in

Een einde van een Generatie


Na acht jaar (2013 – 2020) komt er wederom een einde aan een generatie, om precies te zijn de achtste generatie consoles, en het lijkt mij wel leuk om een lijstje te maken met de top games van deze generatie.

Voor mij persoonlijk was deze generatie meer dan geslaagd. Ik kan aardig wat games op noemen die mij de afgelopen acht jaar meer dan vermaakt hebben, maar om het niet teveel Tl;drte maken hou ik het bij een de tien beste games van deze generatie lijst.

Ik weet het er komen nog games naar de PS4 en Xone maar voor mij eindigt deze generatie in november en alle games die in en na november komen zijn wat mij betreft 9th Gen games.

10. Middle-Earth : Shadow of War

Ik begin met een redelijk controversiële game, en ik weet het eigenlijk moet ik dit soort zaken zwaarder laten wegen maar ondanks deze game bomvol zat met lootboxes , microtransacties en een grind van hier tot mars heeft en totaal niet canon is aan wat meneer Tolkien heeft bedacht. Heb ik mij uren vermaakt met deze game wat mede komt door het nemesis systeem dat veel uitgebreider is dan in het eerste deel en door dat nemesis systeem heb ik veel persoonlijke verhalen kunnen maken met de verschillende uruk captains en warchiefs.

09. God of War

Dit is waarschijnlijk bij veel mensen een game die hoger zal staan dan bij mij, maar begrijp mij niet verkeerd ik vind het een heerlijke game maar er zijn imho betere games en het was daarbij ook geen perfecte ervaring. De keuze van Santa Monica Studio om de gameplay en het verhaal op de schop te laten gaan is wat mij betreft de beste keuze die ze ooit hebben gemaakt. Het verhaal dat Kratos die een nieuw leven wil leven ver weg van de Griekse goden en Griekenland en een zo’n goed (als mogelijk is) vader probeerd te zijn voor Atreus is echt heel erg goed in beeld gebracht, en door de vernieuwde gameplay en het feit dat de camera over de schouders van Kratos meekijkt voelt alles persoonlijker aan. Maar de game heeft toch ook wel zijn mankementen zo vind ik dat sommige puzzels te makkelijk op te lossen zijn en andere puzzels weer te moeilijk, ook vind ik dat sommige vijanden ongekend en onterecht moeilijk zijn. Ook mis ik persoonlijk de blood en gore (en toch ook wel de sex mini games) van de voorgaande delen.

08. Red Dead Redemption 2

Ook deze game zal bij veel Mensen hoger staan ( al hoewel er zullen ook mensen zijn die hem juist lager hebben staan) dan mij. Ik vind het echt een heerlijke game en ik heb sinds de release alweer vijf keer uitgespeeld, en al die keren blijft het verhaal goed en door alle random Shit ( ik weet nog steeds niet waarom ik bij open wereld games altijd de meest rare random Shit krijg en meer dan andere mensen maar het zij zo) blijf ik plezier houden aan deze game. Maar ook deze game heeft zn flaws want als ik eerlijk moet en mag zijn mankeert er nog wel wat aan de gameplay van Red Dead Redemption 2. Realisme is kan leuk zijn en op sommige momenten doet RDR2 dat ook heel erg goed, maar op een gegeven moment begint het moeten voeren van je zelf en je paard toch wel te vervelen. Daarnaast is het cover systeem van RDR2 in vergelijking met dat van GTA 5 (en hell zelfs dat van Mafia 3) echt een aantal stappen achteruit gegaan, het schieten zelf is dan wel weer heerlijk ( zeker als je van 30 cm afstand iemands hoofd kapot schiet met een sawnoff boomstick), al vind ik wel dat Arthur te snel het loodje legt terwijl de npc’s meer lood nodig hebben om neer te gegaan.

En RDO, ik start het nog best vaak op omdat ik er plezier mee beleef maar met hoe rockstar er mee omgaat zorgt er wel voor dat mijn respect voor deze developer zwaar gezakt is ( staat in ieder geval niet meer in mijn top 3 beste devs).

07. Kingdom Hearts III

Deze game was voor veel mensen een teleurstelling, maar ik vond het juist een
Epische ervaring en op sommige momenten een heftige emotionele rollercoaster en ik heb dan ook echt wel een paar tranen laten rollen. Qua gameplay is het allemaal net iets smoother dan dat van zijn voorgangers, al is het in grote lijnen nog steeds net zo clunky en ondanks het op sommige momenten frustrerend is, is het ook wel onderdeel van de charme van deze franchise. Ik ben echt benieuwd naar wat de toekomst ons gaat brengen voor Kingdom Hearts.

06. Dragon Ball Z : Kakarot

Deze game is pas in het laatste levensjaar van de achtste generatie consoles uitgebracht, maar is bij mij goed binnengekomen ik heb er dan ook 27 jaar op moeten wachten. Ik zal niet zeggen dat het een perfecte game is en voor een mogelijke tweede deel zijn er genoeg verbeterings punten. Maar ik kan gewoon niet ontkennen dat ik mij als DBZ fan zijnde erg veel heb vermaakt met deze game, het is sowieso de meest complete Dragon Ball ervaring tot op heden. Enige wat ik als negatief zou kunnen zien is dat de gameplay lichtelijk repetitief is en Sommige fights te makkelijk of te moeilijk zijn . Oh en het is een keer te hopen dat ze een Dragon Ball RPG durven te maken die begint bij Dragon Ball en eindigt bij het einde van Dragon Ball Super.

05. Death Stranding

Ik ben misschien wel een Hideo Kojima fanboy, maar als er één game maker is die de hemel in geprezen mag worden dan is het wel Hideo Kojima. Met zijn met metal gear serie heeft hij iets geweldigs neer gezet, maar met Death Stranding shined Kojima helemaal. Na het uit spelen is het verhaal mij helemaalduidelijk geworden ( al doold dat einde nu nog steeds rond in mijn hoofd) en heeft de game mij sprakeloos gelaten , heeft het mij laten lachen en heeft mij zelfs laten huilen omdat het op emotioneel vlak ook heel erg sterk is. En ja de gameplay is inderdaad pakketjes bezorgen, maar nee het is niet zo oppervlakkig als dat je denkt dat het is. De gameplay van Death Stranding is een van de diepgaanste van alle games die dit jaar zijn uitgekomen, het is niet simpel een pakketje van A naar B brengen nee elke missie is anders en dat komt door verschillende factoren.

Alleerst kan je niet zeggen oh ik neem dit pakketje mee en dit pakketje, nee je moet goed nadenken of dat je al die pakketjes wel mee kan nemen want je moet niet te zwaar en te hoog bepakt worden want dat komt je balans niet ten goede. Daarbij heb je toch ook ruimte nodig voor je wapens en gereedschap, neem je die niet mee dan ben je fucked. Nu kan je zeggen maar dan stop ik al die pakketjes en extra gereedschap toch op/in m’n voertuig? Ja dat kan je doen maar ook dan ben je acht van de tien meer fucked want er zijn heel vaak momenten dat je je voertuig en de lading die je niet op je rug kan dragen achter moet laten. En dan kom je bij het punt de pakketjes wegen bij elkaar100kilo, je kan120kilo maximaal dragen op je rug nu zit je dus met het dilemma dat je ook nog gereedschap wapens nodig hebt en je hebt ze toch echt beide nodig maar je moet één van de twee toch echt achter laten ergo je bent fucked. Nu komen we aan bij factor twee je weet nooit wat je onderweg kan tegengekomen, hoe goed je ook je ook je route gaat plannen BT’s kunnen elk moment opduiken en je leven zuur maken. Daarnaast heb ik heel vaak gehad dat ik dacht dat ik m’n route goed doordacht had, maar als nog kwam ik voor obstakels zoals kliffen en rivieren etc. te staan. Nee nogmaals deze game afdoen als een Walking simulator waar je enkel pakketjes moet bezorgen is echt de onderschatting van het vorige decennium.

04. Final Fantasy VII Remake Part one

Deze game, deze game heeft mij best wel hard weggeblazen, ik zie deel VII echt niet als de beste game uit de FF reeks ( dat blijft VIII, yeah yeah i know ik balanceer op het randje, op een Gevaarlijke manier want X, XII en IX staan voor mij zelfs boven VII) maar ze hebben bij Square Enix wel een groot risico gemaakt om deze iconische game te remaken. Maar het heeft wat mij betreft prefect uitgepakt. Ze hebben het verhaal op een goede manier aangepast en de keuze om de game in meerdere delen uit te brengen is een slimme zet want het uitdiepen van de Midgar sectie van de game is geweldig gedaan, en ik benieuwd hoe ze het verhaal nog verder gaan uitdiepen. De game is zelfs zo goed dat ik hem op nummer twee heb moeten zetten in de lijst van beste FF games ooit gemaakt.

03. Assassin’s Creed Odyssey

Het komt voor sommige misschien als schok dat ik deze game op de derde plek zet in plaats van op de tweede of zelfs eerste plek, maar er zijn gewoon weg twee games die mij op emotioneel vlak harder hebben geraakt. Maar dat neemt niet weg dat ik dit nog steeds een geweldige game vind, heb er op het moment van schrijven400uur inzitten en ik blijf het een heerlijke ervaring vinden, tuurlijk er is ruimte voor verbetering maar qua kwaliteit/kwantiteit is deze game near perfect. De gameplay speelt heerlijk weg en het verhaal is erg interessant en wat mij ook erg aanstaat is dat de game de volledige lore van AC intact houd en ook geen één element retconned.

02. Ghost of tsushima

Net zoals Dragon Ball Z: Kakarot is deze game pas in het laatste levensjaar van de achtse generatie uitgekomen maar is voor mij wel ingeslagen als een bom. Er zijn wel meer games geweest die geprobeerd hebben om mij het gevoel te geven dat ik een echte samoerai ben , zoals way of the samurai en Sword of the samurai ( of een ninja, bijvoorbeeld Ninja: Shadow of Darkness) maar hebben net allemaal gefaald. Maar Ghost of Tsushima heeft mij dat gevoel echt daadwerkelijk gegeven. En dat einde waarbij je een keuze moet maken, ik heb nog nooit zoveel moeite gehad met een keuze maken en toen ik de keuze maakte kon ik het uit eindelijk echt niet droog houden en heb ik de gehele credits gehuild maar dan ook echt gehuild.

01. Dragon Quest XI : Echoes of an Elusive Age

Jullie kennen mij nu al te goed en weten dat dit er aan zat te komen. Het kon niet anders dan dat deze game bij mij op nummer één zou staan, mijn liefde voor turn based J-rpgs is te groot maar zelfs zonder die roze bril kan ik niet ontkennen dat het gameplay wise erg solide is en het verhaal interessant is , sterk is en het een aardig wat goede plotwendingen heeft en zelfs op emotioneel vlak sterk is. Ik heb weliswaar niet zo hard gehuild als bij Ghost of Tsushima maar heb wel wat traantjes latten rollen en ik heb mij halverwege het verhaal wel echt een tijdje ellendig gevoeld. Ja dit is met alles bij elkaar opgeteld de beste game van deze generatie voor mij.

Bonus. Final Fantasy VIII Remastered

Sorry ik kan het gewoon niet laten, ik vind het oneerlijk om deze game op nummer één te zetten en daarom heb ik dat ook niet gedaan. Maar ik kan niet anders dan hem wel te vermelden. Het blijft na al die jaren nog steeds mijn best game of alltime, het verhaal is geweldig , de gameplay is ook geweldig het ATB systeem in combinatie met het draw systeem is voor mij almost Godlike. En dat nieuwe likje verf zorgt er voor dat dit voor komende jaren mijn GGoA ( Greatest Game of Alltime) blijft zijn.

Zo op naar de volgende generatie!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Voorraad PlayStation 5 All-Digital mogelijk veel kleiner dan standaardeditie

Xbox Series S kopen: Alle winkels en informatie op een rij