in

E3 2020: Wat zijn de gevolgen van een annulering?


Het is geen geheim dat de game-industrie al jaren de waarde van de E3-beurs in twijfel trekt. Verschillende grote bedrijven, zoals Sony en Electronic Arts, zijn niet aanwezig tijdens de beurs en organiseren andere evenementen. Nintendo is wel op de beurs aanwezig om de pers demo’s te laten spelen en via Treehouse live games te tonen, maar houdt geen persconferentie. In plaats daarvan zendt het een Direct uit. Dat is in de basis prima: het nieuws over aankomende games verspreidt zich zo alsnog. Het grote nadeel van deze aanpak is dat journalisten en gamers die aanwezig zijn tijdens de E3, minder games kunnen uitproberen voor een impressie.

E3

Meer livestreams

Als de E3 dit jaar definitief niet doorgaat, dan verwachten we dat meer uitgevers en ontwikkelaars zich wagen aan een eigen versie van een Direct of State of Play. Nu is het natuurlijk al zo dat veel E3-persconferenties al online te volgen waren. Zo kun je die van Microsoft op je Xbox checken, terwijl Bethesda en Ubisoft ook hun eigen livestreams hebben.

Het grote verschil is echter dat er nu dus mogelijk geen publiek aanwezig is en niemand de games kan checken. Hoewel het fijn is om te zien dat het nieuws wel naar buiten komt, schuilt er ook gevaar in: de (internationale) gamepers kan zo geen indruk opdoen van die nieuwe games en lezers dus ook niet inlichten.

Nintendo Direct

Minder aankondigingen

Bovendien kan dit er voor zorgen dat sommige games gewoonweg nog niet aangekondigd worden. Veel studio’s hebben voorafgaand aan E3 een crunchperiode om er voor te zorgen dat hun spellen op tijd een demo hebben, zodat mensen tijdens de E3 die eerste ervaringen opdoen. Maar als er niemand is om te spelen, dan is die druk van de ketel.

Dat is prima voor de ontwikkelaars, want we gunnen hen de rust en ruimte om te ontwikkelen – maar jammer voor de gamers, die langer moeten wachten omtrent nieuws over games die ze al een tijdje in de gaten houden. Mogelijk verschijnen er hierdoor ook meer trailers zonder echte gameplay en anders zal het gameplayaandeel in video’s naar beneden geschroefd zijn.

E3

Relevantie van E3

De relevantie van de E3 staat al jaren ter discussie en zo’n coronavirus helpt daar natuurlijk niet bij wanneer er een annulering dreigt. Want wat als meer uitgevers en ontwikkelaars merken dat niet meedoen met de E3 weinig impact heeft op hun business? Dit virus kan daardoor de nagel in de kist zijn van de eens zo belangrijke gamebeurs. Natuurlijk kunnen bedrijven allemaal besluiten om in de E3-periode nieuws naar buiten te brengen, omdat de pers dan op scherp staat. Maar de keerzijde van zo’n beurs is ook altijd dat veel nieuws en veel hands-ons snel ondersneeuwen. Door de kracht van marketing terug in handen te nemen en het moment van bekendmaking (een game of een demo) zelf te bepalen, kunnen bedrijven besluiten niet meer mee te doen met de E3, mocht die in 2021 wel gewoon doorgaan. Daarbij scheelt het uitgevers veel geld; een stand op de E3-beurs hebben kost veel knaken.

Gamescom wordt belangrijker

Mocht E3 niet doorgaan en Gamescom later dit jaar wel, dan wordt het waarschijnlijk één van de belangrijkste gamebeurzen van 2020 – zo niet de belangrijkste. Mocht E3 straks helemaal niet meer bestaan, dan krijgt Gamescom een grotere rol dan de beurs nu heeft. Het is dan namelijk voor heel veel journalisten en gamers het eerste moment waarop veel games voor het eerst speelbaar zijn of aangekondigd worden. Dat geldt voor zowel de Verenigde Staten als Europa (ervan uitgaande dat E3 voorlopig ook niet vervangen wordt). Dat is jammer voor ons, maar goed voor ontwikkelaars: die hebben dan een paar maanden extra de tijd om demo’s klaar te stomen.

Gamescom

Jammer voor ons allemaal

Een geannuleerde E3 is onderaan de streep eigenlijk jammer voor iedereen. Ja, ontwikkelaars krijgen zo mogelijk meer tijd en ruimte voor hun games en uitgevers besparen wat geld, maar de E3 is wel ieder jaar een feestje, of je er nou bent of niet. Wie herinnert zich hier niet de weken voorafgaand aan de E3, waarin we allemaal lekker speculeren en dromen over games die mogelijk aangekondigd worden? En tijdens de E3-week is het buffelen voor menig gameredactie, maar ook heel gezellig. Net als de mensen die het nieuws volgen en de beurs organiseren, komt iedereen samen om er wat moois van te maken. En dat zie je vaak terug in alle aspecten: op de beursvloer, in de demonstraties en prestaties, in de vele nieuwsberichten en impressies en natuurlijk de reacties van jezelf en je vrienden.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Call of Duty: Warzone is speelbaar zonder PlayStation Plus-abonnement

CD Projekt Red maakt na Cyberpunk 2077 een nieuwe The Witcher-game