in , , , ,

IG Q&A: Moeten moeilijke games een mildere moeilijkheidsgraad optie hebben?

Met Elden Ring eindelijk verschenen is het weer tijd om een lekker pittige Souls-game te spelen. Dat kan de meer casual speler weghouden van een game als deze. Het zit nou eenmaal in het bloed van Elden Ring dat het lastig is, anders is het niet de game die het hoort te zijn. Toch kan dit de meer casual speler afschrikken en van de game weghouden. Sifu kwam eerder deze maand uit en bleek ook niet voor iedereen weggelegd te zijn. Deze kreeg echter wel een update voor moeilijkheidsgraad opties. Hoort elke game dit te krijgen, of verpest dit de kracht van een game?

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 2 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
30 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
leikes1
leikes1
1 jaar geleden

Ik vind van wel. wie het graag op een hogere moeilijkheidsgraad speelt kan dit ook toch zelf kiezen. Een game is bedoeld als ontspanning en entertainment, van zodra het frustrerend wordt, schiet het zijn doel voorbij.
Wie graag sport hoeft toch ook niet direct een prof te zijn??

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door leikes1
Kiekmgoan46
Kiekmgoan46
1 jaar geleden
Antwoord aan  leikes1

Wie sport heeft zich wel aan de regels van de sport te houden. Die worden niet aangepast, omdat jij een bepaald onderdeel te moeilijk vindt. Bijvoorbeeld de ring in basketball groter maken, zodat je eindelijk kan scoren.

Heer Mida
1 jaar geleden

Mijn hemel, niet dit weer.

Nee, moeilijke games MOETEN niet een makkelijkere graad hebben. Dat is aan de ontwikkelaar.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Heer Mida
Kiekmgoan46
Kiekmgoan46
1 jaar geleden
Antwoord aan  Heer Mida

Helemaal met je eens.

004
004
1 jaar geleden
Antwoord aan  Kiekmgoan46

Helemaal oneens. Je hoeft dit artikel niet te lezen. Je hoeft niet gefrustreerd te zijn. En niemand zou er last van hebben als er een makkelijkere optie in de game zou zitten. Smerig elitair gedrag van bepaald soort gamers die hun ego uit games halen. Bah!

Kiekmgoan46
Kiekmgoan46
1 jaar geleden
Antwoord aan  004

Gefrustreerd, elitair gedrag en mijn ego uit games halen?
Waar haal je dat vandaan?

Het gaat hier om het woord moeten.
Niks mis met moeilijkheidsgraden in games en ook niks met games die dat niet hebben.

Waar ik over val is moeten. Ontwikkelaars moeten helemaal niks wat moeilijkheid betreft in hun eigen games. Dat is volledig aan hun om te bepalen hoe ze dat invullen.

Heeft niks met mijn ego te maken.

Heer Mida
1 jaar geleden
Antwoord aan  004

En jij gedraagt je als een verwend nest. En nu?

Michael-Raymond-Clayton
1 jaar geleden

Ja natuurlijk. Er kunnen veel beter gewoon incentives zijn om de game wel op de moeilijkere stand te spelen (zoals trophies of nog beter: ingame beloningen). Daag mensen uit op een positieve manier in plaats van ze af te schrikken op een negatieve manier.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Michael-Raymond-Clayton
lightyears
1 jaar geleden

Iedereen heeft zijn eigen smaak. En laat iedereen daarin zijn ding doen. Ik vind het vooral leuk om een fantastische omgevingen te verkennen in plaats van 20x opnieuw die eindbaas proberen te verslaan.
Ik kan geen enkel argument verzinnen waarom je een makkelijke moeilijkheidsgraad niet als -extra- optie zou aanbieden. Standaard staat het dan op moeilijk, maar als je het wilt kun je het aanpassen.
Zelf begin ik niet eens meer aan te moeilijke games als bloodborne. Eerst kijk ik op internet of bij een spel de moeilijkheidsgraad te doen anders koop ik hem niet. Elden ring laat ik voorlopig dan ook aan mij voorbij gaan.Als je toch niet ver komt is het de 70 euro ook niet waard. Datzelfde geldt voor als het vooral frustratie oproept.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door lightyears
adutchman
adutchman
1 jaar geleden

From Software games zijn qua sfeer echt helemaal mijn smaak. Ik heb alleen het geduld niet meer om zo’n game uit te spelen. Dus ja ik zou graag een makkelijkere modus willen of een quick save systeem. Maar ik begrijp de fans wel dat het rewarding is om eindelijk die ene baas te verslaan.

Xampert
Xampert
1 jaar geleden

Games zijn een kunst form en dus een form van expressie en een manier om een bepaald gevoel over te brengen. Van plezier tot angst tot verdriet tot woede.
De Souls games zijn nog 1 van de laatste games die een pure expressie zijn van hun makers en niet gemaakt zijn voor iedereen. De muziek, de manier waarop het speelt en de bedrukkende sfeer zouden minder goed, of geheel niet, werken als het spel een “cake walk” was.
Er zijn ook tal van boeken en reguliere kunst die mijn petje te boven gaan en “eisen” om het toegankelijker te maken voor mij zou absurd zijn.

Als je games speelt voor ontspanning of gewoon voor de lol, dan heb ik goed nieuws! 99% van alle games zijn gemaakt met jou in het achterhoofd. Moet nou deze ook worden aangepast naar jouw smaak?

Mensen die van dit soort games houden hebben maar een bilbiotheek die op 1 hand valt te tellen, gun hun dit dan ook.

Sekiro ging ook mij te ver, maar ben blij dat er nog games gemaakt worden die gehyperfocused zijn op 1 specifieke doelgroep.
Niet alles moet voor iedereen zijn, en onthoud:

Een product gemaakt voor iedereen is een product gemaakt voor niemand.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Xampert
004
004
1 jaar geleden
Antwoord aan  Xampert

Sorry maar wat is dit voor stompzinnige zin “Een product gemaakt voor iedereen is een product gemaakt voor niemand.”. Als een game verschillende moeilijkheidgraden heeft dan betekend dat niet dat de game niet meer leuk is voor veel mensen. Dit is geen MMO die iedereen probeert te pleasen. De gameplay is zeer specifiek en veranderd niks aan voor degene die de volledige moeilijkheid willen ervaren maar voor mensen die wat minder willen zou dan ook een optie zijn.

Luigi1985
1 jaar geleden

Moeilijkheidsgraad is bij Dark Souls bijvoorbeeld wel een deel van de ervaring. Als je er zo door heen zou wandelen, dan zou de game echt een stuk minder leuk zijn.

Echter vind ik wel dat een game voor iedereen toegankelijk en speelbaar zou moeten zijn, dus waarom zou je die keuze niet bieden?

004
004
1 jaar geleden

Ik zou in From Software games er zeker voor zijn om een meer toegankelijke opties qua moeilijkheid te hebben. Leuk voor de gamers die anders het spel mijden en ook voor de ontwikkelaar die meer sales behaald. De elite gamers kunnen alsnog de moeilijkheidsgraad hoog houden.

Er kleeft echter wel een nadeel aan de optie om de game makkelijker te maken alleen deze zou ik niet groot genoeg noemen tov de voordelen ervan. Een deel van de ervaring van From Software games zijn de uitdaging. Je wordt uiteindelijk op het gebied van gaming een betere gamer door het moeten leren van bekijken en onthouden van de bewegingen van je tegenstanders en het gebruiken van de tools die je ter beschikking hebt. In andere games hoef je dit met de makkelijkere opties niet te doen zoals bijvoorbeeld met een storymode. De verleiding zal zeer groot zijn voor velen om de game op een makkelijkere graad te zetten na een paar keer dood gaan. Ook ik kamp met frustratie na velen keren dezelfde boss proberen en ben voorlopig niet van plan de optie dan in te schakelen mocht deze er komen. Het is echter wel fijn voor de mensen die gewoon willen ontdekken en het verhaal volgen of als je echt hopeloos vast zit bij een bepaalde baas.

Lavalera
1 jaar geleden

Ik denk niet dat het de kracht verpest van het spel nee. Kijk maar naar spellen als jedi fallen order, devil may cry 5 en ook bijv kena. Die allemaal verschillende moeilijkheden hadden van casual vriendelijk tot super moeilijk. En bij dat soort spellen werkt het ook prima.
Dus zou ik Elden Ring kopen en spelen als er een easy mode in zou zitten? Ja zeker weten zelfs. Bij mij is het geen kwestie van smaak dat ik het niet speel. Ik heb ds 3 en sekiro geprobeerd maar na een uur of 5 opgegeven omdat het te frustrerend is.

Maar goed je kan een developer niet dwingen. Mochten ze het doen zou ik blij zijn doen ze het niet dan skip ik het. Op zich geen probleem dan speel ik wel wat anders

Dokter Caspari
1 jaar geleden

Ik zie het liever andersom ; geef makkelijke games aub een pittige moeilijkheidsgraad. Zo zijn de recente Pokémon games mij echt veel te makkelijk, had ze graag moeilijker gezien.

th0massie
th0massie
1 jaar geleden
Antwoord aan  Dokter Caspari

Totaal mee eens. De recente pokemon games zijn vele malen makkelijker dan de “old school” games waar je los elke pokemon moest trainen

Kiekmgoan46
Kiekmgoan46
1 jaar geleden

Deze uitgekauwde discussie weer rond de release van een From Soft titel.

Moeten redactieleden van game sites creatiever zijn? Nee, maar het is wel wenselijk.

En games moeten helemaal niks. Het is volledig aan de ontwikkelaar. Ik vind het echt een verwende houding, moeten! Jullie moeten, want ikke ….. Asteblieft.

Niks mis met moeilijkheidsgraden in games en games die het niet bieden is ook niks mee.

Niet elke game hoeft voor iedereen te zijn. Je hoort zelden tot nooit van dit verwende gemekker bij insane moeilijke platformers, maar Dark Souls e.d. en daar gaan we weer.

Laat het lekker aan de ontwikkelaar. Die lui hebben visie en als je iedereen ten alle tijden tevreden wilt houden doe je misschien wel afbreuk aan je visie.

Hades heeft God mode en allerlei tweaks voor moeilijkheid, dikke prima, top game.
From Soft titels hebben t niet, dikke prima, niet voor iedereen. Blijven zat games over.

WijvanWCeend
WijvanWCeend
1 jaar geleden

Ik zie games een beetje meer als muziek. Niet iedereen houd van alle muziek, en sommige muziek is nou eenmaal niet gemakkelijke eenheidsworst die altijd een succes is op een feestje. Hetzelfde geldt voor games wat mij betreft. Niet alles hoeft eenheidsworst en handje vast houden te zijn.

coola
1 jaar geleden

Nee moet niet. Maar games toegankelijker maken zal niks maar dan ook niks kapot maken aan welke game dan ook.

En de term Git gud is echt zo’n dooddoener en achterlijk.

AirCrow87
AirCrow87
1 jaar geleden

De enige game van FromSoftware die ik gespeeld heb (of poging gedaan heb tot spelen tot) is Sekiro. En daarmee ben ik erachter gekomen dat het niet mijn type game is. Ik heb niet het geduld om die gameplay zodaning onder de knie te krijgen dat ik het wellicht verder kan spelen of uit kan spelen. Ik kwam de tutorial map door, maar het eerstvolgende gedeelte lukte me al niet om te eindigen haha.

Wel daarna filmpjes gekeken hoe anderen het spelen en zeer veel respect gekregen voor andere spelers die zulke moeilijke games uit spelen.

Of ik ervan baal dat zo’n game te moeilijk voor me is? Nee totaal niet. Zo’n game moet je liggen en het moet je liggen om er tijd in te steken om er goed in te worden denk ik.
Ik houd het bij FromSoftware games wel bij filmpjes kijken hoe anderen het doen 🙂

Daarnaast merk je het ook omgekeerd. FarCry bijvoorbeeld. Ik vond FarCry 5 en 6 te weinig uitdaging bieden. Toch prima mee vermaakt en ik weet dat als ik een FarCry game koop dat het waarschijnlijk geen hele moeilijke uitdagende game wordt. Is dat erg? Ik denk het niet, als je verwachtingen niet te hoog of te laag zijn.

tielo
1 jaar geleden

Ik heb Souls geprobeerd en Bloodborn, de laatste vooral vanwege de game world.
Door de moeilijkheidsgraad en frustratie ben ik snel afgehaakt. Ik zou deze games zeker willen spelen maar zodra ik “Souls like” in een review zie sla ik ‘m over. Minder geld voor de developer, zullen we maar zeggen. Jammer maar er zijn gelukkig genoeg leuke games om uit te kiezen.

AgeQned
AgeQned
1 jaar geleden

Niks moet natuurlijk. Het is een keuze vande ontwikkelaar. Ik lig er niet wakker van. Ik weet dat games zoals die van From Software niks voor mij zijn. Dus koop ik ze niet en waag ik me er niet aan. Is dat erg of vind ik dat erg? Nee

Het is zoals het is. Zou ik het spelen als er een stand was dat zelfs ik ervan zou kunnen genieten? Misschien wel, maar andere kant vind ik het ook wel lekker want ja kan ook niet alles kopen en spelen.

Wat ik niet snap dat sommige zo geiiriteerd raken of grof worden als iemand als mening geeft dat er een makkelijkere stand in zou zitten of moeten zitten. In groter oogpunt denk ik als elke game qua moeilijkheidgraden genoeg keuzes zou hebben je ook meer publiek bereikt.

th0massie
th0massie
1 jaar geleden

Nee. Git gud. Altijd weer dezelfde discussie als er een nieuwe fromsoft game uitkomt. Stel je niet aan, leer de game mechanics en versla die boss. Als mensen de games kunnen uitspelen op “soul level 1” of zonder 1x gehit te worden, dan moet iedereen met een beetje geduld de normale bosses kunnen verslaan.

TiRamySu
TiRamySu
1 jaar geleden

Ik zou het juist omdraaien, zouden games niet moeilijker moeten worden. Of eigenlijk 1 stand en dat is de bedoelde stand. Niet iedere game hoeft voor jou te zijn zoals al eerder wordt aangegeven.
Bij fromsoftware zou de game idd zijn kracht verliezen. Ik zou dan niet de moeilijkste stand kiezen puur omdat ik het kan kiezen… ik wil juist die keuze niet krijgen en worden gedwongen om me uit te dagen.

004
004
1 jaar geleden
Antwoord aan  TiRamySu

De game zou zijn kracht niet verliezen als er een optie voor een makkelijkere moeilijkheidsgraad is. Meer mensen zouden de game kunnen spelen die hem nu laten liggen. Dit argument is zo belachelijk en stompzinnig, het is werkelijk niet te geloven.

Ik speel de game ook en vind het best zoals het is, ben af en toe behoorlijk gefrustreerd. Anderen hebben daar geen zin in maar zouden wel graag de game spelen. Whats the big deal met een extra moeilijkheidsoptie. Ik zal het vertellen. WERKELIJK NIKS. Misschien dat mensen denken die dat ze goed zijn in een computerspelletje een stukje van hun ego verliezen als andere mensen het op een makkelijke moeilijkheidsgraag ook uit kunnen spelen. Belachelijk.

rpenning
rpenning
1 jaar geleden

Hebben we dit weer!!
Nee games moeten weer moeilijker worden in mijn mening. Gamers vandaag de dag zijn als verpest met hun xray vision en altijd maar precies zien waar je heen moet.
Sommige games spelen zichzelf tegenwoordig.
Dus als er dan een keer een game langskomt zoals een dark souls of een cuphead of een kingdome come Deliverance langskomt raken ze allemaal in paniek en willen ze een easy mode.

Witty1889
Witty1889
1 jaar geleden

Laat me beginnen te zeggen dat Elden Ring zóveel opties heeft om bazen te verslaan en situaties aan te pakken dat de moeilijkheid absoluut niet meer te vergelijken valt met Dark Souls. Te zwak voor een gevecht? Dan kan je óf verder levelen en later terugkomen. Bovendien hebben de meeste situaties die ik nu ben tegengekomen de mogelijkheid om gewoon keihard weg te boeken met je mount. Je kan continu NPC’s of andere spelers summonen zonder verdere consequenties. Doodgaan heeft geen enorme consequenties.

Moeten developers altijd maar aan iedereen cateren? Ik denk dat het verstandig is dat een dev rekening houdt met bepaalde beperkingen die mensen kunnen hebben. Visuele markers voor slechthorenden, alternatieve controls voor mensen die dat nodig hebben, aangepaste kleuren voor de kleurenblinden onder ons… allemaal goede zaken. Moet iemand die zijn armen niet kan gebruiken dan ook in staat zijn dit spel uit te spelen? Ik denk dat ik daar een grens trek. Je zal als mens vrede moeten hebben dat niet alles in het leven lukt en niet alles kan. Sommige mensen kunnen daar niet tegen en roepen dan maar om een makkelijkere moeilijkheidsgraad.

‘Ik kan niet zo snel rennen als Usain Bolt, dus hij moet echt langzamer gaan lopen, anders is het niet meer eerlijk voor de rest!’

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Witty1889
StefanKock
StefanKock
1 jaar geleden
Antwoord aan  Witty1889

Laat ik voorop stellen dat ik je mening, en die van iedereen hier, respecteer. Je laatste zin (Usain Bolt) geeft echter 1 van de problemen aan. Usain Bolt rent wedstrijden waarbij hij competitie moet leveren tegen anderen en moet winnen. Dat is met deze games uiteraard niet zo. Wat maakt het uit dat ik ‘wandel’ en hij/jij ‘rent’? Ik hoef niet van hem/jou te winnen en datzelfde geld voor iedereen die deze game wil spelen zoals hij is uitgebracht. Als ze een ‘makkelijke’ optie toevoegen (let op: dus niet de huidige moeilijkheidsgraad vervangen) maakt mijn beleving van de game en de spelwereld jouw beleving, op de ‘moeilijke’ moeilijkheidsgraad , anders en/of minder? Hoe dan?

Nog sterker, door de game eerst wat ‘makkelijker’ te doorlopen kan dat er zelfs voor zorgen dat men het daarna op de ‘gewone’ (wat dat dan ook moge betekenen) moelijkheidsgraad gaat proberen. Mooi toch? En zoniet, dan heb jij jouw beleving gehad en de ander de zijne. Niemand zegt dat de makkelijke de moeilijke ervaring moet vervangen. Mijn beleving op de ene manier kan nooit jouw beleving op de andere manier beínvloeden, want het zijn immers 2 verschillende ervaringen.

ReRo
ReRo
1 jaar geleden

Ik vind dat games adaptief moeten zijn. Bij moeilijke games zouden ze je eventueel wat meer aan de mee mee kunnen nemen zodat de speler het niveau uiteindelijk aankan.
Easy to learn, hard to master principe vind ik tof. Kijk bijvoorbeeld naar Rocket League.
Wat je dan nog overhoudt is smaak. Is het wel of niet je smaak om vaak dood te gaan, ervan te leren, en het opnieuw te proberen. Dit laatste is niet echt mijn smaak, ik wil namelijk graag lekker vlot door in games. Elden Ring laat ik hierom dus wel staan. Als ik puur wat sneller door die grote vijanden heen zou kunnen gaan, dan had ik hem wel gehaald. Dus wellicht een optie toevoegen zou denk ik een bredere doelgroep aantrekken denk ik.
Spellen als Hades vind ik als sfeer supertof. Maar het idee dat je, ondanks upgrades en nieuwe verhalen die je vrijspeelt, vrijwel opnieuw begint, kan me niet bekoren. Hades heeft echter wel een optie om alsmaar sterker te worden elke keer als je dood gaat. Dus ja, waarom niet gewoon een optie erbij, bij spellen die over het algemeen moeilijker zijn. Voor ieder wat wils.

Wat spelen we dit weekend? 26 en 27 februari

Screenshot Sunday #45