in ,

Eve Online

Het spel dat mij altijd heeft geboeit maar waar ik nooit de tijd voor vond om mee te beginnen. Dat heb ik sowieso met MMO’s en al helemaal met sandbox MMO’s. Iets met een prive leven en daarnaast gamen vind ik top. Maar als het spel de overhand gaat krijgen in je prive leven vind ik het altijd een dingetje worden. Ooit ver in het verleden bijvoorbeeld bij een vriend meegemaakt. “Ja sorry ik kan vanavond niet want ik heb een raid die ik niet meer kan afzeggen”. You say WHAT?!.  Om nu jaren later jezelf er op te betrappen dat je s’avond niet kunt omdat je gezegd hebt te gaan streamen op Twitch…  

En toen was daar Corona, ik verloor mijn baan maar daardoor heb ik nu de tijd om mij helemaal te verdiepen in Eve Online en dacht ik, laat ik mijn ervaringen eens delen op dit te gekke initatief van Inside Gamer.

Wat is Eve Online

Maar beginnen bij het begin, Eve Online is een Space MMO in sandbox modus. Oftewel alles ingame word bijna allemaal door de spelers gemaakt. Verwacht geen arcade gevechten waarin je in de cockpit zit en met je joystick en direct alles kan afknallen na 5 minuten inloggen. Nee Eve online is compleet het tegenovergestelde van dat. Misschien wel een van de ingewikkelste MMO’s om in te stappen. Maar dit kan ook aan mijn gebrek aan MMO ervaring liggen.

Mijn inziens begin je bij Eve online met lezen, heel veel lezen. Over wat er allemaal mogelijk is in het spel. Je kunt kiezen tussen zoveel verschillende cariere mogelijkheden dat als ik dat allemaal zou moeten opnoemen je wel een hele lange lijst krijgt. Maar denk aan de ruimte (de serie “The Expanse”) en alle mogelijkheden die jij zou kunnen bedenken maar dan 1000 jaar in de toekomst.

Van miner in de asteroide velden, pakketbezorger, piraat, handelaar, oplichter, fleet commandant, je kunt veel de diepte in met dit spel. Maar het begin is misschien wel het moeilijkste omdat er zoveel op je af komt. Sinds een tijdje kun je tutorials volgen. Die zijn dan ook zeker aan te raden om de basics van het spel te leren.

Skilling Systeem

Een van de meest interessantste verschillen met andere MMO’s vind ik het skilling systeem. Ik ben gewend in MMO’s dat je iets moet uitvoeren om daar dan ervaringspunten voor te krijgen en hierdoor word jouw karakter beter. Eve Online doet dit compleet anders. Je kiest de skills die je wilt leren en zet deze in een lijst om te leren. Elke skill kost een bepaalde tijd. Van enkele minuten tot wel 30 dagen voor bepaalde skills en het leren gaat gewoon door als je offline bent!! De meeste skills zijn ingedeeld in een schaal van 5 en elke hogere schaal duurt langer en geeft extra bonus voor een bepaalde skill. Zo kun je als nieuwe speller toch snel al iets betekenen door je te richten op enkele skills en daardoor snel progressie boeken in het Eve Universum. Maar ik haal je wel alvast uit de droom dat je natuurlijk niet binnen 10 dagen de beste ingame bent. Dat is Eve Online niet en als je dat wilt installeer het dan niet. Want Eve Online kost tijd en ervaring om alle spelmechanieken te leren kennen. Spelers die al jaren Eve Online spelen leren nog steeds nieuwe dingen.

Besturing

In Eve Online vlieg je dus niet met je Joystick op Arcade style door het heelal. Nee, Eve Online bestuur je met de muis en toetsenbord.  Je vliegt met behulp van je overview. Hier staan alle bestemmingen op per stelsel. Zo heb je verschillende Asteroide velden, Planeten, Space stations van NPC en Spelers, Wormholes, Special Sites en nog enkele andere mogelijkheden. Dit vind je allemaal terug in je overview en als je hier op klikt kun je kiezen om er heen te warpen en waar je naar binnen kunt, kun je docken om zo de mogelijkheden te benutten van een spacestation.

Dat zijn de basics van het vliegen, daarnaast komt het aan op ervaring, schepen leren herkennen tot hoever de range van bepaalde schepen is, zodat jij weet tot hoever je van een schip moet warpen om minder geraakt te worden. Maar wat voor schip is het? Misschien ben jij diegene in het schip dat voor de groep uitgaat en scant welke schepen er in de buurt zijn. Of ben je die relaxte miner die weet op welke plekken de beste mineralen te vinden zijn.

Want dat is ook Eve ten top. Als speller kun je bijvoorbeeld skillpoints kopen (wat riekt naar Pay to Win) maar doordat je in Eve vooral de ervaring moet hebben is het leuk als je snel alles koopt maar zonder ervaring kan iemand met een heel goedkoop schip nog steeds veel grotere schepen kapot krijgen doordat degene die dat grotere schip bestuurt niet echt weet wat hij aan het doen is en dat vind ik zelf een van de grootste krachten van Eve Online. Er zijn meer argumenten maar daar zou je een hele post alleen over kunnen schrijven en daar heb ik op dit moment geen zin in.

Spelwereld

Eve online is een groot heelal waarin de stelsels verbonden zijn met stargates. Als jij bij een stargate aankomt en er doorheen gaat kom je in het volgende stelsel terecht. Dit klinkt heel basic en theoretisch is dit ook zo. Alleen de spelwereld is makkelijk gezegd ingedeeld in 3 veiligheidszones. In zone 1 (hi sec) is de kans dat je neergeschoten word het kleinst. Hier vliegt een soort van politie rond die als iemand schiet heel snel bij jou aanwezig is om degene aan te vallen. In veiligheidszone 2 (low sec) staan alleen een paar sentry guns die beginnen te schieten als iemand je aanvalt. En in veiligheidszone 3 (nullsec) is er geen bescherming en ben je op jezelf, jouw corporation en alliance aangewezen. Hier kan ook een groot gedeelte geclaimd worden door een Corporation of Alliance waardoor je kan zeggen dit is van ons. Elke stukje ruimte heeft zijn voor en nadelen daar sommige grondstoffen maar op enkele plekken te vinden zijn, sommige missies alleen in bepaalde stukken te vinden zijn of het stukje space is strategisch een goed punt omdat er veel routes doorheen lopen. Dus als dit van jouw corporation of alliance is kan je hier veel voordelen uit halen.

Corporations

Guilds, Clans, Companies,  in Eve zijn de mensen die in groepen zijn verzameld Corporations. Deze heb je in alle vormen en maten en zijn een belangrijk element in het spel. Door gelijkgestemde te vinden word de gameplay veel interesanter omdat je met een groep veel meer kunt bereiken dan alleen. Voorbeeld; Als je in je eentje gaat minen bij een asteroide veld komt dit in jouw schip terecht. Ben je met een groep dan zijn er spelers die zich gespecialeseerd hebben in het vervoeren van jouw gedolven asteroides. Zij hebben een vrachtschip met veel meer ruimte dan jouw mining ship waardoor jij lekker kan blijven minen en niet telkens heen en weer hoeft te vliegen om je laadruimte te legen. Of bezit jouw Corporation waar je lid van bent een groot gebouw met extra faciliteiten kun jij hier weer gebruik van maken waardoor jij makkelijker, sneller, goedkoper, dichterbij iets kunt bereiken.

Alliances

En al deze verschillende Corporations kunnen weer samenwerken onder de noemer van een alliance. Door samen te werken kan er goedkoper geproduceerd worden, men elkaar makkelijk vinden in chatgroepen en elkaar ondersteunen tijdens conflicten. Die van klein tot heel groot kunnen uitlopen. En dit kun je weer volgen door de verschillende talkshows die dagelijks of wekelijks op streamingsites weer terug te vinden zijn.

Is het leuk voor jou? 

Niet voor iedereen, maar als je inlogt kom je direct in een wereld net zoals de echte wereld waar er hele lieve mensen zijn die je willen helpen en er alles aan doen om je te behouden voor het spel tot regelrechte kl**tzakken die er alleen maar op uit zijn om het 

spel voor jou te vergallen en alles wat daar tussen in zit. De game is ingewikkeld en daarom ook niet voor iedereen. Mijn ervaringen zijn dat het echt een hele toffe community is en als je niet afwachtend bent je helemaal je ding gaat vinden in dit spel. Maar Eve online kost in ieder geval veel tijd. Dus dit is een game die je alleen gaat spelen als je meerdere avonden en het liefst met een weekend dag erbij kunt spelen. 

Door de ingewikkeldheid heb ik mij bijvoorbeeld de eerste 5 dagen van het spel eigenlijk alleen maar ingelezen wat de mogelijkheden zijn van dit spel. Dit om daardoor een goede keuze te kunnen maken wat ik wil ingame, wat ik hiervoor allemaal moet doen en welke skills ik hiervoor bijvoorbeeld nodig heb.

Mijn Keuze

Na een keuze gemaakt te hebben ben ik zelf als “Hauler” begonnen in het spel. Daar veel mensen mij dit afraadde omdat dit te moeilijk zou zijn voor een nieuwe speler zag ik hier juist de uitdaging in. Nu 2 maanden verder ben ik aardig op weg en verdien ik al behoorlijk wat ISK (ingame geld) met mijn pakketbezorgingsdienst.

Ondertussen veel wijzer geworden van het spel en elke dag meer aan het leren en vooral aan het genieten van de rustgevende muziek en de mooie beelden. Want het spel is misschien dan ooit begonnen in 2003. Door de verschillende updates vind ik het genot als ruimteliefhebber om mij hier in het heelal te wanen.

Wie weet volgen er in de toekomst nog meer posts over Eve Online of andere game ervaringen van mijzelf. Dit is allemaal nieuw voor mij en er zullen vast verschillende typ/schrijf fouten in staan. Maar hey als het maar lekker weg leest! 

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4.3/5 volgens 3 gamers

Nog geen hartjes. First!

7 reactie

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Thunderful Group koopt Bridge Constructor-uitgever Headup Games op

70 procent bevolking Israël al een PS5