in , , , ,

IG Q&A: Fysiek of digitaal?

Morgen komt de fysieke versie van Kena: Bridge of Spirits uit. Veel gamers hebben op dat moment gewacht omdat ze het spel koste wat koste fysiek in hun collectie willen hebben. Steeds vaker zie je dat fysieke versies later uitkomen of zelfs helemaal niet. De kans is groot dat, met de opkomst van digitale stores en gamen via de cloud, fysieke versies hun beste tijd hebben gehad. Wat heeft jouw voorkeur: fysiek of digitaal? 

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 3 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
7 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luigi1985
8 maanden geleden

Fysiek, want hoesjes en mogelijkheid om te verkopen.

Digitaal doe ik wel met Indies en af en toe bij games die ik zeker niet zal verkopen.

In het geval Kena twijfel ik nog. Wil de game graag hebben, maar volgens mij is ie wel wat duurder dan digitaal.

Ik vind overigens dat ze best veel vragen voor digitale games. Vaak nog meer dan fysiek, terwijl er gewoon meerde schakels in de keten ontbreken.

Dokter Caspari
8 maanden geleden
Antwoord aan  Luigi1985

Nieuw is digitaal achterlijk duur, maar de kortingen ervaar ik als beduidend hoger dan de fysieke versies. Games van Nintendo daarentegen krijgen echt kut kortingen en blijven pleuris duur, ook digitaal. Dus die kun je het best fysiek aanschaffen.

Rainking
8 maanden geleden

Ik ben één van die mensen die netjes heeft zitten wachten op de fysieke versie van Kena. Toen ik hoorde dat-ie digitaal werd uitgebracht, baalde ik wel. Gelukkig zou ze later ook op schijf verschijnen. Oftewel, ik ben er eentje van de harde kern van fysieke verzamelaars.

In mijn geval heeft het niets met de optie om het later te verkopen te maken. Ik ben een verzamelaar en vind het dan ook gaaf om een paar kasten vol te hebben staan. Dat zal een paar weken geleden ook wel duidelijk geweest zijn toen ik een foto van mijn comics kast linkte in LeegBlikjeWater’s Screenshot Sunday topic.

Ik snap het gemak van digitaal maar al te goed. Meteen beschikbaar, ruimtebesparend, maar dat weegt voor mij niet op tegen de mogelijkheid om het in je handen te kunnen houden. Het betekent ook niet dat ik nooit iets digitaals koop, maar als ik dat doe dan zijn het óf indies die niet fysiek zijn uitgebracht óf spellen die fysiek voor schofterige Limited Run prijzen worden aangeboden.

Gamepass is voor mij ook geen vervanger. Ik heb het wel, maar ik gebruik het regelmatig om spellen uit te proberen en als ik iets leuk vind, dan heb je redelijke kans dat ik het daarna fysiek voor de PlayStation koop, wat mijn consoles-of-choice zijn. Op die manier heb ik onder andere Remnant: From The Ashes, My Time At Portia, Dead Cells en The Surge 2 ontdekt. Alle vier heb ik later voor de PS4 gekocht.

Een hele enkele keer wil ik nog wel eens double dippen. Dan koop ik later een fysiek exemplaar van een spel dat eerst alleen digitaal te krijgen was of koop ik een fysiek of digitaal spel voor meerdere consoles, maar dat is te verwaarlozen vergeleken met mijn normale aankopen.

Dus ja, physical (almost) all the way!

Laatst bewerkt 8 maanden geleden door Rainking
Michael-Raymond-Clayton
8 maanden geleden

Fysiek om de simpele reden dat je die kan verkopen. Ik koop al mijn spellen netjes in de winkel (ook om de ontwikkelaar te steunen) maar hecht totaal geen waarde aan een berg plastic doosjes in huis. Dus na het uitspelen gaan de games op marktplaats en dat levert nog best wat op.

Toch zou ik best bereid zijn om per saldo wat duurder uit te zijn voor digitale games, zo lang het verschil iets kleiner wordt. Want nu betaal je digitaal vaak de volle mep (69 of 79 euro) terwijl je voor fysiek al vrij snel met 55-60 euro klaar bent, waar je in de verkoop nog 30-35 euro voor krijgt… Dus onderaan de streep is het verschil tussen fysiek en digitaal ca. (79 – (60-35)) = 54 euro!! Vind ik een boel geld!

Het zou natuurlijk andersom moeten zijn. Fysiek 79 euro en digitaal 50. Dan zou ik wel meer digitaal kopen. Nu doe ik dat alleen bij spellen die alleen digitaal worden aangeboden of in de uitverkoop zijn op de PS store.

Dokter Caspari
8 maanden geleden

Ik was altijd echt een groot fan van fysiek, en dat ben ik nog steeds wel. Het is alleen zo dat ik mijn games nooit verkoop, ik hou praktisch alles hoe kut ook (ooit Doshin the Giant geruild tegen Zelda Master collection op de Cube, vette deal). Maar nu ben ik toch veel aan het bladeren door online shops met de simpele reden ; het bespaart mij enorm veel geld. De deals in de winkel kunnen vaak niet op tegen die in de shop. Zo heb ik voor de Switch bijvoorbeeld Ni No Kuni voor €9, Doom 3 voor €2,99, de Metro games voor €3 per stuk en Mario + Rabbits voor €9 op de kop getikt. Ook staan de shops vaak vol met games waar ik nog nooit ven gehoord heb, en vaak ook voor een zacht prijsje. En daarbij ; gekocht is praktisch gelijk spelen.

Waar ik bij digitaal geen fan van ben is dat ze niet tastbaar zijn, en je wellicht niet voor eeuwig toegang tot je aangekochte software hebt. Wie weet sluit bijvoorbeeld na enkele generaties een shop, en gaat je console of opslag kapot en is er door het sluiten van die shops geen toegang meer tot je aankopen. Daarom heb ik met mijzelf simpelweg de afspraak ; is de game tof genoeg en wil ik hem weer spelen, dan schaf ik hem alsnog fysiek aan.

Laatst bewerkt 8 maanden geleden door Dokter Caspari
BadassBoris
8 maanden geleden

Alles wat niet op een disc staat > fysiek…alles erna digitaal simpel gezegt.

De multiplayer van Call of Duty: Vanguard is vanaf morgen tijdelijk gratis

Marvel’s Guardians of the Galaxy voor 30 euro!