in

In vier stappen naar de ideale gaming headset


1. Aansluiting gaming headset per platform

Kijk eerst eens naar beschikbare aansluitingen op je gaming spullen en naar je software. Op de pc kun je met gemak nieuwe drivers voor je hardware installeren, op je console ben minder flexibel hierin zodat bijvoorbeeld een gaming headset met surround sound niet altijd aan te sluiten is. Een gaming headset met een 3.5 mm jack-aansluiting is vrijwel altijd geschikt voor elk platform. Heb je een pc, dan kun je ook kijken naar een USB-aansluiting. Bij Allekabels kun je gaming headsets uit elke categorie vinden.

2. Geluidsindeling

De soorten geluidsweergaves zijn grofweg te verdelen in stereo en surround. Gaming headsets met een stereo indeling hebben bijna altijd een 3.5 mm jack aansluiting en zijn ook geschikt om te gebruiken voor muziek luisteren of films kijken. Een stapje hoger is surround sound, waarmee je een veel ruimtelijkere beleving hebt. Zo hoor je precies waar jouw tegenstanders vandaan komen en kun je dus sneller reageren. Vooral bij shooters geeft dat je een voordeel. Gaming headsets met surround sound hebben echter ook een USB-aansluiting en die werken niet standaard op alle consoles. De speakers in je koptelefoon heten overigens ook drivers, iets dat voor verwarring kan zorgen omdat een stuurprogramma voor hardware ook driver heet. Hoe dan ook, de speaker (of driver) heeft meestal een omtrek tussen de 40 en de 60 mm. Hier geldt dat groter ook beter is, want met grotere drivers heb je onder meer een diepere bass sound. Dat helpt weer bij het horen van explosies en afgevuurde kogels.

Gaming Headset

3. Persoonlijke voorkeuren

Als je deze basiskeuzes hebt gemaakt, dan kun je naar de specifiekere eigenschappen gaan kijken. Ben je van plan om via een chatprogramma ook te gaan praten met je teamleden? Dan heb je een gaming headset met microfoon nodig zoals bijvoorbeeld de gaming headset Razer. Deze kan ingebouwd zijn of verstelbaar via een los opzetstuk. Met noise cancelling hoor jij jouw teamgenoten wel, maar worden de achtergrondgeluiden aan jouw kant gedempt. Kijk eventueel ook naar een mute functie, zodat je even een extern gesprek kunt voeren of snel je telefoon kunt opnemen zonder dat iedereen kan meegenieten. De oorschelpen van je koptelefoon moeten ervoor zorgen dat hij comfortabel op jouw hoofd zit. Zo zijn er stoffen schelpen die “ademen”, maar lederen exemplaren gaan langer mee en isoleren beter. In de professionelere exemplaren zit vaak ook nog memory foam voor extra draagcomfort. Game je vooral op je smartphone of tablet? Dan kun je beter oordopjes kopen. Deze zijn een stuk kleiner, makkelijk mee te nemen en snel aan te sluiten. Ook binnen de oordopjeswereld zijn er allerlei varianten in kwaliteit te vinden, tot aan professionele gaming oordopjes.

4. Draadloos of bedraad

Kies je voor een draadloze of een bedrade koptelefoon? Voor het spelen van games waarbij je snel moet reageren en daarin afhankelijk bent van geluid, zoals shooters, wordt over het algemeen aangeraden om een bedrade gaming headset te gebruiken. De Bluetooth verbinding kan een heel lichte vertraging hebben of verstoord raken en dat is onwenselijk. Voor de meeste games maakt het echter vrij weinig uit. Met een draadloze gaming headset heb je meer bewegingsvrijheid en kun je even wat te drinken gaan pakken zonder dat je je gesprek hoeft te onderbreken. Vooral voor consoles waarbij je meestal een paar meter verderop zit. Wel ben je afhankelijk van accuduur en je moet hem koppelen met verschillende apparaten. Een kabel is plug & play en minder storingsgevoelig. Wel slijten deze vaak sneller dan de draadloze varianten, maar dat ligt er natuurlijk ook aan hoe je ermee omgaat.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Battlefield 5 review – Terug naar vervlogen tijden

‘Once Upon A Deadpool’: remake voor het goede doel