in

Honest Opinions – The Halloween Edition a.k.a. The Evil Dead Edition


Aangezien oktober bij mij altijd in het teken van Halloween staat heb ik de afgelopen dagen vier oude games gespeeld en niet zomaar games, maar games uit de The Evil Dead franchise. Ik heb deze titels uiteraard gekozen omdat ik een fan ben van deze franchise. Nu was het een hel om twee van de vier games te vinden maar na het raadplegen van de Necronomicon Ex-Mortis en de woorden “Kunda astratta montose eargrets gutt nos veratoos Kanda amantos Kanda!” Gezegd te hebben is het mij gelukt om alle games te kunnen spelen.

The Evil Dead 1984 – de allereerste Evil Dead game

De eerste game uit de Evil Dead franchise is oorspronkelijk uitgebracht voor de Commodore 64 en Spectrum ZX, beide consoles en ook de game zijn nog amper te vinden in het wild maar gelukkig hebben de donkerste uithoeken van het internet een uitkomst gegeven want na lang zoeken heb ik zowel een Commodore 64 simulator en een rom van de game (en een aantal virussen) gevonden.

Anyway zou je zo op het eerste gezicht deze game niet als een Evil Dead game herkennen, ja het speelt zich af in een cabin in the Woods en je word belaagd door monsters in dit geval de deadites en een book is the root of all evil maar daar houd de vergelijking met film mee op. Gameplay wise moet je zien te overleven in de hut, dit doe je door deuren en ramen van de hut dicht te doen en de deadites die al binnen zijn te doden met de verschillende wapens die je vind na dat je alle deadites heb gedood moet je the book of the Dead vinden en vernietigen zodra je dat heb gedaan dan heb je de game uitgespeeld

Ik heb mij opzich wel vermaak met deze game, grafisch ziet het er voor een game uit die tijd goed uit en er zit wat variatie in waar de deadites en het boek spawnen. Maar na 15 minuten was ik er wel klaar mee zoals ik eerder al zei is het overleven , deadites doden en het book vernietigen en dat alles voor een highscore, dus in principe is het een spel dat je vaker kan spelen maar in ongveer 7 minuten heb je het einde al gehaald en voor mij persoonlijk was het na twee keer spelen wel klaar omdat er te weinig uitdaging in zit.

The Evil Dead 1984 – de allereerste Evil Dead game

5,5
Score
55
Score: 55

 • Pluspunten
 • Gfx zien er goed uit voor een Commodore 64 game
 • Variatie qua spawn punten van de vijanden en het boek
 • Minpunten
 • Erg kort
 • Weinig uidaging
 • Mist een Evil Dead vibe

Evil Dead: Hail to the King a survival horror

De tweede Evil Dead game werd in 2000 uitgebracht voor de PlayStation 1 en Dreamcast (en in 2001 voor Windows) en heeft voor een lange tijd gediend als een canon vervolg op Evil Dead III : Army of Darkness , tot dat de tv serie Ash vs Evil Dead debuteerde in 2015. De game speelt zich acht jaar na Army of Darkness af, Ash heeft z’n werk bij S-Mart weer opgepakt en een nieuwe vriendin gevonden. Maar na dat hij nachtmerries begint te krijgen over de deadites en de Necronomicon Ex-Mortis gaat hij samen met z’n vriendin naar de hut waar alles begon om zo zijn innerlijke demonen de confronteren. Maar Ash z’n afgehakte hand zorgt er voor dat de kandarian demon wederom word vrij gelaten, Ash z’n vriendin word ontvoerd en het is aan Ash om haar en ook de wereld van de ondergang te redden.

Qua gameplay is Hail to the King een survival horror game met een zelfde soort gameplay als de originele Resident Evil, oftewel tank controls , prerendered backgrounds, een fixed camera angle, gelimiteerde ammunitie voor de handgun ende boomstick en brandstof voor de kettingzaag (die overigens upgradeable is) en cassettebandjes om te saven. Nu is er opzich niks mis met dit soort gameplay maar dan moet het wel goed uitgewerkt zijn, dat is het jammer genoeg niet in deze game de tank controls zijn erg clunky , de enemies hebben erg veel hits nodig voor ze dood gaan en net zoals in Resident Evil is het tergend dat je alleen kan saven als je een cassettebandje heb en bij een storage chest staat.

Maar ik ben niet alleen maar negatief over deze game, Ash lijkt daadwerkelijk op Bruce Campbell en het is ook erg tof dat Bruce himself de stem inspreekt en net zoals in Army of Darkness heerlijke oneliners heeft. Ook ben ik blij dat mijn favoriete personage Bad Ash een grote rol heeft in het verhaal. Ook ben ik mij een paar keer goed de tyfus geschrokken (en dat is wat games van nu amper nog voor elkaar krijgen, ik kijk naar jullie Amnesia en Outlast games) overall ben ik ook erg te spreken over de vibe van de game het heeft een echte Evil Dead vibe.

Evil Dead: Hail to the King a survival horror

6,5
Score
65
Score: 65

 • Pluspunten
 • Goed verhaal
 • Bruce Campbell
 • Oneliners
 • Bad Ash
 • Geweldig jump scares
 • Een echte Evil Dead vibe
 • Minpunten
 • Clunky tank controls
 • Enemies kunnen te veel hits incasseren
 • Manier van saven is 100% tergend

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
coola
1 jaar geleden

Oh ik zie dat de reviews die ik op insidegamer.nl heb gepost gered zijn. Very nice

Erik07
Erik07
1 jaar geleden
Antwoord aan  coola

Afgelopen week zijn de opnames van de nieuwe film afgerond. Ben benieuwd!

coola
1 jaar geleden
Antwoord aan  Erik07

Las het van de week ja. Ik ga hem sowieso kijken , maar ik ben wel huiverig voor het gemis van Ash Williams. Nu is evil dead natuurlijk niet enkel en alleen Ash Williams, maar bracht het niveau imho wel omhoog. En ik ben dus echt benieuwd hoe ze dat gaan “oplossen” in de film.

Dwangsom van maximaal 10 miljoen opgelegd voor lootboxes in FIFA

Final Fantasy XVI volgt het verhaal van Clive Rosfield