in , , , ,

Een mini-geschiedenis van de Pokémon TCG-videogames

De ‘limited beta’ van de nieuwe free-to-play Pokémon Trading Card Game Live ging onlangs van start bij onze oosterburen, dus het zal vast niet lang duren voor wij ook mogen. Reden om eens in de geschiedenis van de TCG-videogames te duiken.

Pokémon is alweer even terug van nooit weggeweest: in de winkelstraten, in de media, op de telefoon van je vriendin en de Switch van je neefje. De games doen het goed, met Legends: Arceus, Pokémon GO (nog steeds) en binnenkort Scarlet en Violet. Ook de fysieke kaarten zijn mateloos populair. 

De combinatie ontbreekt echter: een goede Pokémon Trading Card Game-videogame.

Hoe het begon

Vroeger was alles beter, dus ook de Pokémon Trading Card Game. We hebben het nu niet over het fysieke kaartspel – daar was ik vijftien jaar geleden te blut voor – maar de videogame voor de Game Boy Color.

Ik heb deze kleurige game helemaal grijs gespeeld en ook vandaag de dag kan ik ‘m nog steeds aanraden. Waarom? Je hoeft geen booster packs te kopen of micro transactions uit te voeren, alle fun van het geniale Pokémon-kaartspel zit in die ene kleine cartridge. 

De videogame kwam in het Westen uit in 2000, ruim een jaar nadat het fysieke ruilkaartspel hier voet aan wal zette. Niet veel later kwam er een sequel uit voor de GBC, die helaas nooit buiten Japan is uitgebracht. De Game Boy Advance was er, een nieuwe tijd brak aan.

Het heden

De enige opvolger die beiden tot nu toe hadden: Pokémon TCG Online uit 2012. Een vrij verslavende free-to-play game die je nog op de ouderwetse manier moet installeren op je pc, laptop of tablet. Een smartphone-versie is er namelijk niet, dat wordt TCG Live. 

In TCG Online kun je de QR-codes van fysieke boosterpacks en thema-decks scannen voor nieuwe kaarten. Er zitten dus niet letterlijk micro transactions zoals bij Pokémon GO. Je kunt ook grinden tot je een vet deck kunt kopen, wat mij lukte in een paar avondjes. Dat zeg ik niet om stoer te doen, maar om te benadrukken dat het niet pay-to-win is.

Dit jaar komt er dus eindelijk een opvolger: TCG Live. Eveneens een free-to-play kaartspel dat voor het eerst in de geschiedenis van Pokémon beschikbaar komt op iPhones en Android-telefoons. Eindelijk! Na de release gaat TCG Online officieel met pensioen.

Hoe speel je het Pokémon-kaartspel?

Het spel werkt in de videogames hetzelfde als in de fysieke wereld, surprise! Het principe is oersimpel: jij zet een monstertje in, je tegenstander zet een monstertje in, en de sterkste wint. 

Middels evolutie kun je bepaalde Pokémon sterker maken en door energiekaarten in te zetten komen sterkere aanvallen beschikbaar. Sommige Pokémon zijn sterker tegen een bepaald type – zo heeft water een voordeel tegen vuur.

Dan zijn er nog trainerkaarten, die jou een voordeeltje kunnen geven of je tegenstander benadelen. Ze zijn vergelijkbaar met de Spell Cards in Yu-Gi-Oh!, maar spelen vaak geen doorslaggevende rol. Eén sterke Pokémon kan daarentegen een potje volledig op z’n kop zetten.

Wie kennis wil maken met het ruilkaartspel via een videogame, wilde ik in eerste instantie de Trading Card Game voor de Game Boy Color aanraden. Tot ik, bij wijze van onderzoek voor dit artikel, TCG Online herontdekte.

Ik ben al een kleine week lichtelijk verslaafd.

Game Boy Color

Wat betreft de originele Game Boy Color-game, lijkt het qua verhaal – voor zover dat erin zit – op Pokémon Red, Blue en Yellow. In het spel ben je een jochie dat van een professor een een starterdeck krijgt, gebaseerd op gras-, water- of vuurmonstertjes. 

Je gaat op pad om acht Club Masters (gym leaders) te verslaan, om daarna van een clubje van vier Grand Masters te winnen (vergelijkbaar met de Elite Four uit Red, Blue en Yellow). Ook heb je een rivaal, die Ronald heet.

In het vervolg zit een groter verhaal. De titel, vertaald vanuit het Japans, is Pokémon Card GB2: Here Comes Team GR! Hierin heeft Team Great Rocket de Grand Masters uit de eerste game gekidnapt, de Club Masters gevangen gezet en alle kaarten gestolen.

Aan jou de taak om je deck weer op te bouwen, de schurken te verslaan en de meesters te redden van een raketvormig eiland in de lucht, dat alleen per zappelin te bereiken is. Het grote verschil met het origineel: een dubbel zo grote wereld, twee keer zoveel kaarten en dus dit hoofdverhaal. Ook kan je als vrouwelijk personage spelen.

Originele hardware versus emulators

Om de originele Pokémon Trading Card Game voor de Game Boy Color te kunnen spelen, kun je een originele tweedehands cartridge kopen en die spelen op originele hardware (tip: zet er een verlicht IPS-scherm in). Ook zit hij voor 5 euro in de eShop voor de 3DS, wat je al dat werk en geld bespaart.

De vertaling van de sequel is alleen te spelen op een emulator, tenzij je een fysieke kopie van deze rom hack koopt, bijvoorbeeld op Etsy. Het voordeel van een emulator: je kunt spelen op dubbele snelheid, wat heerlijk is voor een game is nog compatibel is met de originele baksteen-Game Boy. 

Het gigantische nadeel: de verleiding is groot om voor belangrijke en risicovolle zetten te saven, wat de spanning vrijwel geheel weghaalt. Het motiveert simpelweg niet om je echt te verdiepen in deck building en speltactieken als je altijd terug in de tijd kan.

Wil je vandaag nog beginnen? Pokémon TCG Online is nog steeds gratis te downloaden.

Conclusie

Heb je een aversie van retrogames maar wel zin om kennis te maken met Pokémon TCG? Begin dan lekker met TCG Online of wacht nog even op TCG Live (of gebruik een VPN). Wil je met één aankoop meteen een volledige speelervaring hebben? Dan is die 5 euro in de 3DS-eShop het dubbel en dwars waard. 

Toch gaat er niets boven de authentieke speelervaring op de Game Boy Color. Oh, nostalgie… het is weer Throwback Thursday! #tbt

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 4 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
6 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luigi1985
1 jaar geleden

Leuk stukje geschiedenis. Ik heb helemaal niks met Pokemon, dus ik ben ook niet van plan er ooit aan te beginnen, maar voor de mensen die het wel leuk vinden: uitstekende tips en een mooie TBT.

Lavalera
1 jaar geleden

Ook ik heb helemaal niets met pokemon maar heb wel wat ervaring TCG’s. Ik heb vroeger vrij veel Magic the Gathering gespeeld (zo eind jaren 90) en de Middle earth TCG. Allebei vond ik het wel echt geweldig toen ik jonger was, maar merk wel dat het tegenwoordig niets meer voor mij is. Ik heb oa hearthstone en de magic the arena game ook wel geprobeerd, maar ben dat redelijk ontgroeid. Had al wel eens dingen gezien dat de Pokemon TCG en Magic nog steeds erg populair zijn ook met in person evenementen.

Rainking
11 maanden geleden

Ik heb niet superveel met Pokémon. Ik ben al helemaal geen fan van het eerste uur. Toch heb ik wel een paar spellen voor de 3DS en de Switch (die ik ooit eens moet gaan spelen) en heb ik een Wooloo pluche (bij New Snap gekregen) en heb ik deze week een Cubone Funko besteld.

Ik vind het dus wel wat hebben. Dat eerste Game Boy Color spel klinkt dan ook wel geinig. Ik heb in ieder geval die game uit 2012 even gedownload en mogelijk kijk ik ook naar die nieuwere versie als die hier uitkomt. Ik heb namelijk geen idee hoe je het speelt, dus misschien is zo’n game juist wel handig om het te leren.

Mooi stukje voor Throwback Thursday. Informatief en vermakelijk. Tof!

Laatst bewerkt 11 maanden geleden door Rainking

EA Motive werkt aan een Iron Man game!

Wat spelen we dit weekend? 24 en 25 september