Asus komt met een nieuwe headcrab-router
Als je op zoek bent naar een snel thuisnetwerk kun je al een aantal jaren aankloppen bij Asus voor een van de beste routers. De Asus AC5300-serie was zeer populair vanwege de hoge snelheden, lage latencies en goede software. Nu komt Asus met een opvolger gebouwd rondom de WiFi6-standaard (802.11ax). De ROG Rapture GT-AX11000 lijkt, net als de voorganger, op de headcrab uit Half-Life, met in totaal acht antennes. De tri-band router is in staat om in totaal 11 gigabit per seconde (11.000 Mbps) door de lucht te sturen, verdeeld over de drie beschikbare banden. De 2.4GHz band is goed voor 1148 Mbps en de twee 5GHz banden zijn elk goed voor 4804 Mbps. De bedrade verbinding kan via een enkele 2.5 Gbps poort en vier 1 Gbps poorten.
De gemiddelde consument heeft niks aan dit soort snelheden en functionaliteit, maar Asus richt zich dan ook op de echte power users. Zo claimt Asus de ping binnen het lokale netwerk te verlagen met 33% vergeleken met de concurrentie, maar deze is al zo laag, dat maar weinig mensen daar echt iets van merken. Ook de prijs zal de gemiddelde internetter flink afschrikken, want niet iedereen legt graag € 500 euro voor een router.
Intel claimt Moore’s Law weer op te starten
Intel is zeer tevreden over de laatste vooruitgangen in de chip-productie op 7nm. Een interessante uitspraak, gezien Intel na lang uitstellen nog steeds geen consumentenproducten op zijn 10nm-procedé heeft uitgebracht. De eerste processors zouden daarvan al in 2014 uitgebracht worden. Een verklaring hiervoor kan zijn dat Intel verschillende teams laat werken aan het 7nm- en 10nm-proces. Het 7nm-team krijgt tegenwoordig meer geld en heeft waarschijnlijk meer gespecialiseerde engineers in dienst. Het Nederlandse ASML heeft ook een grote bijdrage geleverd aan deze vooruitgang. De techniek die wordt gebruikt voor deze extreem kleine transistoren (EUV) is namelijk ontstaan uit een samenwerking tussen Intel en ASML.
Het wordt interessant wanneer de eerste 7nm-processors door Intel op de markt zullen worden gebracht. De eerste 7nm-processors van AMD komen al aan het begin van 2019, maar dat zal Intel niet halen. Hier moet wel de kanttekening bij gegeven worden dat AMD de processors bij TSMC laat produceren. Ondanks de naamgeving is het 7nm-proces van TSMC een stuk groter (en trager) dan dat van Intel. De 7nm AMD-processors concurreren daardoor meer met de 10nm-processoren van Intel, maar Intel heeft al aangegeven die stap mogelijk volledig over te slaan.
Razer SoftMiner gebruikt je computer in ruil voor Razer-producten
Razer heeft een nieuw programma gelanceerd waarmee Razer Silver wordt verdiend, een digitale valuta waarmee je Razer-producten kunt bestellen. Om Razer Silver te verdienen moet je je eigen grafische kaart inzetten om berekeningen uit te voeren. Dit betekent dus dat hoe sneller je grafische kaart is, hoe meer Razer Silver je verdient. Razer geeft aan dat Razer Silver geen ‘cryptocurrency’ is, maar dat er wel crypto-mining technologie gebruikt wordt. In de praktijk betekent dit dat je Razer toestemming geeft om cryptovalutas te mijnen met jouw grafische kaart en in ruil hiervoor krijg je Razer Silver terug.
Welke cryptovalutas er gemijnd worden met Razer SoftMiner is niet bekend, deze gaan ook allemaal direct naar Razer. De hoeveelheid Razer Silver die je verdient, is sterk afhankelijk van je setup, maar ook je locatie en internetsnelheid kunnen een kleine rol spelen. Met een dikke game-pc verdien je ongeveer 500 Razer Silver per dag, wat betekent dat het ruim anderhalf jaar duurt voordat je een Razer Huntsman Elite-toetsenbord hebt verdiend. Dat gaat de gemiddelde gebruiker nooit halen, want dan staat je computer 24/7 te blazen en kun je ondertussen niet gamen. Sterker nog: gespaarde Razer Silver vervalt al na een jaar!
Op het moment raad ik het dan ook sterk af om de Razer SoftMiner te installeren. Het kost een hoop stroom, de levensduur van je hardware gaat hard achteruit en het levert bijna niks op. Mocht je het toch willen proberen, hou dan de temperaturen van je grafische kaart goed in de gaten.
ASUS ROG Phone
De ASUS ROG Phone is de tweede poging van een groot gamingmerk om een telefoon te maken die zowel qua software als hardware puur op gamers is gericht. De Razer Phone die eind vorig jaar uitkwam was de eerste die een dergelijk concept op de markt probeerde te zetten, met enig succes. Wij hebben de ROG Phone getest om te kijken of hij voldoet aan de verwachtingen van de mobiele gamer.
Wie bekend is met de andere producten van de Republic of Gamers zal niet verbaasd zijn dat de ROG Phone overgoten is van strakke lijnen, rechte hoeken en koperkleurige accentjes. Ondanks de rechte lijnen op de achterkant heeft het chassis van de telefoon afgeronde hoeken en zijn de lange zijdes op de achterkant afgebogen naar het scherm toe. Hierdoor ligt de ROG Phone zeer prettig in de hand, ook als je hem langer dan een paar minuten vasthoudt. Dat laatste is natuurlijk handig voor gamers die van plan zijn deze telefoon meerdere uurtjes achter elkaar te gebruiken.
Niet alleen de ergonomie is gamerproof, ook de hardware voldoet aan de vlaggenschipstandaard van 2018: een Snapdragon 845 met Adreno 630 GPU, 8GB aan intern geheugen, een 90Hz 2160×1080 AMOLED-scherm en een accu van 4000 mAh. Hoewel het 18:9 ratio van het scherm vrij standaard is op courante flagships, is het met name bij een gamingtelefoon bijzonder handig. Het geeft namelijk extra ruimte voor besturingselementen aan de zijkanten van het scherm, zodat het midden vrij blijft om zicht te houden op de actie.
Behalve de bredere beeldverhouding heeft Asus nog een slim trucje om gamen op deze gaming phone iets aangenamer te maken: de zogenaamde AirTriggers. Deze ultrasone sensors kunnen zien wanneer je met je vingers de randen van het toestel aanraakt, vergelijkbaar met de schouderknoppen op een normale controller. Deze schouderknoppen kunnen een tik op scherm nadoen op een vooraf in te stellen positie, zodat je bijvoorbeeld kan schieten of gas geven zonder dat je het scherm hoeft aan te raken. Met name in shooters zoals PUBG Mobile is het een gigantisch voordeel om makkelijk tegelijkertijd te kunnen schieten en lopen.
De software die Asus meelevert met de ROG Phone is tevens toegespitst op het makkelijker maken van gamen. Via het Gamecenter kan je de positie die de AirTriggers activeren veranderen, notificaties tijdens het gamen uitschakelen en kijken hoe heet de processor van je telefoon wordt tijdens het gamen.
De laatste maatregel die Asus heeft genomen om gamen op deze telefoon makkelijker te maken is een indrukwekkende hoeveelheid aan accessoires. Deze variëren van een dock, om de ROG Phone met een tv of monitor te verbinden, tot een controller die aan weerszijen van de telefoon kan worden vastgeklikt. Met name deze controller is interessant om een nog groter voordeel te verkrijgen over andere spelers, omdat alle knoppen toegewezen kunnen worden aan een tik op of swipe over het scherm.
De ROG Phone is inmiddels verkrijgbaar in Nederland, maar er hangt helaas wel een flagship-prijskaartje aan: 899 euro.