in

Indie-ontwikkelaars doen beklag over samenwerking met PlayStation


Het gesprek begon bij Iain Garner, de ontwikkelaar van Neon Doctrine, die op Twitter aangaf het over ‘platform X’ te hebben waar geen Game Pass op beschikbaar is. Ook gaf hij aan dat het niet om de Nintendo Switch ging, waardoor al snel de conclusie getrokken werd dat er over PlayStation-consoles werd gepraat.

Volgens Garner krijgen ontwikkelaars “geen fanfare, geen features en geen liefde” wanneer Sony de game in kwestie niet interessant vindt. Er zou alleen extra aandacht aan een indiegame geschonken worden wanneer er een minimaal bedrag van 25.000 dollar betaald wordt aan Sony. Ook zou men vervolgens dertig procent van alle verdiensten aan het bedrijf moeten overhandigen. Verder meldt Garner dat ontwikkelaars alleen hun game met korting aan kunnen bieden na goedkeuring van het onbenoemde bedrijf. 

Mike Rose van Descenders-uitgever No More Robots en Ragnar Tornquist van Dreamfall Chapters-studio Red Thread Games beaamden de ervaringen van Garner. “Draugen is al meer dan een jaar uit op consoles”, zo meldt Tornquist. “Wanneer was de laatste keer dat het spel met korting te koop was of in de uitverkoop ging? En het is niet dat we het niet proberen. Het is ontmoedigend.”

Ook Matthew White van Calico-uitgever WhiteThorn Games – en een voormalige senior data analist bij PlayStation – deelde zijn ervaringen. “Platform X is ons slechtst presterende platform, slechter dan de systemen van de bekende loodgieter en de supersoldaat, en ook slechter dan DRM-vrije platforms als Itch. Vorige maand verdienden we meer via Google Admob. Marketing, Analytics-cijfers, CPM en andere tools bestaan niet of nauwelijks.”

White vervolgt: “Het duurt maanden in plaats van dagen of weken om een reactie te krijgen. We hebben geen zicht op of communicatie over wat er gebeurt bij Platform X. Het kostte ons meer dan acht maanden om development kits van Platform X te ontvangen, ook al hebben we meerdere IPs uitgegeven.”

Sony heeft vooralsnog niet gereageerd op de geuite kritiek van de onafhankelijke ontwikkelaars.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Rockstar-oprichter Dan Houser maakt deel uit van nieuwe studio

Deal voor Hideo Kojima-game op Xbox zou zo goed als rond zijn