in

Hoe optimaliseer ik mijn WiFi voor Stadia en xCloud?


Positie van je router

De kwaliteit van een wifisignaal is sterk afhankelijk van de obstakels dat het moet overwinnen op de weg van de router naar een apparaat. Het signaal zwakt nauwelijks af als het alleen door lucht heen moet, maar betonnen of stenen muren vormen bijvoorbeeld een significant obstakel voor het signaal.

In de perfecte situatie heeft het apparaat waarop je streamt een directe zichtlijn naar de router, zodat het signaal alleen door lucht heen hoeft en dus minimale storing en vertraging ondervindt. Probeer daarom de router zo dicht mogelijk bij je gaminghoek te zetten. Mocht dit niet mogelijk zijn, omdat deze bijvoorbeeld een glasvezel- of coax-adapter nodig heeft die je niet mag verplaatsen, kan je altijd nog proberen om je console, pc of Chromecast dichterbij de router te zetten.

Mocht ook dat geen optie zijn, dan valt er met het optimaliseren van de band en het kanaal in de meeste gevallen nog voldoende winst te boeken.

Selecteer de beste band

Moderne wifi-routers beschikken vaak over de mogelijkheid om op twee banden uit te zenden: 2,4GHz en 5GHz. Die laatste is aanzienlijk sneller dan de eerstgenoemde, maar heeft een pijnlijk nadeel: het bereik en vermogen om door obstakels heen te gaan is veel lager dan bij 2,4GHz.

Als het je gelukt is bij de vorige stap om de router in direct zicht van het streaming-apparaat te plaatsen is 5GHz de logische keuze. De lagere vertraging en hogere bandbreedtes zijn namelijk overduidelijke voordelen voor cloud gaming.

Moet het signaal echter door meer dan twee dikke muren, dan is 2,4GHz de aangewezen band. De extra snelheid zal in de meeste gevallen niet meer opwegen tegen de storing en dataverlies die 5Ghz ondervindt als het door een aantal muren heen moet. Cloud gaming is bij uitstek een toepassing die een hele lage tolerantie heeft voor dataverlies, omdat zelfs kleine onderbrekingen ervoor kunnen zorgen dat de game hapert, vastloopt of niet reageert op invoer van de speler.

Het loont echter altijd om beide banden te proberen op je streaming-apparaat. De ene muur is namelijk de andere niet en zo ook is de ene router beter in het penetreren van muren dan de andere. Als 5GHz vlekkeloos werkt ondanks de aanwezigheid van meerdere muren is het ernstig aan te raden om die band te kiezen voor je console, pc of Chromecast.

Wissel van kanaal

Als je om welke reden dan ook gedwongen bent om 2,4GHz te gebruiken zijn de opties om je wifi te optimaliseren gelukkig nog niet uitgeput. Wifi is namelijk nooit precies 2,4GHz (ofwel 2400MHz), maar is opgedeeld in dertien kanalen. Deze dertien kanalen reiken van 2412MHz tot 2472MHz, in stappen van 5MHz.

Omdat routers niet precies op de frequentie van één kanaal uitzenden, maar ook grofweg in de tien megahertz eronder en erboven, overlappen de meeste kanalen. Met name in drukke gebieden zoals flats of woontorens moeten routers lang wachten voordat een kanaal vrijkomt om op uit te zenden, met aanzienlijk lagere snelheden tot gevolg.

Idealiter worden alleen de kanalen een, zes en elf gebruikt, omdat een router die uitzendt op een van die kanalen geen overlap zal hebben met de andere twee. Meeste routers zullen uit zichzelf het beste kanaal kiezen, maar sommige goedkopere of oudere apparaten selecteren een willekeurig kanaal en wijken daar alleen van af als de gebruiker een nieuw kanaal opgeeft.

Om te controleren of je wifi op het beste kanaal zit kan je een wifi-analyse-app downloaden die laat zien of jouw netwerk op het rustigste kanaal zit, of dat je beter kan wisselen. Vervolgens is het een kwestie van inloggen op de webinterface van de router en het beste kanaal te selecteren.

Bij 5Ghz is dit alles overigens niet nodig, omdat de bijbehorende standaard meer bruikbare kanalen heeft en specificeert dat zenders in een kleiner bereik moeten uitzenden, waardoor er minder overlap is.

Kabels

Ethernetkabels zijn dusdanig beter dan wifi dat het aan te raden is om ze te gebruiken voor cloud gaming als dat ook maar enigszins mogelijk is. Kabels zijn namelijk minder gevoelig voor storing van buitenaf en hoeven bovendien niet te concurreren met de router van de buren. Daar komt nog bovenop dat ethernetkabels vrijwel gegarandeerd de maximale snelheid aankunnen die je internetprovider levert.

Het enige waar je eigenlijk op moet letten is het type kabel. Ethernetkabels zijn verkrijgbaar in de smaken Cat3 tot en met Cat8, die allemaal verschillende snelheden ondersteunen. Cat5e is tegenwoordig het best verkrijgbaar en ondersteunt internet tot 1Gbps. Dit is meer dan voldoende voor bijna alle consumententoepassingen en bovendien vele malen sneller dan de hoogste snelheid die de meeste internetproviders leveren.

Mocht je kabels gaan inbouwen en/of buitengewoon toekomstbestendig willen zijn, dan kan het raadzaam zijn om te kiezen voor Cat6a. Hiermee kan je in de toekomst opschalen naar snelheden van hoger dan 1Gbps, met als maximum zelfs 10Gbps. Dat is 285 keer meer bandbreedte dan Google voorschrijft als minimum voor 4K-streamen met Stadia, genoeg om voor de voorzienbare toekomst alle zorgen van een slechte verbinding weg te nemen.

Stadia

Google Stadia is vanaf november beschikbaar. Een releasedatum voor Project xCloud is nog niet bekend.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dit najaar verschijnt Fortnite-dlc met veel skins

Zo wordt Pokémon Let’s Go 2 beter dan het eerste deel