in , ,

Evoland, een vermakelijke RPG parodie

De JRPG. Het is één van mijn favoriete genres, met name de turn-based variant. Ik heb er de afgelopen 26 jaar tientallen met plezier gespeeld. Ik merk alleen dat ik tegenwoordig wat minder gauw de moeite neem om er eens goed voor te gaan zitten. Zo zou ik heel graag Persona 5 eens uit willen spelen, maar die schijnt echt lang te duren. Ik heb er al eens een paar uur ingestoken en dat zag er echt goed uit. En zo zijn er nog veel meer van die spellen, verdeeld over allerlei generaties en een hoop verschillende (spel)computers. Maar wat als ik je nou vertel dat er een spel bestaat waarin zo’n beetje de hele RPG geschiedenis voorbij komt?

Dilemma

Ik wou dit spel even onder de aandacht brengen, voor het geval er hier mensen zijn die er in geïnteresseerd zouden zijn, maar het nog niet kenden. Aan de andere kant wil ik er ook weer geen review van maken, omdat… eeeehh… dat wordt zo wel duidelijk. Tevens zal het de reden zijn waarom ik amper screenshots heb bijgevoegd. Dit gaat dus ook geen lang verhaal worden. That being said…

Wat is Evoland?

Evoland is een RPG. Soortvan. Het is een ARPG. Maar ook een JRPG. En tevens een CRPG. Klinkt verwarrend? Laat me het wat verduidelijken. Evoland is een redelijk kort indie spel, waarvan de gimmick verstopt zit in de titel. Het spel evolueert namelijk constant. In de paar uur dat het spel duurt, komen er meerdere facetten van de diverse RPG’s voorbij. Regelmatig kom je een chest tegen en als je die opent, krijg je er iets bij. Dit varieert van iets simpels als muziek tot de gehele speelstijl die verandert. In een notendop is dit eigenlijk alles waar dit spel om draait.

En dit moet ik leuk vinden, omdat…?

Nou ja, niks verplicht natuurlijk, maar het staat bol van de verwijzingen naar diverse andere spellen en is dus ideaal voor RPG fans die wel van een lolletje houden tussendoor. Het hele spel is bedoeld als een vermakelijke tongue-in-cheek ervaring, dus qua verhaal moet je er niet al teveel van verwachten, maar het valt niet te ontkennen dat het met veel liefde gemaakt is. Mijn eerdere opmerking over de hele RPG geschiedenis die voorbij komt kan alleen een beetje overdreven zijn. Klein beetje.

Mijn eigen ervaringen

Hoewel ik een groot liefhebber ben van JRPG’s (mijn top 3 aller tijden bestaat uit Final Fantasy VI, Secret Of Mana en Final Fantasy VII, in die volgorde), genoot ik het meest van de Zelda-achtige gedeeltes in het spel. Hier komen namelijk ook wat (niet al te moeilijke) puzzels bij kijken en dat zorgde toch voor de nodige variatie.

Beschikbaarheid

Evoland is op allerlei systemen uitgebracht. Sterker nog, de eerste release is alweer bijna negen jaar geleden. Dat was op de PC voor Steam en GOG. Later is het ook uitgebracht op de mobiele platforms iOS en Android. Nog weer later is het gebundeld samen met het vervolg Evoland II onder de titel Legendary Edition op de PlayStation 4, Xbox One en Switch. Zelf heb ik de fysieke versie voor de PS4.

Mocht je er wat gameplay van willen zien, ik heb er vorig jaar een gedeelte van gespeeld en het opgenomen. Die video duurt bijna twee uur, maar achteraf bleek dat bijna het volledige spel te zijn. Indien je oprecht interesse in dit spel mocht hebben, dan zou ik eigenlijk willen aanraden om er niet teveel van te kijken, want het is leuker om er zo blind mogelijk in te gaan.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 2 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
7 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luigi1985
1 jaar geleden

Leuk stukkie. Goede tip voor de liefhebber!

MonsterCrab
1 jaar geleden

Fijn geschreven zeg, ik ben enthousiast geworden. Evoland heb ik zeker voorbij zien komen, maar ik ga hem wel even aanslingeren binnenkort door jouw artikel!

RuanMoleman
1 jaar geleden

Evoland is geweldig! Leuk dat je hier aandacht aan brengt. Ik moet wel bekennen dat ik dacht dat het mobiele games waren die naar andere platformen zijn geport. Ik heb ze namelijk op telefoon gespeeld. Geweldige ode aan de evolutie van games. Top geschreven Rainking!

IG Q&A: is de overname van Activision Blizzard slecht voor gamers?

Screenshot Sunday #41