in

God of War is mijn game van het jaar


Tijdens Sinterklaas een paar weken geleden vertelt een van mijn broertjes dat hij voor zichzelf gedurende Black Friday een PlayStation 4 heeft gekocht. Ik glunder als ik het nieuws hoor, want binnen mijn familie zijn er niet veel gamers te vinden. ‘Welke games heb je gekocht?’ vraag ik. ‘Skyrim en Red Dead.’ Ik snap zijn aanschaf wel. Red Dead is een bekend fenomeen waar niemand binnen en buiten games dit najaar omheen kan en The Elder Scrolls is vrijwel de enige serie die hij speelt. Daarbuiten zijn het beide fantastische games, maar ik wil dat hij meer gaat spelen. Hij moet zien wat de PS4 nog meer te bieden heeft.

God of War

‘Vet,’ zeg ik, ‘maar er is zoveel meer. Horizon, The Witcher en Fallout zijn allemaal games die in jouw straatje passen. Maar, als je er eentje moet spelen dan is het God of War. Want wat heeft die game mij verrast dit jaar!’ Mijn broertje aarzelt. ‘Dat is toch vooral veel vechten en bloed? Niet helemaal mijn ding. Ik wil liever een openwereldgame met rpg-elementen, dus laat maar zitten.’ Ik geef hem een handje pepernoten. ‘Er is nog zoveel dat je moet weten over deze God of War,’ zeg ik.

‘De eerdere delen in de serie zijn inderdaad vrij luguber en enorm over de top qua geweld. Dat is nog steeds aanwezig in deze game, maar lang niet zoveel als voorheen. De gevechten zijn rustiger geworden en vereisen meer tactiek. Zeker als je tegen een groep vijanden knokt. Je kunt niet als een barbaar op de vijanden afrennen en iedereen met een paar klappen naar de hel verbannen. Dit langzamere vechten bevalt extreem goed en de mogelijkheden om je aanvallen aan elkaar te plakken zijn enorm bevredigend. Net als Thor in de Marvel-films kun jij jouw wapen (een hakbijl) gooien richting vijanden en ook dat is lekker om te doen. Mooi voorbeeld was toen ik een vijand tegen de boom aan had geslagen en hem vervolgens vastzet met de bijl. De gevechten geven me daadwerkelijk het gevoel dat ik een god in de wereld van God of War ben.

God of War

God of War

God of War

‘Ook het verhaal is helemaal op de schop gegaan. Niet langer reis je door diverse Griekse omgevingen en goden of wezens met alleen maar verwoesting als doel. Nu ga je samen op avontuur met je zoon Atreus, en is de Noorse mythologie de inspiratiebron. Tijdens de reis probeer je Atreus levenslessen te leren, want soms voor hilariteit zorgt. Het is een heel andere inslag dan voorheen en die zorgt er mede voor dat deze God of War aanvoelt als iets nieuws binnen de serie. Het is bijvoorbeeld ook helemaal niet nodig om de eerdere delen gespeeld te hebben. Mooi kennismakingspunt met de serie als je het mij vraagt. En niet alleen de omgeving is anders, je kunt nu ook voorwerpen vinden in de wereld en deze verbeteren. Het is geen volledig rollenspel als Skyrim, maar de elementen die het bevat zijn tof en begrijpelijk genoeg om je in te verdiepen, zonder echt af te leiden van het goeie verhaal en de spelwereld.

‘En de wereld zit echt goed in elkaar. Het trekt je bijna de PS4 in. Dat komt doordat hij vol interessante personages zit die bovendien geloofwaardig zijn. In de game zit je regelmatig in een boot om van A naar B te gaan en tijdens die tochten hoor je verhalen over de Noorse mythologie en wat er de afgelopen jaren in de wereld van God of War is gebeurd. Stap je uit de boot dan is het gesprek afgelopen en gaan ze bij een volgende boottocht verder. Ik vond deze verhalen allemaal zo enorm tof en interessant dat ik altijd netjes bij de kant aan het wachten was totdat ze klaar waren met vertellen. Ik vond het zo fascinerend om te horen waar de personages het over hadden dat ze voor mij echt begonnen te leven. Ik denk dat je de game geen beter compliment dan dat kan geven.

God of War

‘Alles bij elkaar zorgde het ervoor dat ik God of War maar bleef spelen. Het avontuur bleef lonken en ik was zo benieuwd naar het volgende obstakel van Kratos en zijn zoon dat ik me weer vijftien jaar jonger voelde. Toen ik als middelbare scholier makkelijk uren achtereen, dagen achter elkaar kon blijven gamen omdat een game me zo wist te pakken en er maar één ding was wat ik wilde: meer.

‘God of War is speciaal, een game die maar eens in de zoveel tijd voorbijkomt. Wat mij betreft absoluut de beste game op de PlayStation 4, de beste game dit jaar en ik wacht dan ook met smart op een vervolg.’

Mijn broertje glundert na mijn pleidooi. ‘Klinkt vet, kan ik het spel lenen?’ Missie geslaagd, denk ik. Hopelijk vindt hij de game net zo tof als ik.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hollow Knight en Dead Cells – Twee kanten van dezelfde medaille

Commentaar Special – Een terugblik op 2018 en IG in 2019