konami, waardoor onder andere de Champions League aanwezig is in Fifa 19. Organisatoren hebben tot en met vrijdag om kenbaar te maken of ze interesse hebben om het evenement te organiseren.

Sega hard aan het werk aan competitief Tetris

Het lijkt erop dat Sega de e-sport in gaat met Puyo Puyo Tetris. Puyo Puyo is al een tijdje een e-sport in Japan, maar de nieuwe game in de serie heeft mogelijk een flinke e-sportinvloed. Sega heeft ondertussen de game ‘Puyo Puyo e Sports’ laten registreren in Zuid-Korea. Daarnaast is er ook een teaser verschenen op het e-sport-Twitter-account van Sega.

Puyo Puyo is een puzzelgameserie van Sega die vooral in Japan en de rest van Azië gigantisch populair is. De games hebben allemaal Tetris-achtige gameplay en zijn ook in Europa uitgekomen. De nieuwe game lijkt te verschijnen op PlayStation 4 en Nintendo Switch. Door de kleine populariteit van Xbox in Japan lijkt een release op dat platform uitgesloten te zijn.

Overwatch League wordt flink uitgebreid

Blizzard heeft acht nieuwe teams toegevoegd aan de Overwatch League. Waar de nadruk van het eerste seizoen vooral lag op de Verenigde Staten, zijn nu ook andere delen van de wereld beter vertegenwoordigd. In totaal zijn er nu twintig teams in de competitie.

De nieuwe teams komen uit Guangzhou, Hengzhou, Chengdu, Parijs, Toronto, Vancouver Washington en Atlanta. Van de twintig teams komen er elf uit de VS: vier uit China, twee uit Canada, een uit Frankrijk, een uit Zuid-Korea en de winnaar van vorig seizoen, Londen Spitfire, komt natuurlijk uit Engeland.

Voetbalclubs lijken flink in te zetten op League of Legends

De Europese League of Legends Championship Series gaat komend seizoen beginnen met franchising. Dat betekent dat teams een plek in de competitie kunnen kopen en dan niet meer kunnen degraderen. Hierdoor moet er meer financiële zekerheid komen, omdat sponsoren dan niet het risico lopen dat een team in de vergetelheid raakt.

Franchising zorgde eerder in Noord-Amerika voor een flinke invloed in sportverenigingen, en ook in Europa lijkt dat het geval te zijn. Voetbalteam Schalke 04 zit al een tijdje in de competitie, maar geruchten gaan dat ook de teams Arsenal uit Engeland en Paris Saint Germain uit Frankrijk interesse hebben. De eigenaren van beide clubs zijn al in het bezit van e-sportteams. Een week geleden meldde het Turkse 5mid dat zeven voetbalteams hadden gesolliciteerd naar een plek in de League of Legends-competitie, in het artikel werden verder geen clubs genoemd.

Wat staat er deze week onder andere op de agenda

Counter-Strike: Global Offensive

FACEIT Major: London 2018

Aankomende zondag is de ontknoping van de FACEIT Major in Londen. Op moment van schrijven strijden nog acht teams om de hoofdprijs van $500.000. De kwartfinales beginnen morgen om 19:45, terwijl de grote finale zondag is en rond 19:00 moet beginnen. De enige Nederlandse deelnemer, Chris ‘ChrisJ’ de Jong, is helaas al uitgeschakeld. De wedstrijden kan je hier checken.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

The Dragon Prince review – Een Avatar-waardig begin

De gekste Pokémon-merchandise