in ,

IG Q&A: wanneer is het oké om te rapporteren over emulatie?

Deze week deden Kotaku en verschillende andere websites stof opwaaien rondom Metroid Dread. Een paar dagen na release van de game verschenen artikelen over hoe goed de game draait via een emulator op pc, inclusief links naar emulator zelf. Vandaar de vraag: wanneer is het oké om te rapporteren over emulatie? En is het schadelijk voor de Metroid-franchise?

Leuke post? Drop een hartje

Score: 2.3/5 volgens 3 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
11 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michael-Raymond-Clayton
9 maanden geleden

Tja, als je aan misdaadverslaggeving wilt doen, zou ik het er vooral over hebben (uiteraard zónder link!), maar als gamessite zou ik dit soort zaken links laten liggen.

Robert-Frans
Robert-Frans
9 maanden geleden

Ligt er denk ik ook aan wat de insteek is van de gamessite. De meeste gamessites willen volgens mij niet alleen over de nieuwste games en consoles schrijven, maar ook over de ontwikkelingen en achtergronden binnen de gamesindustrie en de gaming community. En emuleren is nu eenmaal wel iets wat binnen die community gebeurt, zodat nieuwswaardige ontwikkelingen daardoor toch relevant kunnen worden voor zulke gamessites om te verslaan.

WitteHerder
WitteHerder
9 maanden geleden

Tja een krant rapporteert ook over drugs ed, maar ze plaatsten geen links naar hoe je bijvoorbeeld crystalmeth moet maken. Dus ik vindt als nieuws site je het daar wel over kan hebben maar een beetje terughoudend moet blijven met het plaatsen van links.

en hoe schadelijk is het, heel erg.. van wat ik weet is dat bijvoorbeeld fire emblem er bijna na niet meer geweest was door oa pirating/emulatie. Het was dat awakening een verkoop succes was, anders hadden we nu geen three houses gehad.

persoonlijk vindt ik het grijs gebied, en zeg ik altijd als je ergens fan van bent (of erg leuk vindt) koop het dan gewoon, anders bestaat er een kans dat het er in de toekomst niet meer is.

het argument van dat de uitgever het spel niet meer verkoopt vindt ik een non argument. Porsche maakt bijvoorbeeld ook geen 356 speedster meer, moet ik die dan ook maar stelen?

melody
melody
9 maanden geleden

Lange post geworden, sorry:)
Er blijft altijd een groep mensen die niet (willen) betalen voor games en dit soort emulators oppakken. Dat is altijd zo geweest en ik heb geen idee of het nu erger is dan bijv. 10 jaar geleden. Gamebedrijven doen er veel tegen en betalende gamers merken hier in ieder geval regelmatig nadelige gevolgen van. (DRM om maar een te noemen).
Er komt nu echter ook steeds meer een groep op die voorheen niet echt een reden had om te emuleren: de gamers die ontevreden zijn met de kwaliteit van de huidige game op de console en naar een emulator grijpen.
Het is dat ik geen idee heb waar ik moet beginnen met zo’n emulator, maar het knaagt steeds weer als ik zie dat Metroid Dread ook in haarscherp 4k 60fps gespeeld kan worden en ik dan zelf naar 900p 60fps zit te kijken met een partij kartels en af en toe een framedrop. Om maar niet te beginnen over Doom of Hyrule warriors die qua frames af en toe instorten. En daar heb je dan ook nog 60 euro voor neergeteld. Natuurlijk, als je geluk hebt kun je over 6 jaar op de volgende Nintendo console een remaster verwachten: Volle 1080p, weer 60 euro. Natuurlijk is het logisch dat de high end (en momenteel zelfs de mid- tot low end) pc’s de Switch console inhalen met een emulator (hoewel dit iets is van de laatste 8-10 jaar) maar de verschillen worden nu snel erg groot.
Anyway. Ik gun de makers van deze mooie games absoluut hun geld en haal regelmatig een nieuwe game voor de Switch binnen (en geniet er dan ook absoluut van), maar ik baal behoorlijk van de grafische kwaliteit en dat er geen legale opties zijn om de Nintendo spellen mooier tevoorschijn te toveren.
Voor mijn gevoel maakt vooral Nintendo het er zelf naar dat mensen naar een emulator grijpen om meer kwaliteit te halen. En wat mij betreft is het dan ook logisch en goed te onderbouwen dat er meer over gerapporteerd wordt door gamesites.

Schelp666
Schelp666
9 maanden geleden

Het beschrijven van wat er gebeurt met emulators is gewoon journalistiek zolang je het bij de feiten houdt. Wanneer je de link plaatst naar de emulator vind ik dat je aan het aanzetten ben tot misschien wel illegale handelingen dus dat zou dan weer fout zijn in mijn ogen en kan gezien worden als promoten van emulators.

Lang verhaal kort, artikel over kan, tips/instructie oid gaat te ver.

coola
9 maanden geleden

Imho vind ik linken naar een emulator niks fout aan. Emulators mogen gewoon, je gaat pas de mist in als je gaat lopen vertellen hoe je de games kan downloaden en kan spelen op de emulator.

“Emulators are legal to download and use, however, sharing copyrighted ROMs online is illegal.”

Laatst bewerkt 9 maanden geleden door coola
Michael-Raymond-Clayton
9 maanden geleden
Antwoord aan  coola

Zo lust ik er nog wel drie. Dat zeiden diensten als Napster en andere p2p-netwerken ook: je KUNT het ook gebruiken voor legale doeleinden… Ja, alleen was 99,9% van wat er gebeurde illegaal.

Als gamer zou je fel tegen dit soort praktijken moeten zijn. Ze zijn slecht voor de industrie. Ik kan er hooguit nog iets van begrip voor opbrengen als het gaat om oude spellen die legaal nergens meer te krijgen zijn, maar anders…

coola
9 maanden geleden

Thja, punt blijft dat het qua wet legaal blijft. Jammer alleen dat de mens altijd foute dingen doet.

xevulutionx
xevulutionx
9 maanden geleden
Antwoord aan  coola

Uhm Coola… ja als je m zo quote wel ja. Uit het zelfde artikel:
“To begin: downloading a copy of a game you don’t own is not legal. It’s no different from downloading a movie or TV show that you don’t own.”

Het probleem is juist dat t dus voor de wet niet legaal is als je de game dus niet ook bezit in een bepaalde vorm. Oftewel het is dan in nagenoeg alle gevallen illegaal. De software van de emulator zelf is legaal alleen je hoort dan naar richtlijnen te gebruiken. Zoals Michael denk ik al aangeeft in de meeste gevallen zullen de mensen dus niet gebruik er van maken op de juiste wijze volgens de wetten. Al lopen de zaken nog hierover.

coola
9 maanden geleden
Antwoord aan  xevulutionx

Ja de game is illegaal. Maar de emulator niet. De emulator mag je gewoon hebben. De games niet.

Staat ook in mijn quote, emulator legal, rom illegal

Laatst bewerkt 9 maanden geleden door coola
xevulutionx
xevulutionx
9 maanden geleden
Antwoord aan  coola

Je hebt helemaal gelijk, ik denk dat ik t verkeerd gelezen heb. Excuses

Hot Wheels Unleashed (PS5) giveaway via Instagram van Gamer.nl

Screenshot Sunday #30