in

Fifa 19 Hands-on: Kampioen in de Champions League


De Champions League is immers meer dan een naam, het is een ervaring. Fans van PSV en vooral Ajax, dat al langer ontbrak op het toernooi, weten dit seizoen als geen ander hoe speciaal het is. EA doet daar recht aan met meer dan enkel een logootje in het menu of zelfs de iconische hymne voorafgaand aan de wedstrijd.

Fifa 19 Champions League

Badges op de mouw

Er is namelijk ook gelet op de kleine details. Zo hebben de tenues in Champions League-wedstrijden de juiste badges op de mouw, ook als het een club is die in het echt niet op het hoogste niveau uitkomt. De sterrenbal op de mouw van het Fortuna Sittard-tenue? In werkelijkheid redelijk onwaarschijnlijk, maar in Fifa komen dit soort dromen gewoon uit.

Ook worden wedstrijden van de Champions League aan elkaar gepraat door andere commentatoren. Als je erover nadenkt best logisch, want de Champions League wordt ook vaak op andere zenders en dus met andere commentatoren uitgezonden. Derek Rae en Lee Dixon nemen het commentaar in Fifa 19 voor hun rekening en leveren, voor zover ik op basis van een paar wedstrijdjes kan beoordelen, puik werk af. Opvallend is hoeveel namen van spelers van PSV en Ajax zij zelfs kennen, inclusief voornamen. Blijkbaar rekende EA er ook op dat Nederland dit seizoen goed vertegenwoordigd zou zijn op het hoogste podium.

Fifa 19 Neymar PSG

Zwabberbal

EA zet dus flink in op de Champions League en dat lijkt zich vooralsnog uit te betalen in hele sfeervolle wedstrijden. Net als in het echt is het een toernooi waarin je wil uitkomen. Maar Fifa 19 leunt (gelukkig!) niet volledig op de toevoeging van de Europese toernooien. Wat gameplay betreft viel ons namelijk op dat Fifa 19 wat snelheid en gedrag van spelers betreft erg veel doet denken aan zijn voorganger, waardoor ik met net iets te veel gemak de bal rondspeelde. Tot ik bij de goal kwam.

Het lukte nog niet helemaal om de vinger erop te leggen, maar EA heeft duidelijk iets gesleuteld aan het gedrag van de bal bij schoten. Sommige ballen krullen met een prachtig effect in de bovenhoek, maar andere ballen die in Fifa 18 op zijn minst op doel zouden zijn, zwabberen in Fifa 19 met hetzelfde effect zo het stadion uit. Goals en schoten zijn daardoor spectaculairder, maar het moet ook niet te sensationeel worden natuurlijk. Er zijn wat meer potjes in de vingers nodig om te zeggen welke kant dit kwartje op valt.

Beste PlayStation 4 games

Louis van Gaal

Een aanpassing om wél gelijk enthousiast van te worden, zijn de vernieuwde tactieken. In eerdere Fifa’s is het mogelijk om met de pijltjestoetsen je team aanvallender dan wel meer verdedigend te laten spelen. Bij all out attack gaat er zelfs een verdediger als stormram mee naar voren, maar alleen in dat geval en welke speler dat is kun je niet bepalen. In Fifa 19 wissel je met de pijltjestoetsen tussen twee verdedigende en twee aanvallend ingestelde tactieken, die je helemaal zelf kan invullen.

Ons team begon bijvoorbeeld met drie verdedigers en twee fullbacks. Bij de ene verdedigende tactiek schoof er één verdediger terug zodat een viermanslinie ontstond, bij de tweede verdedigende tactiek viel ook de andere back terug en ontstond er een muur van vijf verdedigers. Maar aanvallend konden we hen juist precies laten ondersteunen op de plekken die wij wilden, of juist een van de centrale verdedigers naar voren sturen als stormram terwijl de spelers op de flanken een stapje naar binnen deden. Met een druk op de knop wissel je van 3-4-3 naar 4-3-3 naar 5-3-2.

Veel van deze opties zaten altijd al in Fifa, maar nu kun je tijdens een wedstrijd veel eenvoudiger wisselen tussen verschillende formaties en speelstijlen. Als fan van de carrièremodus zie ik hier veel potentie in, vooral omdat ik een soortgelijk systeem in concurrent PES al jaren gebruik en dat een van de redenen is dat ik de Master League uit PES verkies boven de carrièremodus van Fifa. Als het nu inderdaad mogelijk is om reeds besliste wedstrijden in laag tempo uit te spelen, of juist even vol gas te gaan wanneer er een resultaat moet worden behaald, is dat heel waardevol voor de Louis van Gaaltjes onder ons.

Het is dan ook voor het eerst sinds jaren dat ik uitkijk naar de carrièremodus. Zowel de tactische vernieuwingen, als de toevoeging van de prestigieuze Champions League en Europa League kunnen de in het slop geraakte carrièremodus wellicht een flinke boost geven.

Fifa 19 verschijnt 28 september op pc, Xbox One, PlayStation 4 en Nintendo Switch.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Zelda: botw-speler ontdekt nieuwe wereld door glitch

V-Rally 4 review – Zo vermakelijk als het verleden