in

Vijf redenen om niet voor Google Stadia te gaan


Google Stadia is morgen eindelijk beschikbaar. Het is niet de eerste gamestreamingdienst die we in Nederland kunnen gebruiken, aangezien we ook al PlayStation Now en Nvidia GeForce hebben, maar wel een van de meest geanticipeerde. Met de gamestreamingdienst is het mogelijk spellen te streamen naar een Chromecast Ultra, een Chrome-browser of een Pixel-telefoon. Stadia Pro kost bij lancering 9,99 euro per maand. Daarmee kun je streamen in 4K en HDR en krijg je een aantal gratis titels, te beginnen met Destiny 2: The Collection. Volgend jaar verschijnt er ook een basisversie van Stadia, waarbij je tot in 1080p kunt streamen. In principe worden de spellen echter los verkocht; dat abonnement heb je verder nodig om toegang te krijgen tot gaming in 4K en HDR.

De vraag is nu: heb je Google Stadia nodig? Dat antwoord zal voor iedereen verschillen. Daarom presenteren we hieronder vijf redenen om voor de gamestreamingdienst te kiezen, zodat je een doordachte keuze kunt maken. In dit artikel vind je vijf redenen om juist wel voor Stadia te gaan . Wil je nog even nalezen hoe het ook alweer zat allemaal met de dienst, dan kun je hier ons uitgebreide achtergrondartikel vinden en lezen.

stadia

Vijf redenen om niet voor Google Stadia te gaan

Google Stadia is nog een beetje mager als het op functies aankomt. Dat is eigenlijk het grootste nadeel van de dienst. Maar er zijn ook meer redenen om de aankoop uit te stellen of voorlopig de dienst links te laten liggen. Het mag dan misschien wel een blik op de toekomst zijn, voorlopig moeten we het doen met de staat waarin de gamestreamingdienst nu verkeert.

Gameaanbod

Laten we meteen met de deur in huis vallen: het gameaanbod is ontzettend mager. We kunnen vanaf dinsdag kiezen uit 22 verschillende games, en persoonlijk heb ik al zes van die games uitgespeeld, heb ik er eentje alweer weggelegd en heb ik in de rest geen interesse. En met mij zullen er nog veel meer mensen zijn die denken: waarom zou ik deze games op Google Stadia spelen als ik ze al uitgespeeld hebt, niet ken of ook gewoon voor de console onder mijn televisie kan spelen? Ook is het nog maar de vraag of het exclusieve gameaanbod de moeite waard wordt. Exclusieve games kunnen een basis vormen voor het succes van een console of in dit geval dienst – maar de huidige gameselectie geeft ons weinig redenen om ons aan te melden.

Missende functies

Tijdens een Ask Me Anything op Reddit hebben medewerkers van Google bevestigd dat we het voorlopig zonder kenmerkende Google Stadia-functies moeten doen – en dit zijn nou net exclusieve features die Stadia onderscheiden van de rest. Zo kun je dus niet met je vrienden naast elkaar op de bank spelen zonder last te hebben van prestatieverminderingen, kunnen we epische momenten nog niet delen met State Share en kun je nog niet vanuit bijvoorbeeld YouTube-chats direct meedoen aan multiplayerpotjes. Ook kun je nog geen achievements ontgrendelen (ze zijn er al wel, maar nog niet zichtbaar), komt family share pas later en zit er aanvankelijk vertraging in de levering van de Google Stadia-controller.

Final Fantasy 15

De Google Stadia-controller

Controllers zijn onderdeel van de game-ervaring en daardoor superpersoonlijk. Zo vind ik de Xbox One- en Nintendo Switch Pro-controllers echt fantastisch, maar merk ik dat ik niet heel lekker speel met de Stadia-controller. De actieknoppen zijn me net iets te klein, de d-pad is niet goed gepositioneerd en voelt daardoor niet goed en de schouderknoppen laten ook wat te wensen over. Gelukkig zijn die schouderknoppen wel analoog en niet digitaal, waardoor je bijvoorbeeld in racegames betere controle over de snelheid van je auto hebt. Maar qua opzet lijkt de Google Stadia-controller op een mengeling van de Switch Pro- en de PS4-controller, en laat de PlayStation 4-controller nou net mijn minst favoriete controller zijn deze generatie. Voor anderen weegt dit minpunt mogelijk minder zwaar.

Input lag

Het idee achter een gamestreamingdienst is al een beetje gek: games hebben er baat bij dat een commando zo snel mogelijk doorgestuurd wordt, dus wie had ooit het briljante idee daar nog een server tussen te plaatsen? In onze tijd met de Stadia-streamingdienst zijn we echter weinig momenten tegengekomen dat de boel stotterde. ‘Weinig’, want het kwam wel degelijk voor. Games liepen niet vast, maar hadden soms wel moeite met draaien, en dat is iets dat we op fysieke consoles niet tegenkomen. Het is een beetje te vergelijken met hoe de framerate op consoles soms inkakt, maar op de redactie en bij ondergetekende thuis hebben we snel internet – goed genoeg voor 4K en HDR in 60 fps – en dan hadden we van input lag.

Geen eigenaar van wat je koopt

Deze laatste reden kan voor veel gamers een dealbreaker zijn, maar aan de andere kant: waarom zou het? Wanneer je een game koopt via Google Stadia, dan kun je die spelen waar en wanneer je wil, mits je een goede internetverbinding hebt. Heb je die niet of verdwijnt de game ineens van de dienst, dan kun je deze dus niet meer spelen. Je bent dus eigenlijk geen eigenaar van wat je koopt. Hier zullen gamers met een passie voor fysieke spellen het moeilijk mee hebben, maar we kunnen ons voorstellen dat het probleem groter dan dat is. Want als je iets koopt, zou je het altijd moeten kunnen gebruiken, totdat je zelf besluit dat het niet meer nodig is. Je kunt stellen dat diensten als Netflix en Spotify ondanks dat – er verdwijnt regelmatig content van de diensten – succes behalen, maar dat betekent niet dat Google Stadia of een andere gamestreamingdienst op dezelfde coulance mag rekenen.

Google Stadia

Ga jij wel of niet voor de dienst?

Google Stadia – en streamingdiensten in het algemeen – zijn ontzettend interessant. Een gamestreamingdienst van de grond krijgen is niet niets, omdat je met ontzettend veel dingen rekening moet houden. Als bedrijf, maar ook als gamer – de consument. Vooralsnog zijn er genoeg redenen om niet voor Stadia te gaan, maar lees ook vooral onze vijf redenen om wel voor Stadia te kiezen, voordat je een keuze maakt.

Onze zustersite Power Unlimited heeft samen met Gamer.nl Google Stadia al flink uitgeprobeerd. Check ook hun video.

Google Stadia verschijnt morgen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Firewatch-opvolger In the Valley of Gods mogelijk geannuleerd

Uncharted-bedenker Amy Hennig start nieuwe studio