in

EA: ‘We hebben rechten om gelijkenis van voetballers in Fifa te gebruiken’


De uitgever van de jaarlijkse Fifa-games laat dat in een statement weten, zo meldt Eurogamer. “We zijn op de hoogte van discussies rondom de spelerslicenties in EA Sports Fifa. De huidige situatie op social media is een poging om Fifa 21 in een onenigheid tussen een aantal derde partijen te betrekken en heeft weinig met EA Sports van doen.”

De afgelopen dagen tweetten verschillende professionele voetballers dat ze niet begrijpen hoe het dan dat hun gelijkenis in Fifa-games zit zonder dat zij daarvoor worden betaald. Dat begon met een tweet van AC Milan-spits Zlatan Ibrahimovic, maar al snel volgden meer voetballers, waaronder Gareth Bale, die op dit moment speelt bij Tottenham Hotspur.

Voor zover bekend verkrijgt EA de licentie om de gelijkenis van spelers te gebruiken in hun games via voetbalclubs zelf en Fifpro, dat er voor zorgt dat dit in de contracten van spelers staat wanneer ze voor een voetbalclub tekenen. Het is de reden dat EA voor gepensioneerde spelers – zoals David Beckham – geld aan de individuele personen zelf betaalt. Op die manier kan Beckham bijvoorbeeld als ‘icon’ in de Fifa-games verschijnen.

In het statement van EA laat het bedrijf dit ook weten. “We hebben contractuele rechten om de gelijkenis van alle spelers in onze games te gebruiken. We verkrijgen die licenties direct van kampioenschappen, teams en individuele spelers. Daarnaast werken we samen met Fifpro om er voor te zorgen dat we zoveel mogelijk spelers in de game kunnen stoppen om een zo authentiek mogelijk spel te ontwikkelen.”

EA vervolgt: “In deze specifieke gevallen hebben we de rechten van de gelijkenissen van spelers verkregen via onze overeenkomsten met AC Milan en de Premier League, waar alle spelers van Tottenham Hotspur onder vallen.”

Ondanks het statement van EA blijft de discussie voortduren. Agenten van spelers laten ook van zich horen, zoals Mino Raiola, de agent van Ibrahimovic: “Fifpro en AC Milan hebben niet de individuele rechten van spelers. Ik weet zeker dat jullie dit weten en we hebben het jullie vaak genoeg verteld, EA Sports”, zo tweet hij. In een vervolgtweet meldt hij: “Jullie ontwijken mij al tien jaar op het gebied van de rechten die jullie op spelers hebben. Misschien reageren jullie nu wel, maar dan in de rechtszaal?” The Guardian meldt intussen dat diverse bekende voetballers hun agenten laten uitzoeken of ze recht hebben op tegemoetkoming van EA.

fifa 21

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Warframe komt morgen naar PlayStation 5

PlayStation 5 is ‘de grootste PlayStation-lancering ooit’