in

Japanse games verzameling

Zonder het destijds door te hebben, ben ik drie jaar geleden een subverzameling gestart. Eentje puur voor de heb en voor de box art, want de meeste zijn niet fatsoenlijk te spelen, omdat ik de taal niet machtig ben.

Japanse spellen. Het begon toen als een grapje. Final Fantasy VI is mijn favoriete spel aller tijden. Die heb ik in de jaren ’90 heel veel van de videotheek gehuurd, logischerwijs als de amerikaanse Final Fantasy III. Tot die tijd was Secret Of Mana mijn favoriete spel, maar Final Fantasy VI blies die helemaal van de kaart. Toen het een paar jaar na de eeuwwisseling voor de PlayStation uitkwam, heb ik ‘m dan ook meteen gekocht. Eindelijk had ik een eigen officieel exemplaar, ook al laadde alles niet zo snel als ik gewend was van de Super Nintendo cart.

Fast forward naar drie jaar geleden. Al die tijd had ik nog steeds alleen de PlayStation re-release/port/whatever. Maar bij een webshop kwam ik opeens een mooi uitziend exemplaar van de amerikaanse versie tegen. Niet goedkoop, maar als er één spel was dat ik eigenlijk wel MOEST hebben, dan was het die wel. Het was meteen de trots van mijn verzameling. Ooit wou ik nog een keer Final Fantasy II op de kop zien te tikken en dan was ik helemáál tevreden.

Maar een paar weken later vond ik iets anders. Iets waar ik tot op dat moment nog niet echt aan gedacht had. De originele Final Fantasy VI voor de Super Famicom (oftewel de japanse Super Nintendo), helemaal compleet en tot mijn verbazing helemaal niet duur. “Nou ja, leuk voor erbij”, dacht ik toen, onwetend dat dit het begin van iets groters zou worden. Want wat gebeurde er een paar maanden later? Zonder ernaar op zoek te zijn liep ik tegen een paar japanse Squaresoft en Enix JRPG’s aan, ook weer voor de Super Famicom en wederom niet duur. Chrono Trigger, Dragon Quest VI en Romancing SaGa 3 werden aan de nieuwe verzameling toegevoegd.

Vanaf dat moment ben ik er bewuster naar gaan zoeken en me langzaam maar zeker buiten de JRPG’s gaan begeven. The Legend Of Zelda: Triforce Of The Gods (A Link To The Past), Super Donkey Kong 2 (Donkey Kong Country 2) en diverse Mario spellen kwamen mijn nieuwe subverzameling versterken. Alles ook weer puur voor de box art en omdat het gewoon gaaf staat op de kast. Wat ik er ook leuk aan vind, is dat je dan leert dat sommige spellen in japan een hele andere naam hebben, zoals het eerder aangegeven Triforce Of The Gods. Wat ik ook een mooi voorbeeld vind, is Super Mario Collection, die wij kennen als Super Mario All-Stars. Toen pas leerden we dat, wat wij kenden als Super Mario Bros 2, oorspronkelijk helemaal geen Mario spel was, maar een angepaste versie van Doki Doki Panic. De échte Super Mario Bros 2 stond erop als The Lost Levels. De amerikaanse afdeling van Nintendo vond het echter te moeilijk en te oneerlijk en vroeg om een ander spel voor amerika. Het spel dat we ook in europa kregen staat op Super Mario Collection dan ook als Super Mario USA. Om het makkelijk te maken, zullen we maar zeggen…

Wat ik ook mooi vind, is dat gebruiksaanwijzingen (herinner je je DIE nog!?) in japan soms heel anders zijn dan hier. Als voorbeeld heb ik even de europese en japanse handleidingen van Final Fantasy VII erbij gepakt. De europese is rustig. Steriel. Sereen. De japanse daarentegen is druk en in your face. En ondanks ik wel van het overzichtelijke van de europese ben, vind ik dat drukke toch wat hebben.

Ondertussen ben ik dus drie jaar verder en zit ik op een dertigtal spellen, maar het einde is nog lang niet in zicht. Er zijn er nog genoeg die ik graag in de collectie zou willen hebben en ik hou mijn ogen dan ook goed open. Sowieso staan Final Fantasy I tot en met V nog op de wishlist, maar ook bijvoorbeeld spellen voor de Famicom Disk System, een add-on voor de Famicom (de japanse NES) die met speciale diskettes werkte. Het leukste zou ik het vinden als ik alles ook op originele hardware kan afspelen, ook al kan ik het niet lezen en de meeste spellen daardoor niet spelen. Ik ben er per ongeluk ingerold, maar ik had het voor geen GP willen missen.

Heb jij ook japanse spellen die je verzamelt? Show ze in de comments!

 

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
9 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luigi1985
2 jaren geleden

Heel vet hoor. Die box arts die geven toch wel een speciaal gevoel. Die van Mario’s zijn echt geweldig en ook al heb ik niks met rpg’s zijn die FF en Dragon Quests ook super mooi.

Ik zal mijn collectie (een game) straks even uploaden.

Overigens dat lettertype zou ik niet meer doen.

Luigi1985
2 jaren geleden
Laatst bewerkt 2 jaren geleden door Luigi1985
Luigi1985
2 jaren geleden
Antwoord aan  Rainking

Dit is gewoon zo’n ritmegame. Ik las er destijds een artikel over in Ngamer en besloot m aan te schaffen. Hier in Europa is later Elite Beat Agents uitgekomen, maar ik vind ongeveer alle popmuziek uit t westen na ergens halverwege de jaren 90 kut, dus ik was blij dat ik deze had. Beter cheesy Japanse liedjes waar je geen idee hebt waar t over gaat dan die wegwerptroep hier.

TiRamySu
TiRamySu
2 jaren geleden

Awesome

Erik07
Erik07
2 jaren geleden

Ik mis die rechthoekige dozen van de SNES. Nostalgie 🙂 Jammer dat er tegenwoordig niet meer zoveel aandacht is voor verpakkingen. Tenzij het een pre-order deluxe versie ofzo is natuurlijk

Wat spelen we dit weekend? 15 en 16 mei

WTF Update: Prachtige Sinnoh-remakes