in

Google Assistant op Xbox One: Zo installeer en gebruik je de stemassistent


Wie eind 2013 een Xbox One uit Duitsland haalde, weet misschien nog wel dat de spelcomputer standaard geleverd werd met de Kinect. De destijds verplichte accessoire is een camera die bewegingen registreert, gezichten herkent en stemcommando’s verwerkt. Hoewel dat in principe een prima extra functie is voor een spelcomputer, was het zeer vervelend dat Kinect verplicht was en waren we blij toen Microsoft dit terugdraaide. De Xbox One S en One X ondersteunen beide geen Kinect meer, waardoor het apparaat in stille dood is gestorven. Destijds kregen we wel een prima voorproefje van wat we enkele jaren later normaal vinden: apparaten aansturen met stemcommando’s.

Middels verschillende commando’s was het destijds mogelijk door het menu van de Xbox One te navigeren, games op te starten en opnames te beginnen. Het idee achter een dergelijke bediening is echt niet slecht en kan in sommige gevallen een uitkomst bieden. Stel dat je in een heftig potje PES zit en je een actie maakt waar zelfs je oma trots op zou zijn (ook al heeft ze geen idee wat je aan het doen bent), dan kon je heel hard roepen: “Xbox, record that!” of “Xbox, neem dat op!”. Dat werkt veel sneller dan het snelmenu openen en op de X-knop drukken. Los daarvan word je ook letterlijk een korte periode uit de game gehaald en zeker met online gameplay is dat onwenselijk. Daarom zijn we blij om te zien dat Microsoft terugkomt op het idee van stembediening.

Want wat is nu het geval: de Xbox One ondersteunt nu de Google Assistent. Dat is de stemassistent van Google waarmee je in huis slimme apparaten kunt bedienen, mits die natuurlijk de assistent ondersteunen. Denk daarbij aan lampen, thermostaten, stofzuigers, speakers, televisies en nu dus ook spelcomputers. Het idee van spelcomputers bedienen met je stem is allerminst nieuw: zoals hierboven beschreven was dit al mogelijk op de Xbox One en PlayStation 4-eigenaars kunnen dit bewerkstelligen door een headset op de console aan te sluiten. Het voordeel van Google Assistent is dat je mogelijk al een slimme speaker hebt staan of anders wel je telefoon hebt liggen met ondersteuning voor de digitale assistent, waardoor je meteen aan de slag kunt.

Google Assistant op Xbox One

Google Assistent op Xbox One

Voordat je echter kunt beginnen, moet je de Google Assistent wel aan de praat krijgen op de Xbox One. Gelukkig werkt dat heel simpel. Om ervoor te zorgen dat je meteen ook op de hoogte blijft van allerlei (kleine) ontwikkelingen op dit gebied, doe je er eerst goed aan je aan te melden voor de Google-groep die hiervoor in het leven geroepen is. Daar staat ook een handig stappenplan, dat we in dit artikel toelichten. Start als eerste je Xbox One op en log in met je eigen account. Ondertussen open je de Google Home-applicatie op je smartphone. Het maakt niet uit of je Android of iOS gebruikt. Heb je de app nog niet? Dan kun je die hier voor Android en hier voor iOS downloaden.

Binnen de app zie je bovenin een knopje staan met Add of Toevoegen (afhankelijk van je gekozen taal, we gaan hieronder door in het Nederlands). Tik daarop en kies vervolgens Apparaat instellen. Op het volgende scherm zie je het kopje Werkt met Google staan, met daarop Heb je al iets ingesteld? Kies deze optie. Op het volgende scherm typ je in het zoekveld ‘Xbox’. Dan verschijnt ‘[beta] Xbox’ in beeld. Selecteer de optie, log in met je Xbox-account en geef op het volgende scherm toestemming (mocht je dat echt niet willen, dan kun je de Google Assistent dus niet op je Xbox One gebruiken). Nu staat het apparaat in de lijst met andere slimme apparaten.

Instellingen aanpassen en assistent gebruiken

Door de console te selecteren in de lijst krijg je toegang tot enkele opties. Zo kun je de Xbox een naam geven, hem (of haar!) aan je huis toevoegen en een kamer toewijzen. Ook kun je de Xbox ontkoppelen. In ons geval hebben we hem Eduardo genoemd, staat hij bij ondergetekende in Huis en is hij gestationeerd in de Woonkamer. Maar dit kun je dus helemaal zelf bepalen.

Heb je alles ingesteld? Mooi, dan kun je beginnen met roepen. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen: “Hey Google, zet Eduardo aan”. Ook kun je Eduardo uitschakelen en apps en games openen, door specifiek te zijn in je stemcommando’s. Helaas hebben we gemerkt dat de Google Assistent nog wel eens moeite heeft met games onderscheiden of herkennen. Zo lukt het de persoonlijke assistent maar niet om de game GreedFall op te starten. De naam wordt simpelweg niet herkend. Houd er dus rekening mee dat niet alles meteen werkt. Los van het feit dat het een bèta is, werken stemcommando’s in het Engels vaak beter. Daarvoor moet je wel de Google Assistent (en je smartphone) en de Xbox One in de Engelse taal instellen; dat vergt dus wat extra werk.

Xbox One S All Digital

Het goede nieuws is dat stemcommando’s terug zijn van weggeweest en dat je je Xbox dus wederom zonder controller kunt bedienen, tot aan de game. Dat kan ook met Amazon Alexa, maar die stemassistent biedt nog geen ondersteuning aan voor de Nederlandse taal.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

PlayStation ontslaat naar verluidt tientallen Europese werknemers

The End nadert in Fortnite