in ,

Het wonder van trophies (en niet achievements)

 

Ik had nooit gedacht dat ik dit zou opschrijven, maar Sony’s trophy-systeem is een aanwinst voor gaming.

 

Toen Sony in 2008/2009 de trophies introduceerde interesseerde ik mij er niet voor. Wat kon mij het nou schelen dat je virtuele bekers kon krijgen? Ik deed er dan ook niets mee en haalde mijn schouders erover op. Maar op een gegeven moment ging dit schuiven. Ik ontdekte dat het halen van trophies in sommige games domweg heel leuk is. Niet elke trophy en zeker niet in elk spel – ik ben geen trophy-jager – maar soms heeft het een toegevoegde waarde, omdat je voor je gevoel meer uit een spel haalt. Bovendien, zo heb ik gemerkt, geeft het mij voldoening om die zeldzame trophy te halen of om weer een platinum aan je collectie toe te voegen.

 

Waarom is me dit nu pas gaan opvallen? Dat heeft alles te maken met mijn huidige gaming-setup. Ik ben namelijk nog niet in staat geweest om een PS5 te bemachtigen en speel dus nu voornamelijk op de Xbox Series X. Overigens tot volle tevredenheid, want het is een geweldige console. In de verloren uurtjes vul ik dit aan met tijd op de Switch. Ik speel niet veel meer op mijn PS4 en aangezien ik dus nog niet ben ingestapt op de PS5, mis ik de trophies. Maar zul je zeggen, de Xbox heeft toch achievements? Ja, maar dat is voor mij niet hetzelfde. Wat ik vooral jammer vind is dat je punten krijgt en of je nou alles hebt gedaan of iets heel eenvoudigs en simpels, het blijven dezelfde punten. En natuurlijk is er een reward-program (waar mijn zoon gek van is) en wordt er onderscheid gemaakt naar zeldzame en mindere zeldzame achievements, maar het doet het niet voor mij. Het komt allemaal nodeloos ingewikkeld over en raakt me niet. Ik mis gewoon de simpele trophies met als ultieme doel de soms schijnbaar ongrijpbare platinums.

 

En nogmaals dat had ik nooit gedacht, want ik ben van mezelf totaal niet competitief ingesteld; ik voel niet de drang me te bewijzen of de beste te zijn. Maar ja, kennelijk vind ik het leuk om uitdagingen aan te gaan in die games die ik de moeite waard vind. Uitdagingen waar ik me anders misschien nooit aan had gewaagd en zo ontdek nieuwe lagen in het spel. Dat is alleen maar positief.

 

Ben ik de enige die dit heeft of is dit voor jullie ook herkenbaar?

 

 

 

Kijk voor meer van mij op gamesverzamelen.nl

 

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
15 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gourami
Gourami
3 jaren geleden

Ik vind zowel achievements als trophies wel leuk als toevoeging, maar ben er niet echt bewust mee bezig. Verder heb ik wel een bloed hekel aan online multiplayer trophies of achievements. Dit misschien ook, omdat ik A geen online gamer ben en B qua goedheid ook echt niet boven het gemiddelde uitkom.

Maar heb geen voorkeur tussen trophies of achievements.

Michael-Raymond-Clayton
3 jaren geleden
Antwoord aan  Gourami

Dit dus: de dood aan multiplayer-trophies!! 🙂

LeegBlikjeWater
3 jaren geleden

Nooit erg gehad op ps4. Al werd ik op pc een echte completionist met Assassin’s Creed. Toen kwam de ps5 en had ik het completionisme nog in de vingers.

Een game 100% halen is vaak veel meer werk dan een platinum trophy. Dus ik ben een beetje teruggestapt van completionisme en helemaal in het platinum hunten gedoken.

Dus ondertussen kan ik me helemaal vinden in je verhaal. Ik heb sinds de PS5 launch iets van 13 platinum trophies maar binnen gehengeld. Leuk stukje!

Michael-Raymond-Clayton
3 jaren geleden
Antwoord aan  LeegBlikjeWater

13 platinums?! In minder dan één jaar? Respect! Ben nog steeds bezig met mijn eerste op de PS5 (Valhalla, ik zit nu op ca 95 uur…)

LeegBlikjeWater
3 jaren geleden

Ik ga er soms snel doorheen haha. De meest tijdrovende waren Valhalla (121u) en Days Gone (+-60u)

obi-twan kenobi
obi-twan kenobi
3 jaren geleden

Ik vind trophies ook toffer dan achievements. Brons, zilver, goud en platinum hebben toch meer dan wat cijfers. De platinum is ook een mooie extra om te halen.

Was eerst niet echt een trophyhunter, maar door de coronamaatregelen heb ik meer tijd om te gamen en ben ik er vorig jaar helemaal voor gegaan. In totaal 51 platinums gehaald in 2020. Echt uitzonderlijk hoor. Als alles weer normaler wordt zal dat niet meer gebeuren.

Heb onlangs nog dubbel gelegen om een paar trophies in It Takes Two. Dat de ene speler de ander de ruimte in katapulteert en de verwijzing naar de oscars uitspraak. Echt grappig en onverwacht. Dus trophies bieden wel degelijk meerwaarde voor mij.

Laatst bewerkt 3 jaren geleden door obi-twan kenobi
Luigi1985
3 jaren geleden

Mwah ik heb het niet zo erg. Als. ik een game vet vind, dan wil ik wel eens voor de volle 100% gaan, zoals bij Super Mario Odyssey, of een extra uitdaging/moeilijkheidsgraad uitspelen, maar ik ga meestal niet van te voren uitzoeken welke trophy (o.i.d.) ik ervoor krijg.

Bij The Last of Us 1 op grounded zat ik een keer helemaal vast, omdat ik veel te veel munitie had opgemaakt. Ik heb toen de moeilijkheidsgraad voor dat stukkie teruggeschroefd naar easy en daarna snel weer terug naar grounded. Toen kreeg ik niet de trophy voor het uitspelen voor grounded op het eind en ben ik nog eens opnieuw begonnen.

Michael-Raymond-Clayton
3 jaren geleden

Ik ben inmiddels (!) een enorme Trophy Hunter. Het is sterker dan mezelf…ik.moet.alle.trophies.scoren… anders voelt het niet alsof ik klaar ben met het spel en ik mag van mezelf pas aan een nieuw spel beginnen als ik klaar ben met het vorige (verder ben ik geen freak ofzo, hoor ;)). Dat heeft voordelen (je haalt alles uit een game en het geeft ook wel voldoening), maar toch vooral ook nadelen. Zo zijn er spellen waar ik dus niet eens aan begin puur omdat er enkele schier onmogelijke trophies bij zitten (of multiplayer trophies).

Maar mijn allergrootste frustratie? Dat je een game op 100% hebt qua trophies en dat naar beneden wordt bijgesteld nadat er DLC is uitgekomen. Dat vind ik zo’n hondenstreek van Sony. Die trophies zouden pas moeten verschijnen in mijn profiel nadat ik die DLC ook heb aangeschaft!!

Maar ja, dat is precies waarom Sony dat doet natuurlijk. Om die stakkers als ik te verleiden om toch die DLC maar aan te schaffen om zo weer die 100% te halen… Gelukkig kan ik dat dan nog wel laten!

LeegBlikjeWater
3 jaren geleden

Oh boy wat ik mij vinden in je eerste alinea. Ik heb precies dezelfde vloek. Ik laat games liggen als het een onmogelijke platinum trophy heeft. Maar de voldoening is erg fijn! Weten dat je alles uit het spel gehaald hebt en niks meer te doen hebt. Kan ik ‘m gerust verwijderen 🙂

HanTheMan
3 jaren geleden

De makkelijkste platinum en zelfs 100% op de PS5 is Astro’s Playroom.
En dat is dan ook de enige platinum die ik heb

El hunterr
El hunterr
3 jaren geleden

Was ook eerst een trophy hunter en lekker veel trophys halen op de PS3, Vita en PS4. Alleen is het de laatste 2-3 jaar minder geworden door het spelen op de Switch en PC. Drang voor het 100% halen is ook een beetje weg door vage trophys waarbij afhankelijk ben van RNG.

Nieuwe setfoto’s van Sonic the Hedgehog 2 uitgelekt

Playstation Plus krijgt er een video abonnement bij?