in , ,

Far Cry 6: alwéér hetzelfde, maar is dat erg?

Far Cry 6 is gisteren uitgekomen en hoewel ik Far Cry 5 en tussendeeltje Primal een stuk minder vond, plofte het nieuwe deel toch weer op de deurmat. Klikt het deze keer wel?

Ik durf wel te zeggen dat Far Cry één van mijn favoriete gamereeksen ooit is. Bijna tien jaar geleden werd ik voor het eerst ondergedompeld in het tropische spektakel. Ik speelde Far Cry 3 op de PlayStation 3 en het was fucking fantastisch! Nog nooit had ik een game gespeeld met zo’n gekke bad guy als Vaas. Voor veel mensen is deel 3 de beste game in de serie, puur vanwege hem. De performance van acteur Michael Mando, die Vaas speelde, was echt uitstekend. Hij speelt ook nog eens in de prequel mijn favoriete serie, Breaking Bad, Better Call Saul. Dat kan toch bijna geen toeval zijn?

De glorietijden

Far Cry 3 was voor mij als twaalfjarig jochie, naast GTA, mijn eerste kennismaking met zo’n grote open wereld-game. Ik kreeg maar weinig mee van het verhaal, maar het neerschieten van vijanden, rijden in auto’s, kampen veroveren en af en toe een missie hier en daar, prachtig was het. De missie waarin je onder invloed raakt van paddo’s staat nog steeds in mijn geheugen gegrift. Toen was dat nog heel uniek. Tegenwoordig heeft zo ongeveer elke ontwikkelaar die je kan bedenken dit concept omarmt. Ook het slopen van een plantage met muziek van Major Lazer op de achtergrond is een iconische missie.

Enkele jaren later deed Far Cry 4 dat hele kunstje nog eens dunnetjes over. Dit keer was het geen tropisch eiland, maar de Himalaya’s waarin je nagenoeg dezelfde avonturen beleefd als in het vorige deel. De bad guy was iets minder spectaculair, maar ik heb me prima vermaakt met deeltje vier.

Mehhh…

Tot zover een beetje de hoogtepunten uit de Far Cry-serie. Primal en deel 5 vielen namelijk een stuk minder in de smaak. De prehistorische setting van eerstgenoemde leek eerst heel erg vet, maar uiteindelijk bleek het een soort re-skin zonder moderne wapens. De setting van Far Cry 5 is ook al ontelbare keren gedaan in andere games. Het verhaal en de sekte waar je op jaagt, vond ik wel interessant maar Amerika voelde totaal niet aan als Far Cry. Sure, qua gameplay is het gewoon zoals we gewend waren, maar de rest was een stuk minder. Sowieso was het verhaal een beetje vaag, want je speelt als soort beginnende sherrif, maar waarom je tegen de sekte strijdt? Eigenlijk geen idee meer. De game maakte zo weinig indruk dat ik de aftiteling nooit heb bereikt. 

Zoals je begrijpt, was de twijfel groot of deel 6 wel ineens in de smaak zou vallen. De laatste twee games vielen vies tegen en Far Cry 6 is alwéér meer van hetzelfde. Maar toch, na het zien van wat gameplay begon het weer te kriebelen en heb ik hem toch maar besteld. Na vier uurtjes spelen, blijkt dat een goede beslissing. Tuurlijk, het doet helemaal niks nieuws, op wat kleine details na, maar het is en blijft een heerlijk sandbox waar je uren in kan verdwalen.

Ouderwets genieten

Yara doet qua setting weer een beetje denken aan de glorietijden van Far Cry 3. De omgevingen zijn divers en er is meer dan genoeg te doen. Liefhebbers van mooi water in games komen ook aan hun trekken, want het water zier er heel realistisch uit (belangrijk, toch?). Het verhaal is aardig, maar dat is slechts bijzaak. Far Cry 6 is een speeltuin waar je ouderwets kunt genieten. Er zijn weer een aantal grappige wapens waar je mee kan spelen en ook de companions zijn een goede toevoeging. Een krokodil of een losgeslagen kip als vriend, wie wil dat nou niet? Alleen blijkt de dictator maar weinig voor te komen in de game. Je regelt Giancarlo Esposito, melkt hem compleet uit in de marketing, maar laat hem dan weinig acte de présence geven in de game, beetje gek.

Essential Tips - Far Cry 6 Wiki Guide - IGN

Wat wel lekker is, is dat we eindelijk enorme open wereld-games zoals deze in zestig frames per seconde kunnen spelen op console. 4K kan me gestolen worden, maar een hogere framerate is altijd welkom. Hierdoor voelt de game toch een beetje next gen aan. Verder is het grafisch allemaal niet zo bijzonder.

Schijtlollig

Stiekem is de kritiek die Far Cry 6 krijgt wel een beetje terecht. Het is voor de zoveelste keer een enorme open wereld, met objectives die we al jaren kennen met als klap op de vuurpijl het inmiddels wereldberoemde, schijtlollige Ubisoft-sausje. Sommige dingen zijn zelfs exact gekopieerd uit andere delen. Maar fuck it, ik ga er van genieten. Op de een of andere manier klikt het weer. Na twee teleurstellingen ga ik eindelijk weer uren rondkloten in een Far Cry-game, heerlijk! Ben je op zoek naar een game die het wiel opnieuw uitvindt? Dan moet je deze zeker links laten liggen. Ben je, net als ondergetekende, op zoek naar een enorme speeltuin waarin je heerlijk hersenloos kunt klooien? Dan is dit zeker een game voor jou!

Heb je de game al gespeeld, wacht je op een aanbieding of haal je hem niet in huis? Laat het weten in de reacties!

Far Cry 6 is nu op de PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en pc.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 3.7/5 volgens 23 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
12 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
xevulutionx
xevulutionx
10 maanden geleden

Leuke post, ik twijfel nog over fc6. Ook mijn favo deel was deel 3 mede vanwege Vaas. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik me hem totaal niet kan heugen in Breaking Bed, welk seizoen verscheen hij? Vind t dan gek dat t zo langs me heen is gegaan.

coola
10 maanden geleden

Van alle far cry games vind ik eigenlijk alleen blood dragon en Primal te pruimen. Bij laatst genoemde was het een geniale move om enkel de FC 4 map een kwart slag te draaien en het een andere kleuren pallet te geven. Want ik herkende daardoor niks terug uit FC4 in primal.

FC 6 doet het hem vooralsnog niet voor mij.

xevulutionx
xevulutionx
10 maanden geleden
Antwoord aan  coola

Het is wel bizar maar ik ben het eigenlijk standaard met je oneens. Bijna alles vind ik precies andersom, niet bewust overigens.
Far Cry Primal is voor mij by far de minst leuke far cry geweest, de enige waar ik met geen mogelijkheid doorheen kwam. Blood Dragon vond ik vooral een leuke grappige verrassing maar kwam er niet aan toe om t uit te spelen. Deel 5 heb ik met veel doorzettingsvermogen (kon me er moeilijk toe zetten) uitgespeeld. De actie met de FC4 map zou ik dan zelf weer niet geniaal maar lui willen noemen om snel goedkoop iets eruit te knallen. Had t zelf niet door maar je kan als ontwikkelaar je handen ervoor in t vuur steken dat als men erachterkomt dat de meeste mensen t geen toffe zet vinden.

Laatst bewerkt 10 maanden geleden door xevulutionx
RuanMoleman
10 maanden geleden

Het doet me eigenlijk niet zo heel veel. Elke Far Cry is hetzelfde riedeltje. En de gameplay is nogal blijven haken; weinig verandering. De setting is wel dope!

lightyears
10 maanden geleden

Ach ik heb altijd een haat liefde verhouding gehad met Far Cry. Eigenlijk hou ik van open wereld spellen, schietspellen en mooie omgevingen. En Far Cry heeft dat in potentie allemaal. De potentie is enorm. Maar Ubisoft weet het op de één of andere manier toch ook altijd weer deels te verprutsen. De PC versies van Far Cry 3 en 4 waren matig geoptimaliseerd met veel stutteringen. Het is niet mogelijk om op elk gewenst moment op te slaan. Als je aan een missie bezig bent krijg je irritante meldingen dat je binnen het missie gebied moet blijven. En de verhaallijn bevat ook vaak net te veel onrealistische fictie, waardoor het realiteitsgehalte omlaag gaat. Dus ja veel potentie, maar toch is het het toch net niet voor mij. Dat ik op gamer.nl lees dat de PC versie van Far Cry 6 weer matig geoptimaliseerd is met matige controller support bevestigd mijn gevoelens. Ik laat hem voorlopig aan mij voorbij gaan.

Laatst bewerkt 10 maanden geleden door lightyears
TomKauw
9 maanden geleden
Antwoord aan  lightyears

Moet ik misschien even verder verklaren, maar de game draait wel degelijk als een tiet. Ik heb tijdens de review-week inderdaad meerdere crashes gehad — en de controller-ondersteuning van Ubisoft Connect is inderdaad niet zo “connected” als ik had gehoopt — maar de game is mooi, man.

De enige in-game haperingen die ik meemaak, komen voort uit het oppakken van crafting-materialen. Daar zit toch vaak een kleine hick-up, waarvan ik verwacht dat Ubisoft die uiteindelijk wel glad kan strijken. Los daarvan is er weinig op de optimalisatie aan te merken, al game ik tegenwoordig ook wel op een vrij lompe bult hardware.

lightyears
9 maanden geleden
Antwoord aan  TomKauw

Bedankt voor je reactie TomKauw. Op andere websites lees ik verhalen dat de PC versie matig geoptimaliseerd is.
“In conclusion, Far Cry 6 has some major CPU optimization issues. Despite using DX12, the game relies heavily on one CPU core/thread, and this will introduce major bottlenecks on PC systems with older CPUs. The game’s Ray Tracing effects are also underwhelming. Additionally, we did experience some stuttering issues when the game was loading new areas.”
Bron: http://www.dsogaming.com/pc-performance-analyses/far-cry-6-pc-performance-analysis/
Hoe dan ook, ik laat dit spel voorlopig aan mij voorbij gaan.

Laatst bewerkt 9 maanden geleden door lightyears
TomKauw
9 maanden geleden
Antwoord aan  lightyears

Dat zal wel “het probleem” zijn van mijn hardware; ik kan niet echt meer polsen hoe games draaien op wat ouder spul. Ben dit jaar juist all-out gegaan met high-end modern spul.

Desalniettemin hoor/lees ik ook veel dingen over hoe de game nog prima draait op vorige generatie consoles of op pc’s met een à twee generaties oudere hardware. De DXR-raytracing viel me overigens ook enigszins tegen, maar vond dat zelf nog te overzien, gezien de technologie wel wat jonger is dan bijvoorbeeld het RTX-alternatief.

Dat van veel load op een enkele core gooien, klinkt wel vrij achterhaald. Tegelijkertijd geloof ik niet dat veel pc-gamers nu nog veel performance verwachten van hun stokoude i5 — of iets vergelijkbaars — maar ik snap je punt. Bij dit soort twijfels zou ik ‘m ook lekker even laten liggen.

SugarDaddy
SugarDaddy
10 maanden geleden

Far cry gespeeld in 2005 en far cry 2 in 2008. Daarna nooit meer gespeeld. Derde deel gaf me geen impressies. Had wat gameplay gezien van 6e deel. Wellicht pak ik deze.

Michael-Raymond-Clayton
10 maanden geleden

Vond Far Cry 2, 3 en 4 (en Primal) leuk (wel regelmatig kapot geschrokken als ik dan in de bosjes kroop, een gesis hoorde, naar rechts keek en er plots een slang of komodovaraan aan mijn been begon te knagen, iew!). Deel 5 vond ik minder (wel uitgespeeld). Of ik aan deel 6 ga beginnen weet ik niet… Dat het zoveel groter is, vind ik alleen maar waardeloos (nóg meer herhaling) en missies doen voor kippen?! Niet mijn humor…
Wellicht voor op de reservelijst.

Lync
Lync
9 maanden geleden

IMO is hetzelfde niet erg. Ik bedoel, was Pokémon nog maar hetzelfde als vroeger.

Algemeen Topic: Switch OLED en Metroid Dread

Wat spelen we dit weekend? 9 en 10 oktober!