in , , , ,

Games die je kunt spelen met je niet gamende partner!

Gamen is ontzettend leuk, maar gamen met een ander is nog veel leuker. Vroeger speelde ik nog wel eens een split-screentje met enkele maten van mij (non-gamers i might add), maar sinds het volwassen leven zijn vervelende hoofd liet zien zijn deze momenten een zeldzaamheid geworden. Daarom is sindsdien mijn vriendin de lul, want ‘het gat der couch multiplayer’ moest toch op één of andere manier gevuld worden. Nu heeft zij helemaal níets met gaming, dus een spel vinden dat haar ook maar enigszins zou prikkelen om een controller op te pakken was nog niet zo gemakkelijk. Na een online speurtocht waarbij ik meer onderzocht heb dan ik ooit voor een Pabo-scriptie heb gedaan, ben ik tot het volgende lijstje gekomen :

Viva-Piñata

Ja het is een oudje, maar dit spel sloeg zo enorm aan dat ik mijn Xbox enkele maanden kwijt was. Mijn wederhelft was letterlijk verslaafd aan het creëren van haar tuin en het lokken van alle kleurrijke en verterende suikerdiertjes. Het mag dan niet echt een MP-game betreffen ; er is wel een optie om de cursor in de game door twee controllers te laten besturen. Dit voorkomt het geven van vage instructies (‘neeheeeee, niet dáááháár!) en daarmee problemen in de relatie. VP is dan ook een heel tof  en kleurrijk spelletje dat uitdagender wegspeelt dan je in eerste instantie zou verwachten. 

Viva Pinata - XGN.nl

Overcooked 

Deze is een dubbele, want we hebben met name aan het begin erg veel plezier aan deze titel gehad. Normaal heb ik er een hekel aan wanneer ik samen met iemand anders in de keuken sta, helemaal als IK kook (opgedonderd bij dat aanrecht, ga tv kijken ofzo). In Overcooked zul je echter samen moeten werken en soms hele strategische plannen moeten bedenken om die felbegeerde 3 sterren in de wacht te slepen. De game wordt op een gegeven moment echter te moeilijk en hectisch om leuk te blijven. Ik had hier geen last van, maar mijn vrouw des huizes kon het niet meer bijbenen en raakte gefrustreerd. Leuk voor even dus (bewust niet geplaatst onder HM, omdat de game veel langer leuk blijft). 

Overcooked | PC Steam Spel | Fanatical

Unravel Two

Dit is denk ik de game waar wij het meeste plezier aan beleefd hebben. Prachtig vormgegeven, erg gebruiksvriendelijk en biedt de mogelijkheid om moeilijke gedeeltes door de betere speler te laten overbruggen. Prima te spelen dus, zelfs wanneer je relatie aan een zijden draadje hangt. De puzzels zijn soms best pittig, maar het overal sfeertje is over het algemeen ontspannen en aangenaam (tenzij je achtervolgd wordt door een fucking verwilderde cavia dat is). Niet alleen speel je enkele gevarieerde levels door, je beleefd ook samen een visueel verhaal. Dit laatste is met name een eye-opener voor partners die denken dat games enkel bestaan uit ‘pieuw-pieuw-pieuw’ en verder niets te bieden hebben. 

Unravel two - Gamebespreking Unravel two van Electronic Arts

Let’s Farm Together

Dit spel is pure ontspanning = geen tegenstanders, geen monsters, geen tijdsdruk en geen lastige controls. In deze game ben je puur bezig met het runnen en aankleden van een goedlopend boerenbedrijf. Op het eerste gezicht lijkt dit echt een goedkope flutgame die je gratis (met een bonk reclame) kunt downloaden voor je smartphone, maar toch blijkt het leuker en verslavender te zijn dan ik op voorhand had verwacht. Hoewel mijn vriendin duidelijk de leidinggevende was (‘doe jij maar dit, nee dat moet daar niet, voer jij de konijnen even?’), hebben wij toch heel wat uurtjes plezier gehad aan deze game. Het proberen waard dus. 

Farm Together Review | Traveler + Gamer - faridzudin.com

Stardew Valley

Dit is toch wel de topper hoor. Voordat de MP überhaupt geïntroduceerd was, had ik al heel wat honderden uren aan deze game versleten. Hoe mooi was het dat ik mijn liefde voor deze digitale vallei kon delen met mijn vriendin. Hoewel het voor onervaren gamers waarschijnlijk wel even inkomen is (er komt best wat op je af), is dit een geweldige co-op game waar je uren in kwijt kunt. Het heeft zo zijn charme om samen een kale lap grond op te bouwen tot een kleurrijk en florerend bedrijf. Mocht je trouwens een partner hebben die je de oren van kop zeikt omdat deze zo graag wil trouwen = het kan in deze game! Misschien niet zozeer wat zij voor ogen hebben, maar hé ; het is tenminste iets! 

Is Stardew Valley Getting Multiplayer On Mobile?

Point and Click-games 

Dit genre is eigenlijk heel geschikt om met een non-gamers in het algemeen te spelen. Het vraagt qua skills namelijk alleen maar het bewegen van een cursor en wat logisch denkwerk. Ik heb er met mijn vriendin inmiddels heel wat versleten. Onze favorieten:

  1. De Ravenhearst-games op pc (Prachtig sfeertje, raar / creepy verhaal en uitdagende puzzels)
  2.  True Fear : Forsaken Souls (Wederom een game met een lekker sfeertje, iets enger dan Ravenhearst, prima puzzels en uitdagende gameplay. Voor een goed verhaal mag je verder zoeken.)
  3. De games van Artifex Mundi (Te vinden op praktisch alle consoles. Briljant vormgegeven, heerlijke sfeertjes, erg toegankelijk alleen niet erg uitdagend. De verhalen en voice-acting zijn tenenkrommend, hier moet je wel tegen kunnen)

Er zijn vast nog heel wat meer toffe games in dit genre, dus tips zijn van harte welkom. 

Mystery Case Files: Return to Ravenhearst™ op Steam

Degrees of separation

Een heerlijk rustige puzzel side-scroller met een fijne uitstraling. In deze game neem je de controle over een meisje of een jongen die uiterste krachten bezitten. De één laat alles bevriezen, de ander creëert juist zomerse taferelen. Het toffe aan deze game is dat je in alle rust door de levels wandelt. Nu is wandelen niet helemaal de juiste term, want sommige obstakels die je treft vergen het nodige denkwerk. Het mooie is dat je gaandeweg echt in overleg met elkaar gaat en met twee hersenen één puzzel probeert te kraken. Dit is dan ook één van de weinige games waar we volledig ontspannen doorheen zijn gegaan en ik savonds niet naar de logeerkamer hoefde. 

Degrees of Separation | Nintendo Switch download software | Games | Nintendo

Dit was de lijst waar ik en mijn vriendin de meeste lol mee hebben beleefd. Wellicht heeft het jullie op enkele ideeën gebracht (zou mooi zijn!). Mocht iemand nog tips hebben die passen binnen het ‘ik en mijn non-gamer partner’ genre dan hoor ik graag suggesties! 

Honorable mention:

It takes two:

Deze komt op een aparte lijst, niet omdat ik hem niet aanraad want het is een fantastische game. Het is echter zo dat deze titel in met name de latere uurtjes wel wat gamerskills vraagt. Iemand die nooit gamet gaat met name een zeker gedeelte met wespen en eekhoorns vreselijk vinden. Dit vind ik dan ook echt een gemiste kans, want in de vroegere levels laat het zien dat het ook een game voor de minder ervaren spelers had kunnen zijn. Op een gegeven moment hebben wij de game weg moeten leggen, want plezier moest plaats maken voor frustratie. Frustratie kan leuk zijn, maar alleen als je hier naar op zoek bent (From Software…..). Dus best aan te raden, maar alleen als jullie beiden wat ervaring met gamen hebben óf genoeg geld hebben voor nieuw servies. 

It Takes Two takes 50% off for both PC and consoles | VG247

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4.2/5 volgens 5 gamers

Nog geen hartjes. First!

11 reactie

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Mijn liefde voor Nintendo, de knappe, kinderachtige en prutserige koppen uit Kioto

Wat spelen we dit weekend? 9 en 10 april