in

Het wordt tijd voor een vervolg op Wii Sports


Wii Sports is tegenwoordig pure nostalgie, hoewel het spel hedendaags ook nog veel wordt gespeeld – Wii Sports Golf is een populair speedrunspel. Het os heerlijk in zijn simpelheid: je kan tennissen, bowlen, golfen, boksen en baseball spelen. Dat was het. In 2006 stond iedereen in de woonkamer te gamen, een bijzondere prestatie van Nintendo. In Wii Sports speelde je namelijk niet achterover gezakt op de bank, maar je moest van de bank af om met je arm de ‘echte’ bewegingen te maken. Het bood op een heel vermakelijke wijze een weerwoord op alle vooroordelen over ‘luie’ gamers.

Wii Sports kreeg echter ook kritiek, want er waren veel sceptici die meenden dat het spel te oppervlakkig was. Wii Sports was juist bedoeld om niet-gamers aan te spreken. Het moest vooral vermakelijk zijn en mensen bij elkaar brengen. Daarnaast wilde Nintendo ervoor zorgen dat de Wii elke dag werd aangeslingerd. Het kleinschalige doch doeltreffende Wii Sports bleek een schot in de roos. Het leek slechts een introductiegame om te laten zien hoe je met zo’n rare stokvormige controller moest omgaan, maar uiteindelijk groeide het uit tot veel meer dan dat. Het wordt genoemd als één van de meest invloedrijke games ooit en wordt nog steeds in revalidatiecentra gebruikt om mensen voorzichtig meer te laten bewegen. Waarom komt Nintendo niet met een vervolg?

Geen Switch Sports

De reden dat er nooit een Switch Sports is gekomen heeft waarschijnlijk met marketing te maken. De Wii werd in de markt gezet als dé familieconsole, waardoor Wii Sports perfect fungeerde als een bruggenbouwer. Zelfs oma begreep de bewegingen die ze moest doen om een bal op de baan te gooien in de virtuele bowlinghal van Wii Sports. Ondanks dat het niet zo’n diepe game-ervaring bood als de meeste spellen, wist het charmante Wii Sports ze toch over de streep te trekken. Gamen met je oma doe je immers niet elke dag.

De tv-reclames van Wii dropen van de kleffe gezinssituaties en de Switch stapt juist een beetje van dat imago af. Je kunt absoluut met meerdere mensen genieten van de Switch, maar het is wel een hybride tussen een thuis- en een handheldconsole, wat betekent solo spelen een belangrijk onderdeel is van de ervaring. Je ziet het ook aan de games die in een bundel met de console terechtkwamen: Pokémon is bij uitstek een solospel.

Bovendien had de Wii de maffe Mii’s, een goede manier om jezelf te uiten in veel meer games. Wii Sports was de eerste game waarin je dat kon doen: iets van jezelf in een gamepersonage stoppen en je daardoor beter kunnen verplaatsen in het spel. De Switch leunt niet op Mii’s zoals Wii dat wel deed, en mede daarom zou een Switch Sports in theorie minder leuk zijn.

Er zijn nog zoveel sporten die geschikt zijn voor een game, maar je kunt het ook overdrijven. Wii Sports Resort deed een poging de formule uit te breiden, maar kwam met iets te veel verschillende sporten in een te drukke verpakking. Als een Switch Sports wederom met een stuk of vijf sporten komt, en de optie om bijvoorbeeld met je smartphone mee te doen, dan zouden veel meer mensen plezier aan de Switch kunnen beleven. Zeker omdat zo’n spel jong én oud zal vermaken, en zowel niet-gamers als gamers.

Techdemo’s en alternatieven

Oké, Nintendo deed wel een soort van poging om het succes van Wii Sports te behalen met 1-2-Switch. Waar Wii Sports een soort technische demo van de Wii Remote was, liet 1-2-Switch zien wat voor toepassingen de Joy-Cons allemaal hebben. Toch wist 1-2 Switch niet zo aan te slaan, waarschijnlijk omdat de spelletjes net te kort en soms helemaal niet leuk zijn. Het is meer een soort WarioWare, waardoor je niet zomaar een toernooi kunt houden met vrienden en beter worden in een spel lastig is. Voor je met je ogen knippert is het immers alweer voorbij.

ring fit adventure

En, niet geheel onbelangrijk, veel mensen kregen Wii Sports gratis bij hun console, terwijl 1-2-Switch nog steeds 50 euro (!) kost in de meeste webwinkels. 82 miljoen mensen hadden Wii Sports, terwijl slechts 3 miljoen mensen een exemplaar van 1-2 Switch in hun bezit hebben. Eigenlijk had 1-2-Switch gewoon bijgeleverd moeten worden.

1-2-Switch wist niet in de voetsporen van Wii Sports te treden, maar er is een spel op de Switch verschenen dat iets meer in de buurt komt: de Wii-port Go Vacation. Heel goed is het spel niet, maar het geeft je tenminste een berg sportspelletjes die iedereen gemakkelijk oppakt. Toch weet ook dat spel niet die kwaliteit van Wii Sports te halen, mede door de lage herspeelwaarde. Het is simpelweg veel te veel gedoe om een potje te spelen, terwijl je in Wii Sports binnen no-time in een potje zit.

Een andere game die we eigenlijk naar voren zouden willen schuiven als alternatief voor Wii Sports is Hyper Sports R. Ook deze game is een compilatie van diverse sporten en werd zeer positief ontvangen op E3 2018. Het is het daarna echter behoorlijk stil gebleven rond deze remake van Konami, en we vrezen het ergste. Jammer, want Konami heeft juist gezegd dat het zoveel mogelijk gebruik wil maken van de bewegingsbesturing die de Joy-Cons bieden. We blijven hopen, maar we achten de kans klein dat dit spel alsnog op Switch verschijnt.

Is het te laat?

De meest opmerkelijke sportgame van de afgelopen jaren is echter Ring Fit Adventure. Hierbij moet je onder andere rennen op je plaats en duwen en trekken aan een grote plastic ring waar je de Joy-Cons in klikt. Het is simpele doch zeer vermakelijke game die je aan het handje meeneemt en waarbij je jezelf écht in het zweet werkt. De manier waarop rpg-elementen spelers motiveren is een kleine doorbraak in het genre, want naast een gevoel van progressie in de game merken spelers ook aan hun eigen fitheid dat ze vooruit gaan. Ring Fit Adventure is daarom een must-have voor Switch-bezitters dankzij zijn enorm originele manier van gamen, hoewel het zich mede door de accessoire die je erbij dient te gebruiken iets minder goed voor gamen in groepsvorm leent.

Ring Fit Adventure bewijst echter dat sportgames bestaansrecht hebben op de Switch en dat een op de multiplayermodus gerichte ‘Switch Sports’ een groot succes kan worden, al is het een directe port van Wii Sports. De Switch zou nog wel een game kunnen gebruiken die zo laagdrempelig is dat ook niet-gamers zich geroepen voelen om een Switch te halen. Zeker met de aankomende PlayStation 5 en Xbox Series X kan zo’n titel een belangrijke doelgroep aanspreken. Laat die Switch Sports maar komen!

ring fit adventure

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Wat spelen we dit weekend? – 8 en 8 februari

In-game aankopen voor Animal Crossing: New Horizons bevestigd