in

Is Borderlands GOTY Enhanced je duiten waard?


Toevallig heb ik laatst het stof van mijn Xbox 360 geblazen om de originele Borderlands weer te spelen, waar ik elke zoveel tijd naar terugkeer. Of het de nostalgie is van mijn eerste aanraking met de zwarte humor en cel shaded-stijl van de game, de Claptrap-dlc, of dat de personages uit dit deel van de Borderlands-reeks me nog steeds het meest aanspreken, daar ben ik nog niet over uit. Wel weet ik dat ik deze al jaren op PS4 wil spelen, en die wens komt nu uit.

Het Enhanced pakket

Borderlands GOTY Enhanced bestaat uit het basisspel en alle vier de uitbreidingen: The Zombie Island of Doctor Ned, Mad Moxxi’s Underdome Riot, The Secret Armory of General Knoxx, en Clatrap’s New Robot Revolution.

Borderlands

Grafisch sterk verbeterd

De oorspronkelijke versie en de vernieuwde versie (op PS4) zijn een wereld van verschil op grafisch gebied. De Enhanced-edition ondersteunt 4K Ultra HD en HDR, maar ook zonder 4K geniet je van een strakkere, ‘schonere’ versie van Borderlands met verbeterde character models, textures en nog meer wapens. Ook kun je je ‘field of view’ aanpassen, wat meer overzicht geeft in splitscreen co-op. Je kunt nu overigens met vier spelers op één scherm knallen.

Gameplay en gimmicks

De dingen die we gewend zijn uit Borderlands 2, zoals het automatisch oppakken van loot en de vormgeving van de map, zijn daarnaast doorgevoerd in Borderlands GOTY Enhanced. Ook kun je je wapens vastzetten in je inventaris, zodat je ze niet per ongeluk verkoopt – wat maar al te vaak gebeurt, of ze labelt als troep. Customization ontbreekt ook niet: je kunt Lilith, Roland, Brick en Mordecai bijvoorbeeld gekke hoedjes of mondkapjes laten dragen. Ook het SHiFT-programma maakt zijn intrede, waardoor je Golden Keys kunt gebruiken voor zieke (en soms minder zieke) loot, en wie Borderlands 2 of Pre-Sequel heeft gespeeld krijgt 75 sleutels cadeau.

Borderlands

Voor nieuwe spelers

Wie nog niet bekend is met de Borderlands-spellen kan overigens zijn gouden slag slaan met de Enhanced-versie van het origineel. Borderlands is een first-person shooter met rollenspelelementen vol gitzwarte humor, charmante vijanden en lugubere achtergrondverhalen. Het is het overhoop knallen van brandende Psycho’s, die je leuzen toeroepen als ‘Scheur het vlees en zout de wonden!’, en met een raketwerper vanuit een wagen complete kampen uitmoorden, wat de game zo geweldig maakt.

Teleurstelling te boven komen

De Vault is overigens het einddoel van de missies, wat in het originele deel een behoorlijke anticlimax was. De laatste baas bood namelijk weinig uitdaging en nog minder beloning, maar Gearbox belooft dat de Enhanced-versie dit goedmaakt.

Vooral wanneer je samenspeelt met vrienden en zo de krachten van de verschillende gevechtsklassen van de personages combineert. Mordecai kan goed overweg met snipers en wordt geholpen door zijn vogelmaatje Bloodwing. Lilith kan middels haar speciale actie supersnel rennen en ondertussen vijanden verwonden. Brick handelt alles met zijn vuisten af en Roland zet een heel handig automatisch geweer neer dat je medespelers heelt en munitie geeft. Verder word je gesteund door vele vreemde en eigenzinnige npc’s, waaronder de ‘love-him-or-hate-him’ robot Claptrap die je onder zijn vleugel neemt, de op geld beluste wapenhandelaar Marcus, de schimmige dokter Ned, de lustige Moxxii en de nogal excentrieke Vault-expert Patricia Tannis.

Wie daarnaast een beetje verzameldrang in zich heeft wordt al gauw getrokken door de miljoenen wapens die in het spel te vinden zijn. Maar bovenal is het de sfeer van het spel en hoe het eruitziet, waardoor Borderlands zo bijzonder innemend is. De unieke cel-shaded stijl geeft de game een ‘cartoony’ look die, tien jaar na het verschijnen van de originele Borderlands, nog steeds naadloos aansluit op de algehele vibe van het spel. 

Borderlands

Prijs

Maar wat kost dit pakket nou? Voor pc, PS4 en Xbox One kost de remaster 29,99 euro. Wie het oorspronkelijke deel (ook zonder dlc) op Steam heeft krijgt de update gratis in zijn Steam-lijst. De die versie is overigens niet meer verkrijgbaar op Steam in Nederland, dus die shortcut loopt dood voor nieuwe kopers.

Borderlands: The Handsome Collection krijgt overigens een nieuw Ultra HD texture pack voor pc en consoles, en wie Borderlands 2 op PSVR heeft ontvangt komende zomer gratis de dlc.

Dit alles kan ons nog even zoet houden tot we Borderlands 3 kunnen spelen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dit moet je weten wanneer je een PlayStation 4 koopt

IG Q en A: Hoeveel geef je per maand uit aan games?