in

Gezellige games om met de feestdagen te spelen


Drawful 2

3-8 spelers

Vroeger deed je Pictionary, nu doe je Drawful. In deze game maak je tekeningen van dingen die niet zo alledaags zijn. Denk aan een driftende auto, of zijn het toch remsporen? Drawful 2 maakt het op een heel speelse wijze niet alleen grappig om te tekenen, maar ook om te raden wat iemands creatie nou moet voorstellen. Er komen namelijk woorden in beeld waaruit je moet kiezen. Je hebt als tekenaar maar twee kleuren tot je beschikking, al is dat nog altijd een kleur meer dan de grijze potloden van fysieke bordspellen. Je moet het echter wel doen zonder gum, dus tekenen kan een hele uitdaging zijn.

Knowledge is Power

2-6 spelers

Vroeger was er Buzz, waarbij je vragen moest beantwoorden over voornamelijk zaken die zich in de jaren 80, 90 en gedeeltelijk 00 afspeelden. Die game is wat gedateerd, maar gelukkig is er Knowledge is Power. Het is een game waarin je niet alleen veel modernere vragen krijgt: het zijn er ook een stuk meer. Je hebt er ook maar één controller voor nodig, want de rest kan via PlayLink op zijn telefoon meedoen met het spel. Alleen die magie al bezorgt sommige gasten een leuke avond.

Super Mario Party

1-4 spelers

Een game die pas echt is gemaakt is voor een feestje is natuurlijk Super Mario Party met zijn vreemde spelletjes. Waar de bovenstaande games echt zijn gemaakt om bordspellen te vervangen, is Mario Party letterlijk een bordspel in virtuele vorm. Het is een heerlijk laagdrempelige game, waarbij altijd eerst wordt uitgelegd wat de bedoeling is. Zo blijft het voor iedereen een enigszins eerlijke strijd. Met meer dan 80 minigames kun je je prima vermaken, zeker als je ook nog eens fan bent van de Mario-franchise. Dit is geen spel om half bij achterover te hangen, zoals je wel zou doen bij Drawful 2, want met focus – en vooruit, vlugge vingers – kom je in Super Mario Party een heel eind.

Overcooked 2

1-4 spelers

Als Super Mario Party een game is om gefocust te zijn, dan is Overcooked 2 een game om bijna van in je televisie te kruipen. Het is de bedoeling dat je heel snel allerlei maaltijden bereidt in een steeds anders ingerichte keuken om ze op tijd te serveren aan de gasten. De gameplay is oersimpel, bijvoorbeeld vlees in een pan gooien om er vervolgens een hamburger van te maken. Daarbij hou je rekening met voorkeuren: de ene gast wil een hamburger met kaas en een ander zonder.

Waag het niet om het verkeerde uit te serveren, want dat kost je punten. Overcooked 2 is in je eentje al erg grappig, maar met meerdere spelers komt het spel pas echt tot zijn (aan)recht . Dan bots je tegen anderen aan en dat resulteert in een beetje schelden en schreeuwen, maar ook keihard lachen, vooral als je kokje voor de tiende keer met vol bord spaghetti in een ravijn valt. Let op: je hebt om deze game met meerdere mensen te spelen wel meerdere controllers nodig.

Just Dance 2020

Ongelimiteerd aantal spelers

Het is niet voor niets dat elke kinderfilm steevast eindigt met een dansje: er gebeurt iets met ons als we muziek horen. Just Dance 2020 speelt daar slim op in door met choreografieën te komen waarvoor je echt geen Patrick Swayze of John Travolta hoeft te zijn om ze leuk mee te kunnen doen. Just Dance 2020 is over het algemeen dan ook heel toegankelijk: je hoeft alleen maar een smartphone te hebben met de Just Dance-app. Het enige waar je nog over kunt ruziën is welke nummers er worden gekozen, maar als er eenmaal gedanst wordt, dan vermaakt iedereen zich vanzelf. Ook de kijkers langs de kant.

You Don’t Know Jack

1-4 spelers

We noemden net als Knowledge is Power en Buzz, maar eigenlijk lijkt You Don’t Know Jack meer op die laatste. You Don’t Know Jack is namelijk meer een quizshow waarin popcultuur de boventoon voert, in plaats van de meer Triviant-achtige vragen die je in Knowledge is Power krijgt voorgeschoteld. Ook deze game werkt met PlayLink, waardoor je met zijn vieren tegelijk kunt ontdekken wie er nou echt het allerminste weet. Let bij het spelen ook op hoe de vragen worden gesteld, want hierin worden vaak heel interessante invalshoeken gekozen. Je kunt You Don’t Know Jack vinden in een pakket games dat Jackbox Party Pack heet, waarin ook de game hieronder een rol speelt.

Fibbage

2-8 spelers

Als je weleens Weerwolven van Wakkerdam speelt, dan weet je dat de gemoederen hoog oplopen wanneer iemand snoeihard liegt en daar ook nog mee wegkomt. In Fibbage moet je precies hetzelfde doen. Fibbage is ook een soort triviant, maar dan is het de bedoeling dat je andere mensen voor de gek houdt met jouw leugen. Iedereen krijgt andere opdrachten en op basis daarvan moet je de waarheid verdraaien of juist niet. Ook hier speel je met een controller en je smartphone, zodat er meer mensen kunnen meedoen: maximaal acht.

Mario Kart 8 Deluxe

1-4 spelers

Waar we net Mario Party roemden om zijn laagdrempeligheid, doen we dat net zo hard met Mario Kart 8. Het spel is natuurlijk wel wat sneller, waardoor oudere mensen het mogelijk moeilijker vinden om mee te komen, maar over het algemeen kan Mario Kart door zo’n beetje iedereen worden gespeeld dankzij allerlei hulpmiddelen. Het gamemechanisme is verder simpel, namelijk een autootje besturen op een circuit. Ook het oprapen van power-ups en het inzetten ervan eenvoudig uit te leggen. Daar kun je wel eens spijt van krijgen als tante Jannie voor de derde keer een blauw schild tegen je kart smijt.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

WTF update: Het Twix-liedje

De beste games van 2019 volgens Sam Beesems