in

Filmreview – Godzilla (1954)


Zoals ik bij mijn vorige filmreview al zei blijf ik van mening dat insidegamer.nl veel meer is dan enkel games en daarom is het nu tijd voor mijn tweede filmreview en die gaat dit keer over de allereerste Godzilla film uit 1954.

De kaiju waarmee het kaiju-genre een bekend fenomeen werd de Japanse film wereld

De eerste Godzilla film begint met het mysterieuze ten onder gaan van de vissersboot de Eikō-Maru, de 2 reddingssloepen die naar de locatie van de Eikō-Maruworden gestuurd ondergaan het zelfde lot. Niet veel later word het eiland waar de Eikō-Maru vandaan komt met de grond gelijk gemaakt door een storm. De dorps oudste zegt dat dat komt door de legendarische Godzilla, de andere mensen geloven dat natuurlijk niet tot dat ze de precieze schade van het dorp zien alles lijkt van af bovenaf plat gemaakt te zijn. Dus mensen beginnen nu te twijfelen of dat de dorps oudste dus toch niet de mafklapper is die ze dachten dat hij was. Niet lang daarna duikt Godzilla weer op om meer destructie te doen en je begrijpt natuurlijk wel dat de Japanse regering er alles aan wil doen om Godzilla’s bestaan zolang mogelijk geheim te houden, maar na dat Godzilla nog een paar keer het vaste land aanvalt besluit Japan toch om Godzilla’s bestaan publiekelijke te maken en hier mee begint een race tegen de klok om Godzilla te stoppen.

Een lugubere visie op nucleaire aanvallen

In de originele Godzilla is hij ontstaan door de nucleaire aanvallen op Japan en de nucleaire tests die na de 2de wereld oorlog gedaan werden. De film is dan eigenlijk boodschap, een boodschap die ik persoonlijk erg goed en hard vind aankomen namelijk als wij als mensheid door blijven gaan met nucleaire tests dan moeten we accepteren dat we onze vernietiging te gemoed gaan. In de realiteit zal dat natuurlijk niet in de vorm van een groot monster zijn zoals Godzilla maar de destructie die film toont is dan wel weer heel erg reël.

Special effects een love of hate it geval

De special effects zijn een mix van miniaturen en suitmation, het eerste was zeer gebruikelijk in de film wereld van de jaren 50 het laatst genoemde niet echt de meeste monster films gebruikte stopmotion om de monsters tot leven te brengen . Maar omdat Toho in financieel zwaar weer zat werd er gekozen om voor suitmation te gaan oftewel een man in een pak. Dit gaf als voor deel dat Godzilla op sommige momenten realistischer getoond kon worden dan met stopmotion dat meestal toch wat houterig uit ziet. Nadeel is weer dat je op sommige momenten exact kon zien dat Godzilla niet meer dan een man in een pak was, maar laten we eerlijk zijn juist door de suitmation is Godzilla het icoon geworden dat het nu na 64 jaar nog steeds is.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Japanse speciale editie Resident Evil 2 Remake bevat typemachine

Zo versla je iedereen in Fortnite: Battle Royale Android