in ,

Honest Opinions – Assassin’s Creed Valhalla

164 uur en 18 minuten zolang heeft mijn avontuur in Engeland van de negende eeuw geduurd. Maar jammer genoeg komt aan al het goeds een einde, nu ga ik een zo eerlijk mogelijk mening geven over hoe ik deze game heb ervaren.

een episch Viking verhaal met een puur Assassin’s Creed sausje

De game begint erg sfeervol en zet gelijk de toon neer voor de rest van de game, je word van af de eerste minuut in het verhaal gezogen word pas los gelaten zodra je de allerlaatste quest heb gedaan. Ondanks je overigens voor een viking speelt die de hidden ones helpt inplaats van dat je zelf echt een Hidden one bent, is dit net zoals zijn twee voorgangers wel een echte Assassin’s Creed game. Zonder al teveel te verklappen, kan ik alleen maar zeggen zonder de gebeurtenissen van deze game had het verhaal van de allereerste Assassin’s Creed heel anders had geweest.

Overigens maakt het moderne verhaal ook een heel erg grote stap. Ik ben er nog steeds sprakeloos van wat er allemaal gebeurd met overkoepelende verhaal. Dat het zoveel leunt op de Isu en hun artifacts is voor mij de grootste aantrekkingskracht van de franchise. Niet iedereen zal het met mij eens zijn maar ik  vind het verhaal van de gehele franchise echt sterk geschreven, als je alle delen naast elkaar legt dan vallen alle puzzelstukjes op hun plaats en komt het vooral logisch over, en met de stap die ze nu gemaakt hebben in het overkoepelende verhaal kunnen ze nog meer interessantere dingen gaan doen.

geen AC Origins 3.0 of Odyssey 2.0

de kern is dit een AC game zoals we hem anno 2017 kennen. Maar het doet gameplay wise zoveel anders dan z’n voorgangers, weg zijn de lvl restricties en button bashen staat garant voor een game over, nee nu moet je tactisch te werk gaan in de gevechten waar je in verzeild raakt en dat komt mede door de stamina bar. Ook het voortbewegen door de game wereld voelt anders aan dan bij odyssey, bij die game leek het soms net of datje perseus was en niks je in de weg stond, nee Eivor voelt een stuk menselijker aan dan Kassandra.

Vooral op pathfinder difficulty word je echt uitgedaagd om de wereld te gaan verkennen. In deze modus word je handje totaal niet vast gehouden. De game zegt bijvoorbeeld  ergens in Cent is object A te vinden, verdere informatie krijg je niet zoek het maar lekker zelf uit oh en bepaal ook maar zelf hoe je de missie voltooid. Je hebt echt totale vrijheid om een quest te voltooien zo als jij dat wilt.

Social stealth en one stab and you’re dead

Twee elementen waar we het jammer genoeg twee delen zonder moesten doen waren social stealth en one stab kills. Maar gelukkig zijn ze beide terug en een stuk meer uitgediept dan in de oude AC games. Social stealth is nu zoveel meer dan op een bankje zitten of met groep monniken mee lopen, denk aan brood bakken en tapijten weven daarbij zie je ook echt progressie in wat Eivor doet, ze hebben dit keer echt aan elk detail gedacht. 

De one stab kill is ook erg goed geïmplementeerd in de game en heeft twee opties, de gegarandeerde moord of de wat meer uitdagende optie waarbij je op het juiste moment op de X button moet drukken. De eerste optie haalde ik voldoening bij, de tweede optie daarentegen zorgt er voor dat je  jezelf een echte professionele sluipmoordenaar voelt.

Een immens grote wereld die grauw en gruwlijk is

De wereld van AC Valhalla is heel erg groot, een stuk groter dan de wereld van Odyssey en in het begin kan dat erg intimiderend zijn. Maar zodra je er achter komt dat er veel te vertellen is in deze wereld valt die intimidatie helemaal weg, en zie je enkel en alleen nog maar een wereld die je dolgraag wil verkennen.

Onder andere helpt de voice acting van de  npc’s daar ook aan mee , toegegeven sommige “filler” npc’s zijn slecht maar de npc’s waar je echt mee interact zijn goed tot geweldig. Maar er is één stem acteur die boven de rest uitsteekt en dat is die van Basim,  ik weet niet waarom  maar zijn stem is erg hypnotiserend.  Een ander aspect dat de wereld een genot maakt om in rond te lopen is de soundtrack die is op de juiste momenten rustgevend en op andere momenten zorgt het er juist voor dat je in een battle modus zit

De side quests a.k.a. Mysteries in valhalla brengen Noorwegen en Engeland echt tot leven. Daar in is het wel totaal anders dan odyssey, daar waren de side quests verweven in het hoofdverhaal. Waar het ook in verschilt met Odyssey is dat Valhalla een stuk grauwer en gruwelijker is, sure  bij odyssey liep het vaak ook niet goed af voor de npcs die Kassandra  hielp maar daar was het vaak humoristisch, bij Valhalla loopt het echt gruwelijk af voor de meeste npcs en de opmerkingen die Eivor dan maakt zijn echt van het kaliber extreem donkere humor.

geen perfectie, maar perfectie is naar mijn inziens dan ook overrated

De game is verre van perfect, net zoals elke andere AC game heeft het glitches en bugs. Ik ben gelukkig geen game breaking bugs tegen gekomen enkel een paar minor bugs zoals  onder andere een fakkel die wel licht geeft maar je geen vlam ziet, de drunken glitch ( die door te mediteren te fixen is) en één keertje een npc die zn mond niet open deed terwijl hij aan het praten was.

Ook is het jammer dat een aantal dingen van Odyssey niet overgenomen zijn naar Valhalla. Zoals bijvoorbeeld de   Spartan kick nu zijn er wel andere toffe abilities en zelfs een soort van Spartan kick, maar allereerst krijg je die pas laat in de game en ten tweede geeft het niet zo’n kick als een nietsvermoedende npc met een sparta kick van een berg te kicken.

Oh en die cairns, die verschrikkelijke kl*te cairns..in het begin zijn ze nog leukish, maar verder in de game zijn ze echt bloed irritant. Ik kan echt geen stenen stapelen puzzel meer zien. M’n halsslagader staat alleen al op springen als ik er al aan denk.

En die micro transacties mogen echt een keer de laan uitgestuurd worden, ik gebruik ze zelf niet en heb er ook geen last van maar ik microtransacties horen in geen enkel game thuis.

Conclusie

Assassin’s Creed Valhalla is een  game die je een geweldige viking en Assassin’s Creed verhaal voorgeschoteld in een prachtig weer gegeven Noorwegen en Engeland die tot leven worden gewekt door de side quests.  De game is verre van perfect maar het feit dat ik mij 164 uur lang heb vermaakt met dit spel weegt voor mij persoonlijk zwaarder dan de minor imperfecties die de game heeft.

pluspunten

De speeltijd

De grote en het detail van de spelwereld Dat mede door de side quests echt tot leven komt.

Het verhaal, zowel Eivors verhaal als Layla’s verhaal ( met laatstgenoemde die echt voor een mindfuck zorgt en er voor zorgt dat het overkoepelende verhaal een heel erg grote stap maakt)

Geweldig  voice acting

De heerlijke soundtracks

Minpunten

Cairns… Enough said

Geen Spartan kick

een aantal minor bugs

9,6 / 10

Leuke post? Drop een hartje

Score: 2/5 volgens 4 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
13 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
MelvinChowder
MelvinChowder
3 jaren geleden

Leest een beetje rommelig, sommige zinnen lopen niet lekker en je mist hoofdletters op sommige plekken waar je op andere plekken ze weer gebruikt waar het niet nodig is. En waarom noem je het een niet gewoon een review?

En is het missen van de Spartan kick echt zo erg, erger dan de MTX? Daarnaast benoem je dubbele minpunten in de opsomming, “Paar minor bugs” en daarna “een aantal minor bugs”.

Vind het een leuk stuk en je benoemd goed wat de game voor jou betekend, je kan zien dat het geschreven is door een echte AC fan.

Dokter Caspari
3 jaren geleden

Toch mooi om te zien dat er hier op dezelfde dag twee artikelen rond Valhalla verschijnen door schrijvers die qua visie mijlenver bij elkaar vandaan liggen.

Of is dit een tegenaanval?

Dokter Caspari
3 jaren geleden
Antwoord aan  Dokter Caspari

hmmm nee maar omdat het zo abrupt verscheen na het minder positieve artikel eerder vandaag, voelde het een beetje als tegenwicht in de schaal gooien. Maar dit heb ik kennelijk mis. Melvin geeft jou trouwens een paar goede tips, neem deze mee voor je volgende lappie tekst.

PietS.
PietS.
3 jaren geleden

Is dit puur toeval of een venijnig tegengeluid m.b.t. SilentF0rce-1 z’n topic? Ik neig naar het laatste, want ik vind de tijd van plaatsten nogal… curieus…

Laatst bewerkt 3 jaren geleden door PietS.
PietS.
PietS.
3 jaren geleden
Antwoord aan  PietS.

Hmmm, oke. Zoals ik al zei: Ik vind de timing uiterst curieus. Echter kan ik niet zomaar aannemen dat je liegt, natuurlijk.

RuanMoleman
3 jaren geleden

Ik vond Odyssey leuker, leukere cast. Mooiere en variendere wereld. Meer armorstukken. Meer wapens. Meer dingen te doen.

Het verhaal van Odyssey vond ik geen klap aan maar ik denk dat ik die van Valhalla zelfs minder boeiend vind. Het heeft een interessant begin en een sterk einde maar alles ertussenin is zo slap als een natte frikandel.

Beetje hetzelfde probleem als wat Mandalorian heeft imo, en dat is dat elke aflevering (of dus story arc in Valhalla) exact hetzelfde doet:

Eivor: heb hulp nodig
Persoon: oke maar ik eerst
Eivor: oke

En dat herhaalt zich elk gebied. Om moe van te worden. Komt ook nog eens bij kijken dat deze arcs gewoon matig zijn. Het draait altijd om het verstoten van een gemene leider. En dan blijken het altijd TOEVALLIG cult-leden te zijn… eh..

Prima stuk maar honest opinions zijn vaak wel wat kritischer

Snuivert
Snuivert
3 jaren geleden
Antwoord aan  RuanMoleman

Het verbaast me idd wel hoe hardnekkig rooskleurige liefde kan zijn. Een 96/100 voor een spel dat bijna objectief flut is op zoveel punten, is een behoorlijk extreem hardnekkig geval van biased voorliefde/fanboyisme iig.

Fijn voor coola dat hij uit deze serie onvoorwaardelijke liefde en plezier weet te halen, maar ik ben het persoonlijk heeeel wat meer eens met het andere artikel hehe.

SilentF0rce-1
3 jaren geleden

Toevallig en interessant dat je een paar uur na mijn rand een positieve recensie over Valhalla plaatst. Ik ben blij dat jij wel kon genieten van de game en je blijkbaar totaal niet stoort aan de vele tekortkomingen. Zo is er voor ieder wat wils 🙂

Niet zo druk maken om de minnetjes en je niet zo aangevallen voelen als iemand het niet met je eens is. Scheelt een hoop frustratie en een hoop extra Minnetjes Coola.

mightybundy
mightybundy
3 jaren geleden

Dislike button doet het goed zo te zien

Erik07
Erik07
3 jaren geleden

Ik heb in Valhalla zo extreem veel bugs en glitches gehad dat ik er op een gegeven moment helemaal klaar mee was. Uit m’n log met errors zie ik dat ik 27!! keer een error had waardoor de game zichzelf helemaal afsloot.

Ik wacht net als bij Watch Dogs wel op de PS5 update. En op de PS5 zelf, als die een keertje beschikbaar is.

DopieJopie1
DopieJopie1
3 jaren geleden

Geweldige voice acting…….. hahahahahhaha

Laatst bewerkt 3 jaren geleden door DopieJopie1

Top 6 MS-DOS games

Nieuw album van Red Dead Redemption 2 The Housebuilding EP