in , , , ,

Fanboys: wat is het en hoe ga je ermee om?

Wat is het?

We hebben allemaal onze voorkeuren. In meer of mindere mate zijn we dus allemaal wel ergens ‘fan’ van. Maar waar ligt het omslagpunt van ‘gewone’ fan naar ‘fanboy’? Dat is vrij eenvoudig: wanneer je geen begrip meer kunt opbrengen voor mensen met een andere voorkeur en steeds maar alles aangrijpt om over datgene waar jij fan van bent te kunnen praten, ben je verworden tot een heuse ‘fanboy’. En dat is niet iets om trots op te zijn. Het heet niet voor niets ‘fanboy’. Iets voor kleine jongetjes dus. Anders had het fenomeen wel bekend gestaan als ‘fanman’ of ‘fangirl’, maar echte mannen en de leden van het natuurlijk oneindig veel sterkere geslacht staan daar ver boven.

Waar zie je het?

Waar wat te kiezen valt, heb je voorkeuren en waar je voorkeuren hebt, heb je sterke voorkeuren en dus ook fans en fanboys. Kortom, je hebt ze overal. Binnen het voetbal staan die mensen overigens ook wel bekend als ‘hooligans’, maar dat zijn misschien wel de grootste fanboys van allemaal: stuk voor stuk kleine jongetjes (met vermoedelijk een hoop onzekerheden om te compenseren) die zó weinig begrip kunnen opbrengen voor mensen met een andere voorkeur, dat ze die in elkaar beuken. Maar ook binnen de wereld van de computerspelletjes komen ze veel voor: fanboys van bepaalde spelseries, maar vooral fanboys van bepaalde spelsystemen (Xbox, Sony of Nintendo). Je hebt ze zo gevonden: durf bijvoorbeeld maar eens wat negatiefs over GamePass te zeggen en je hebt binnen een kwartier vier reacties van Xbox-fanboys die je (overigens zonder goede argumenten, want fanboys doen niet aan argumenten) monddood proberen te maken. Dat genoegen viel mij laats zelf ten deel na het delen van mijn ervaringen met GamePass, waarbij de ‘heren’ fanboys zelfs tegen elkaar zeiden dat ik vermoedelijk niet eens een Xbox had. Dat niveau. Want niet alleen hebben fanboys weinig op met argumenten, maar ook de werkelijkheid vinden ze maar een onding. Er geldt immers maar één werkelijkheid en dat is hún werkelijkheid, weet je nog?

 

Hoe komt het?

Omdat het gedrag van fanboys natuurlijk bijzonder treurig en infantiel is, zou je op het eerste gezicht misschien denken dat alleen onderontwikkelde pubers met een mentale afwijking zich hieraan schuldig zouden kunnen maken. Niets is echter minder waar. In potentie zijn wij allemaal fanboys. Dit fenomeen is namelijk het gevolg van wat in de psychologie de ‘cognitieve dissonantietheorie’ wordt genoemd. Daarmee wordt de spanning omschreven die ontstaat wanneer je opvattingen waarneemt die haaks staan op jouw eigen opvattingen. Die spanning willen mensen verminderen en dus treedt dan ‘cognitieve dissonantiereductie’ op. Stel, ik heb lang gespaard om een Playstation 5 te kopen en kom er achter dat er wel erg weinig nieuwe spellen exclusief voor uitkomen? De twijfel slaat toe! Heb ik er wel verstandig aan gedaan om die Playstation 5 te kopen? Dat leidt tot spanning. Die keuze om een Playstation 5 te kopen, gaat bovendien om veel meer dan alleen om dat apparaat zelf. Het gaat ook om vragen als: Was ik niet te ongeduldig? Heb ik mij als een sukkel laten verleiden door de commercie? Kon ik mij zo’n duur apparaat überhaupt wel veroorloven? etc. En om die spanning te verlagen, ga je je aankoop goedpraten. “Nou, er zijn op dit moment wellicht nog niet zoveel spellen beschikbaar voor de Playstation 5, maar er komt een hoop leuks aan!” of “Voor de Xbox is ook nog nauwelijks wat te krijgen en de spellen die daarvoor zijn aangekondigd, spreken mij sowieso niet aan!” etc. 

Wanneer je dat goedpraten niet alleen naar jezelf toe doet, maar ook richting anderen, zit je al dicht tegen een fanboy aan. En wanneer je daarin doorslaat door alles wat jouw eigen twijfels voedt, belachelijk te maken en af te kraken, behoor je officieel tot het gilde der fanboys. 

Hoe ermee om te gaan?

Nu je weet, waar het gedrag van fanboys vandaan komt, is het hopelijk wat makkelijker om wat begrip voor hen op te brengen. Het zijn twijfelaars die zich diep van binnen juist afvragen of ze niet beter in het andere ‘kamp’ hadden moeten zitten en zich overschreeuwen om niet jou, maar slechts zichzelf te overtuigen. Eigenlijk zijn hun irritante berichten dus louter aan henzelf gericht. Er is dus geen reden om erop te reageren en als je dat toch doet, ga vooral niet argumenteren (fanboys doen niet aan argumenten, weet je nog) maar zeg liever iets liefs in de trant van: “Zo te lezen ben je heel gelukkig met jouw Nintendo. Ik ben blij voor je en snap je ook. Het is een geweldig merk.”

 

Tot slot

Ben je zelf een fanboy: wanhoop niet. Het is nooit te laat. Twijfels horen bij het leven. Niets is alleen maar goed of alleen maar slecht. Omarm dat en stel je weer open voor andersdenkenden. Hun geluk staat niet gelijk aan jouw ongeluk en andersom. Wij zijn samen één community. Spread the love and game on!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 3/5 volgens 2 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
27 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Erik07
Erik07
2 jaren geleden

Ik ben een enorme fanboy van games

HanTheMan
2 jaren geleden

Ik heb dat fanboyisme altijd vreemd gevonden! Toen ik als klein jochie enkel een NES had vond ik het megatof om op de sega van een vriendje te spelen! Juist die diversiteit maakt het leuk.

Nog iets dat me te binnen schoot bij het lezen ban dit artikel:
Bij de release van de originele Xbox is er een promotieteam door microsoft opgezet in nederland, als toen nog arm studentje klonk dat als de perfecte bijbaan voor mij.
Xbox games spelen en er voor betaald krijgen win win! Ik was gelukkig dat ik gekozen werd en heb met plezier dat werk gedaan.
Tijdens dat werk ben je dan wel een soort van fanboy in dat je enkel dat product moest aanprijzen.
Echter zat ik tijdens mijn pauzes op bijvoorbeeld de megafestatie (ik weet t ben een ouwe lul) vaak nog te gamen bij de nintendo en playstation stands haha

TiRamySu
TiRamySu
2 jaren geleden

Precies!

TommyNL
2 jaren geleden

Wil je die ps5 niet kwijt toevallig :p. Mooi stukje man. Hilarisch om te lezen. Zou zo in de vandale kunnen onder “Fanboy” haha

Doctor X
Doctor X
2 jaren geleden

Niet alleen met consoles heb je dat hoor. Ook met PC gaming heb je de strijd tussen AMD vs Intel, of Nvidia vs AMD. Waar ik vroeger graag een Intel cpu met een Nvidia gpu had ben ik in de loop der jaren pragmatischer geworden. Ik wil de beste bang for the buck binnen mijn budget. Welk merk dat uiteindelijk is, is voor mij niet relevant.

Toch zie ik tussen mijn (ook volwassen) vrienden lui die er prat op gaan bij Team Groen/Blauw/Rood te horen en daar nooit van afwijken. Argumenteren heeft geen zin, het is een soort van zelfbevestiging dat ze koesteren. Wellicht is er nog een tribaal gevoel bij, zo van kijk mij eens bij dit kamp horen, en daar een misplaatst superioriteit bij krijgen. Ik kan er in elk geval heel weinig mee en ga met zulke mensen verder niet in discussie.

Overigens de overtreffende trap daarvan vind ik vaak bij Apple fanboys, op mijn werk met name. Die vaak niet verder komen dan: “Jij kan het niet betalen”, als ik weer eens aantoon dat ze wel heel veel voor een MacBook betalen in vergelijking met een normale laptop/pc. Afgezien van het feit dat ik ze dan geen carrière als helderziende aanraad, want als ze maar enig benul ervan hebben in welke schaal ik zit en wat ik maandelijks verdien hadden ze de hilariteit van die opmerking wel ingezien, het gaat er om dat ik het niet WIL betalen, omdat ik voor een veel lager bedrag een pc met evenveel rekenkracht kan kopen. Komt toch bij mij over als rationalisering van een verkeerde keuze, en dan maar doen of te veel voor een product betalen een voorrecht is, en niet iets heel sufs omdat ze niet genoeg verstand ervan hebben.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door Doctor X
HanTheMan
2 jaren geleden
Antwoord aan  Doctor X

Als inderdaad het argument is “jij kan dat niet betalen” is dat wel erg triest.
Ben zelf ook een apple fan, maar niet vanwege de prijs! Ik vindt het een ontzettend fijn ecosysteem. Maar kan me prima verplaatsen in iemand die liever meer krachtige hardware heeft voor minder geld.
Fanboyisme kan ook de andere kant uitslaan in dit geval: dat er wordt neergekeken vanuit puur hardware technisch perspectief op een apple gebruiker.

In dit opzicht ben ik het dan ook helemaal eens met de laatste alinea van dit artikel 🙂

Gourami
Gourami
2 jaren geleden

Ben zelf altijd behoorlijk fan geweest van alles rondom Sega en Mortal Kombat, maar heb wel altijd open gestaan voor kritieken en meningen van anderen. Nou ben ik zelf overigens ook niet de man die iets tot treurigs aan toe ga lopen verdedigen, want 1 niks ik perfect en 2 niet iedereen heeft dezelfde smaak en 3 de ene vind het ene element of ding belangrijker dan een ander. En tsja wie ben ik om een andere mening of kijk op iets te veroordelen of beoordelen.

Nou vind ik ook wel dat er om in game termen te blijven verschillende ranks zijn qua fanboys hoor. Er zitten er altijd een paar tussen dat je denkt van wow telkens als ik denk erger of minder kan het niet meer, dat ze dat dan toch nog weten te overtreffen haha.

Fan zijn van iets is helemaal niet erg als je maar begrijpt en weet, dat waar jij dan ook fan van bent het niet altijd even goed is en dat je de mening of kritiek ook moet kunnen verdragen of begrijpen.

En ondertussen het typen ben ik eigenlijk een beetje kwijt waar ik nou heen wou gaan met mijn reactie lol. Maar goed fan zij of fanboy of girl is niet erg, zolang je maar weet dat iets waar je fan van bent niet altijd perfect is en de redenen, waaom jij er fan van bent niet zo hoeft te wezen voor een ander.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door Gourami
Mister Frowdo
2 jaren geleden

Fanboys zijn stiekem de 8-jarige mentale fase nooit ontgroeid. 😉

Luigi1985
2 jaren geleden

Super goed artikel. Ik was ook al eens aan iets soortgelijks begonnen ten tijde van t originele IG, maar ik kon het niet zo goed verwoorden, dus ben ik er mee gestopt.

Jij doet het precies goed. Ik zie het super vaak dat mensen hun eigen aankoop willen rechtvaardigen door alles van hun aankoop door een roze bril te zien en bij andere merken en soorten alleen de slechte dingen te zien. Ik denk dat ik me er zelf ook schuldig aan maak, door bijv. oogkleppen op te doen voor Xbox.

Zeker ten tijde van de cube en Wii heb ik me er schuldig aan gemaakt door alles mooi en recht te praten van Nintendo. En ze hebben ook fantastische games afgeleverd, maar vooral bij de cube hebben ze t op vele fronten laten liggen.

Misschien is t ook de leeftijd. Toch hoop ik altijd dat ik t beste heb gekocht.

Voetbalfans is eigenlijk nog triester en geloof me tot aan een jaar of zeven acht geleden was ik ook iemand die zich druk maakte om of mijn club won of verloor. Dat ik er voor thuis bleef om te kijken en de helft van de tijd geïrriteerd op de bank zat. Het heeft best lang geduurd voor ik mezelf erbij neer had gelegd dat ik helemaal geen invloed heb op t voetbal van m’n club en dat mijn leven niet slechter wordt als ze verliezen. Klinkt belachelijk en het is belachelijk dat ik me eerder wel zo voelde. Het interesseert me nu echt geen reet meer. Beter druk maken om dingen waar je wel
Invloed op kan uitoefenen.

Robert-Frans
Robert-Frans
2 jaren geleden

Weleens gelezen dat reclames voor bijvoorbeeld een nieuwe auto het meest bekeken worden door hen die deze auto zojuist gekocht hebben. Met name bij dure aankopen zoeken mensen dus ook zelf actief naar externe rechtvaardiging van hun aankoop, al is het maar van de fabrikant zelf.
En niet zelden heeft men feitelijk geen idee waar men het nou over heeft en praat men klakkeloos marketing na, zoals bij dat gedoe rondom 8bits- of 16bits-concoles destijds. Niemand wist wat die bits nou echt betekenden en nu noemen we de PS5 toch ook geen 1024bits-console. Maar toch, 16bits hè.

Inforza
Inforza
2 jaren geleden

Dit is een bekend fenomeen, waar iedereen wel eens last van heeft ook wel bekend in de psychologie als cognitieve dissonantie.
Vaak kunnen mensen hier niks aan doen, het is een soort van beschermingsmechanisme van de hersenen dat zorgt voor orde in je leven.
Vaak hierbij zie je dat mensen in de zelfde kringen blijven hangen waardoor groepsdruk ook van belang is.

Het beste wat je kan doen is juist in andere kringen je begeven met mensen die niet dezelfde ideeën hebben, mensen met een sterke eigen mening, die anders denke en geen groepsdruk ervaren is het beste om dit tegen te gaan.

Het slechtste wat je kan doen is hier tegenin gaan, dat heeft enkel een averechts effect. Ze zullen zich dan enkel nog harder opstellen.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door Inforza
LeegBlikjeWater
2 jaren geleden

Ik zet het om in entertainment. Discussies aangaan is zinloos dus dan maar gewoon genieten van hoe ze hun best doen om fanboy te zijn.

Ik ben meer het nut gaan inzien van concurrentie. Als product A iets veel beters doet kan je dat gaan flexen bij eigenaren van product B. Anderzijds kan je ook gewoon blij zijn voor iedereen.

Voor de eigenaren omdat ze iets moois hebben. En voor de andere kant omdat concurrentie zorgt voor betere producten. Je kan niet achterblijven als bedrijf. Game Pass forceert PlayStation bijvoorbeeld om een antwoord te geven.

xevulutionx
xevulutionx
2 jaren geleden

Pirma artikel en eens hoor. Iedereen heeft zo zijn voorkeur, ook ik, Maar ik val toch wel een beetje over het bijzonder vreemde voorbeeld.
Ik kon mij toevallig dat artikel herinneren en had een totaal andere beleving ervan dus ging t maar ff checken: https://www.insidegamer.nl/artikel/waarom-ik-het-ge-wel-di-ge-gamepass-vaarwel-zeg/

quote: “durf bijvoorbeeld maar eens wat negatiefs over GamePass te zeggen en je hebt binnen een kwartier vier reacties van Xbox-fanboys die je (overigens zonder goede argumenten, want fanboys doen niet aan argumenten) monddood proberen te maken. Dat genoegen viel mij laats zelf ten deel na het delen van mijn ervaringen met GamePass, waarbij de ‘heren’ fanboys zelfs tegen elkaar zeiden dat ik vermoedelijk niet eens een Xbox had. Dat niveau.”

Dat is dus juist totaal niet gebeurd of t ging over een ander artikel want vrijwel iedereen was t met je eens of kwam met een doodnormale reactie, lees het voor de grap eens terug. Niemand beweerde dat je geen xbox had of dat niveau. Als die reacties op dat artikel garant staan voor fanboys dan zou het fanboyprobleem in zn geheel niet bestaan.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door xevulutionx
xevulutionx
xevulutionx
2 jaren geleden

aha dat verklaart een hoop. Ik dacht al hoe kan het. Dan mag je mijn reactie als nvt beschouwen. Ik hoop overigens dat je lekker blijft doorschrijven want het leest fijn weg. Heb ook je beschouwingen en steeds groter wordende struggle met AC met plezier gelezen in de weekend beschouwingen.

TommyNL
2 jaren geleden
Antwoord aan  xevulutionx

Aah ja het good old insidegamer.nl. 😛 Ik ben zelf wet een licht efanboy van Playstation. Waarom? Ik ben fan van de Sony ip,s. Kan er niks aan doen. Ik heb altijd geroepen dat als Microsoft zulke games als Sony uitbracht ik een Xbox zou kopen. Maar helaas is dat iets wat (waarschijnlijk) nooit gebeurd. Wel heb ik een Switch, heerlijk om samen met mijn dochtertjes even mario party/kart/3D world te doen.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door TommyNL
Dokter Caspari
2 jaren geleden

Zelf was ik ooit een Nintendofanboy. Dit was rond de periode van de Gamecube. Alles en iedereen moest weten dat dit een geweldig apparaat was. Maar dat kwam meer voort uit mijn onzekerheid, want de Cube verkocht slecht. Ik moest dan ook aanzien hoe alle aankondigingen van nieuwe console-games de Cube oversloegen. Zeer pijnlijk. En dan koopt MS ook Rare nog eens op.

Inmidels kan het mij een bal jeuken van welke fabrikant mijn console komt. Ik haal een console in huis op basis van het software aanbod (en hoe deze kwalitatief in elkaar steekt). Na de Cube had ik dan ook een 360, een Ps4 en nu een Switch. De Ps5 of Series X komen wel na een prijsverlaging en een toffer aanbod aan games.

Frontier verontschuldigt zich voor Elite Dangerous: Odyssey-problemen

Konami hint naar meer samenwerkingen met externe studio’s