in

Intrigerende gameprojecten op Kickstarter


Mocht je nog niet zo bekend zijn met Kickstarter: het is een crowdfundingwebsite waarop je projecten kunt sponsoren. Je kunt bijvoorbeeld vijftig euro toezeggen aan een nieuwe smartwatch, en in ruil daarvoor mag je bijvoorbeeld een bandje in een bepaalde kleur uitkiezen. Op het moment van schrijven is er in totaal $4,109,687,598 aan Kickstarter-projecten beloofd in 50,942,121 toezeggingen en hebben 157,733 projecten, waaronder games, reeds hun doel bereikt. Superhot, FTL, Shovel Knight en The Banner Saga zijn bijvoorbeeld met Kickstarter-campagnes gefinancierd. Als je zulke projecten steunt kun je (afhankelijk van hoeveel je inlegt) bijvoorbeeld een game eerder krijgen, of krijg je toegang tot een bèta.

Fitbit Versa, wearable, smartwatch

Risicovol?

Geld stoppen in een internetproject lijkt risicovol, maar het valt gelukkig mee. Het voordeel aan Kickstarter is dat je niet meer geld kwijt bent dan dat je toezegt. Bovendien moet het project het beloofde doel halen, wat slechts in 36% van de gevallen gebeurt. Dan pas ben je je geld ‘kwijt’, en daar krijg je het beloofde product voor terug. Het is helaas voorgekomen dat een bedrijf uiteindelijk helemaal geen product heeft gemaakt, en daarbij de backers in de kou liet staan, zoals bijvoorbeeld de studio’s achter de games Code Hero en Aura Tactics. Het financiële doel werd dik gehaald, maar uiteindelijk bleken de studio’s het voor dat geld niet te redden, omdat er bijvoorbeeld toch een heleboel bugs in de game zitten die te veel tijd (en dus geld) kosten om op te lossen. Vaak ligt er veel druk op een team, waardoor sommige teamleden bezwijken onder de druk en simpelweg niet meer kunnen samenwerken. Dan komt er ook geen game, en dat is voor de makers vervelend, maar voor jou nog veel meer: wil je je geld terug dan moet je het waarschijnlijk gerechtelijk aanvechten.

Het komt ook regelmatig voor dat Kickstarter-games vertraagd worden. Star Citizen is daar het perfecte voorbeeld van, een game waar via Kickstarter 200 miljoen voor is opgehaald (waardoor de game nu in de top vijf duurste games ooit staat) en die eigenlijk in 2014 al moest uitkomen. Niet dat je als sponsor meteen moet denken dat het niets wordt: in het geval van Star Citizen duurt het juist langer omdat het een steeds ambitieuzer project is geworden, mede doordat er meer geld is opgehaald, namelijk 46 miljoen dollar via private fondsen. Dat hebben de vele backers echter niet in dank afgenomen. Die willen namelijk het project dat ze in eerste instantie hebben gefinancierd, en niet vertragingen door extra investeringsrondes terwijl de deadlines van het project niet worden gehaald.

Star Citizen

Is het haalbaar?

Bij het investeren op Kickstarter kun je desalniettemin op het een en ander letten: de haalbaarheid van een project tegenover de achterliggende ambitie, de staat van dienst en betrouwbaarheid van de makers, en verschillende berichten over het project – wat je bij elke investering doet, of bij aankopen op eBay. Triton was bijvoorbeeld een project dat investeerders met meer argwaan hadden moeten bekijken: drie mensen zonder een noemenswaardig cv besloten een apparaat te maken waarmee je onderwater kan ademen. Experts zeiden al dat dit niet zou werken, maar de drie haalden desondanks 800.000 euro op met hun Kickstarter. Uiteindelijk is de campagne geannuleerd, en gelukkig hebben backers hun geld teruggekregen – maar dat gebeurt dus niet altijd.

Er zijn genoeg gamers die dol zijn op Kickstarter, ondanks dat het kan gebeuren dat je je geld kwijt en dat de game die je ermee ‘kocht’ niet verschijnt. Dat is bijvoorbeeld omdat ze een zekere eer voelen door het bijdragen aan een bepaalde game, waardoor ze nog meer uitkijken naar die titel. Een passieve bijdrage, maar nog steeds íets. Er zijn ook backers die simpelweg hun games voor minder geld willen krijgen, het kan namelijk schelen in aanschafprijs als je een game via Kickstarter ‘aanschaft’, juist omdat het spel niet via een uitgever wordt verstrekt. En er zijn gamers die simpelweg de vaak exclusieve content die je krijgt als backer niet willen missen.

Toptips

Mocht je je willen wagen aan een Kickstarter-project, stel dan een buget vast, denk goed na of iets een betrouwbaar project is en kijk of er updates zijn over dat project. Dan kun je zeker plezier halen uit Kickstarter. Lekker een beetje ‘winkelen’ naar nieuwe, unieke, creatieve underground gameprojecten is al vermakelijk, en als je geïnvesteerd hebt krijg je als het goed is ook berichten over de ontwikkeling die jij steunt. Je moet natuurlijk geduld hebben, zoals je ziet bij het voornoemde Star Citizen, maar het is prachtig om deel uit te maken van een game als die af (en tof!) is, zoals dat hopelijk het geval is zijn bij het Nederlandse Unsung Warriors.

Fig: minder groot, maar gespecialiseerd in games. Je kunt daar geld inleggen voor een beloning, of voor Game Shares, zodat je deelt in de winst als de game eenmaal uit is.

IndieGoGo: ook een bekende, eentje die wat minder commercieel ingestoken is dan de rest. Je hebt hier het verschil in een vastgesteld doel en een flexibel doel. Bij dat laatste geef je geld en ben je dat sowieso kwijt, het doel hoeft namelijk niet gehaald te worden.

Ulele: heeft een hoger slagingspercentage dan de anderen. Het is niet alleen voor gaming, maar er komen zeker games vandaan, zoals 2Dark. Je krijgt hierbij gewoon je geld terug als het doel niet wordt gehaald.

Seedrs: voor als je studio’s wil steunen en niet games. Dit platform heeft bijvoorbeeld succesvol geld opgehaald voor Fiddlesticks Games, de makers van Hue. Het gaat vooral om investeringen waarbij je meedeelt in de winst, en het risico daarvan is aanzienlijk groter.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Season 8 Fortnite: Battle Royale van start gegaan

Anthem review – valse lucht