in ,

Gaan Pokémon Scarlet & Violet deze vijf problemen van Legends: Arceus oplossen?

Twee weken geleden had ik het over vijf dingen die de “volgende Pokémon Legends” moet verbeteren. Gisteren werd verrassend genoeg een nieuwe generatie Pokémon-games aangekondigd. Pokémon Scarlet & Violet zullen eind dit jaar verschijnen en lijken dingen van Legends Arceus over te nemen. Tijd om terug te blikken op de vijf pijnpunten die ik vorige week aankaartte.

Voordat we beginnen: ja, het is vroeg om nu al te gaan concluderen wat Scarlet & Violet precies gaat verbeteren. Al helemaal afgaande van slechts 1 trailer. Wel kunnen we ouderwets speculeren aan de hand van de beelden die we hebben. Samen met de punten van mijn vorige artikel gaan we kijken of het de goede kant op gaat.

Ten tweede: je zult je misschien afvragen: waarom vergelijk je een “spin-off” met een “main line game”? Dat komt omdat de 9e generatie van Pokémon open wereld wordt, aldus Nintendo zelf. Uit de trailers kunnen we ook opmaken dat dit het geval is. De routes en open gebieden doen erg denken aan Legends: Arceus en gezien het succes van die nieuwe gameplayflow zou het alleen maar jammer zijn als we teruggaan naar het ouderwetsere systeem. Het mag duidelijk zijn dat Legends: Arceus een tussendoortje was om een nieuwe manier van spelen te testen. Scarlet & Violet worden duidelijk een mix tussen Legends en Pokémon-games zoals we ze kennen 

Het verhaal

In het Legends-artikel gaf ik aan dat het verhaal belachelijk slecht was. Spelen we Pokémon-games om het verhaal? Nou, nee. Eigenlijk totaal niet. Maar zelfs voor een Pokémon-game was het verhaal van Legends: Arceus ontzettend saai. Dat terwijl je wél volgegooid wordt met dialoogboxjes. De trailer geeft eigenlijk helemaal niks weg over het verhaal en daarom is dit een punt wat moeilijk te voorspellen is. Het verhaal van Legends: Arceus is echter zo slecht, dat het eigenlijk alleen maar beter kan worden. 

Voice acting

Een groot gemis in Pokémon Legends: Arceus was voice acting. De games hebben het überhaupt nooit gehad, maar ze waren in Arceus meer dan nodig. Dat komt voornamelijk doordat alle mensen nu heuse gezichtsuitdrukkingen hebben en hun monden bewegen, maar ook omdat er gewoon gigantisch veel tekst was. Daarbovenop zijn tekstboxjes gewoon te achterhaald, laten we eerlijk zijn. Of Scarlet & Violet voice acting gaat krijgen is nog de vraag. Als ik eerlijk moet zijn zie ik het niet gebeuren. We mogen wel weg zijn van Pokémon games, maar Gamefreak is nou niet een ontwikkelaar van de bovenste plank. Dat lieten ze bij Legends: Arceus ook al doorschemeren. Ik zie het dus niet snel gebeuren dat V&S wél voice acting gaan krijgen. Het zou een aangename verassing zijn maar laten we er niet vanuit gaan. Gamefreak, make it work please.

Gevechten

Mijn grootste kritiekpunt rondom vechten was het ontbreken van trainer battles. Ja, ze zitten in Legends: Arceus, maar je kan ze haast op twee handen tellen. Legends draait echt om jou vs. de natuur. Constant ben je Pokémon aan het vangen in het wild om je Pokédex te maken. 95% van de gevechten zijn gevechten tegen wilde Pokémon. Dat is heel leuk en aardig maar het gaf niet voldoening als Pokémon trainer. Gaan V&S dit verbeteren? Natuurlijk! Het wordt een main line Pokémon-game. We krijgen weer steden (iets wat ik ook mistte). We krijgen weer iets in de vorm van gyms. Eindelijk kunnen we weer de kracht van ons team op een officieuze manier meten. 

Open wereld

De grote open wereld van Legends: Arceus was opgebroken in losse gebieden die door middel van laadschermen aan elkaar verbonden waren. Dit verpestte niet alleen het idee van 1 grote, samenhangende wereld, het zette je ook nog eens veel aan het wachten. Dat werd alleen maar erger door het feit dat je telkens via Jubilife naar andere gebieden moest reizen. In de main Pokémon games zijn we het anders gewend. Daar zijn steden nagenoeg altijd naadloos verbonden met de routes die ertussen liggen. Soms een kleine overgang via zwart beeld als je in een groot bos of een grot komt, maar geen laadschermen.

Het grote verschil tussen de main games en Legends: Arceus, is dat de gebieden van Arceus veel groter zijn dan de normale games. Zo waren de routes in Sword & Shield erg lineair zonder veel loopruimte. Dat is dan ook makkelijker om naadloos in elkaar over te laten lopen. Scarlet & Violet gaat wel meer de Arceus kant op. Hoe gaat Gamefreak dit technisch oplossen? Gaan we kleine laadschermen krijgen tussen de gebieden? Het valt moeilijk te zeggen aan de hand van de trailer. Wat wel duidelijk is, is dat we weer meerdere steden krijgen, en dus hoeven we niet telkens vanuit 1 stad naar andere gebieden te reizen. En dat is an sich al een welkome verbetering.

Ben jij enthousiast?

Er valt veel te zeggen over de beelden die we hebben kunnen zien. Grafisch is het een stap vooruit, maar het ziet er nog steeds wel matig uit. De wereld lijkt geïnspireerd te zijn op zuid Europese landen zoals Spanje of Portugal, en dat zomerse sfeertje ziet er lekker uit! De combinatie van de soepele gameplayflow van Arceus en een varierende wereld met doeleinden van normale Pokémon-games lijken een match made in heaven. En de starters zien er ook uitstekend uit. Dus daarom sluit ik af met de vraag: welke starter wordt het voor jou? Quaxly, Fuecoco of Sprigatito?

Leuke post? Drop een hartje

Score: 3.7/5 volgens 3 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
AgeQned
AgeQned
1 jaar geleden

Vind het te vroeg afgaande op 1 trailer er nog enig zinnig woord over te zeggen.

Ik heb genoten en geniet nog steeds van Legends: Arceus wetende dat het geen perfect game is en nog veel verbeter punten zijn. Echter tot zover 85 uur gespeeld en dat zegt genoeg dat ik het leuk genoeg vind mijn tijd in te steken.

En verder hoop ik dat de nieuwe Pokemon game de goede dingen uit Arceus pakt en deze verder uitwerkt en verbeterd.

Stemmen zou wel al een hele verbetering wezen en gym’s moeten worden toegevoegd ten opzichte van Arceus en dan ben ik al redelijk blij en tevreden. Mocht het idee concept verder hetzelfde blijven als Arceus hoop ik dat je dan ook van een gebied naar gebied kan reizen en niet steeds terug hoeft maar de village.

De gamereleases van deze week

Wat spelen we dit weekend? 5 en 6 maart