in , ,

Het medicijn dat Ted Lasso heet

Met grote bewondering las ik een paar weken geleden over de turnster Simone Biles. Als uithangbord van de Amerikaanse turnploeg besloot zij zich terug te trekken voor de finale. Niet omdat ze een fysieke blessure had opgelopen, maar doordat ze een mentale blokkade (in de sportwereld ook wel twisties of yips genoemd) ervaarde. Hierdoor zit er een soort ruis op de lijn tussen het brein en de spieren waardoor je niet kan presteren.

Hoewel ik geen topsporter ben herken ik mijzelf heel erg in het concept van de mentale blokkade. Sterker nog, ik zit er op dit moment midden in. Zo’n maand geleden was ik ineens niet meer in staat om mijn werk uit te voeren. Waar mijn spreekwoordelijke emmer met energie compleet leeg was, overstroomde mijn emmer met stress. En niet zo’n klein beetje ook. Toen ik de dag na deze “overstroming” aan de slag wilde gaan merkte ik dat het echt niet ging. Een paar weken en wat gesprekken later ben ik gediagnostiseerd met spanningsklachten en word ik geadviseerd rust te houden en dingen te doen waar ik energie van krijg.

Waar ik al snel merkte dat beweging mij erg goed deed, moest ik helaas ook vaststellen dat mijn lage energie nog niet toe stond om dit volop op te pakken. Mede door het troosteloze Nederlandse zomerweer keerde ik mij al snel tot gamen. Helaas was dit ook geen perfecte remedie. Ik verloor ontzettend snel mijn concentratie bij het spelen van singleplayer games, kon de stress van competitieve multiplayer niet aan en had mensen in mijn directe omgeving die net zoveel tijd te besteden hadden voor een co-op game. Dan heb je eindelijk de tijd om aan je backlog te werken…

Dat laatste is ook precies waarom mijn herstel niet voorspoedig verloopt. Hoewel iedereen zegt dat ik deze tijd moet nemen om uit te rusten merk ik dat ik door de jaren ben vergeten hoe ik dat doe. Elke seconde dat ik even niks aan het doen fluistert een stem in mijn hoofd dat het tijd wordt om iets op te pakken; “want daar heb je nu de tijd voor.” Hierdoor groeit er een soort schuldgevoel en word je logischerwijs niet gelukkig. Lezend over sporters zoals Simone Biles, maar ook OIympisch zwemlegende Michael Phelps, ontdek je dat voor hun depressieve- of somberheidsklachten ook niet onbekend zijn. Zo ook voor Dani Rojas, speler van de fictieve Engelse voetbalclub Richmond in de Apple TV+ serie Ted Lasso. In de eerste aflevering van het tweede seizoen zie je namelijk hoe hij de yips oploopt en hoe coach Ted Lasso en zijn team hem hierbij proberen te helpen.

Ted Lasso' Season 2 review: Believe in the power of Jason Sudeikis

Waar veel comedy series leunen op het in ongemakkelijke situaties brengen van haar personages doet deze serie dat net even anders. Het gaat namelijk allemaal om het helpen van de mensen om je heen. Ted Lasso is heer en meester in het luchtig aan het bod brengen van zware mentale thema’s als lage eigenwaarde, emotionele uitbuiting en jeugdtrauma’s. Hierdoor word ik als kijker er constant aan herinnert dat het oké is om je niet oké te voelen. Een les die ik, en velen om mij heen, ter harte zouden moeten nemen.

Ted Lasso wordt niet gedragen door verbluffende visuals, een ingewikkeld verhaal of de setting in de voetbalwereld. Het is een show over het loslaten van ongezonde denkpatronen, gedrag, emoties en relatiedynamiek. We zien de karakters in de show hun problemen verwerken door zich open te stellen voor vrienden die luisteren en om hen geven. Dit alles gestoken in een humoristisch jasje, waardoor ik regelmatig met een lach en een traan op de bank zit.

Op deze manier is Ted Lasso voor mij de perfecte feelgood die ik nodig heb. Het prikkelt me op een hartverwarmende manier die ik in mijn huidige arsenaal aan vrijetijdsbesteding niet had. Ik merk dat het mij helpt in het herkennen van geluksmomenten, praten over mijn problemen en geeft mij handvaten om ook anderen in mijn omgeving te helpen. Hierdoor kan ik wel stellen dat Ted Lasso een perfect medicijn is voor mijn situatie. En misschien ook voor jou.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 16 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
7 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Erik07
Erik07
11 maanden geleden

Goed stuk! Sterkte met je herstel.

Jaren geleden heb ik mijzelf helemaal in Fallout 4 gestort in een soortgelijke situatie. Sindsdien weet ik dat wanneer ik echt tot rust moet komen, juist beter geen games moet spelen.

Ik zal Ted Lasso eens een kans geven, ik had er nog niet eerder van gehoord

Luigi1985
11 maanden geleden

Mooi stukkie. Mijn emmer energie om te werken is sinds halverwege de corona ook vaak ‘leeg’. Ik heb regelmatig dagen dat ik gewoon ECHT geen zin heb om te werken en dat een e-mailtje beantwoorden me eigenlijk al te veel moeite is. Dan heb ik echt even de tijd nodig om die knop om te draaien.

Zo’n dag had ik er altijd al wel tussen zitten, maar sinds het thuiswerken is het wel meer geworden. Mijn werk is ook een beetje een mager zesje. Als het erg druk is dan heb ik nog wel een soort van motivator, maar als het rustiger is, wat regelmatig voorkomt, dan ben ik ook gelijk niet meer vooruit te branden.

Ben me daarom ook aan het oriënteren op iets anders. Wat? Dat weet ik nog niet precies.

Ted Lasso kende ik nog niet. Misschien eens kijken.

Trouwens het gebrek aan energie gaat gelukkig niet verder dan dit, want na zo’n dag een uur hardlopen lukt altijd nog prima. Sterker nog, dan voel ik me vaak gelijk beter.

Sterkte!

RuanMoleman
11 maanden geleden

Mooi geschreven. Ik heb mensen om mij heen die in een dergelijke situatie zitten en het is echt klote. Ontzettend veel sterkte met je herstel. Ik heb Ted Lasso nog nooit gezien maar ik zal hem vanavond even kijken!

jsk
jsk
11 maanden geleden

Inderdaad een erg fijne feel-good serie. Jammer dat de voetbalzijde van het verhaal niet iets meer belicht wordt, dat was namelijk wel wat mij aanvankelijk aantrok. Overigens bijzonder dat afleveringen per week verschijnen waarbij de kerstspecial half augustus beschikbaar werd.

Mogge! – Nieuwe Marvel-personages en Alan Wake-vervolg in productie?

Wat is het coolste detail dat je in een game gezien hebt?