in

Just Cause 4 review – Doet te weinig stof opwaaien


Ondertussen hakkelt de framerate (gek genoeg níet op de momenten dat alles explodeert en je zoiets verwacht), rennen vijandige soldaten zonder enige intelligentie rond en ben je als de dood dat je niet per helikopter, maar met een van de zwalkende landvoertuigen de basis moet ontvluchten. Bovendien controleer je nog een paar keer of je wel echt op een PlayStation 4 Pro speelt, en niet op een console van de vorige generatie.

Just Cause 4

Geen gele hesjes, maar wapens

Bij Just Cause 4 zijn zowel hoogte- als de dieptepunten alom vertegenwoordigd. Het is een kermis met een hoog octaangehalte die nooit saai is, maar eigenlijk ook nooit écht leuk wordt. Als Rico Rodriguez mag je weer eens een onderdrukkend regime omver werpen, ditmaal in het fictieve Zuid-Amerikaanse land Solís. Die strijd voer je niet door de bevolking gele hesjes te geven, maar door ze te bewapenen en zo je eigen rebellengroep van de grond te krijgen.

Door missies te voltooien – wat je meestal bewerkstelligt door iedereen en zijn moeder kort en klein te schieten – krijg je meer draagvlak onder de bevolking en kun je nieuwe provincies bevrijden, waardoor je weer nieuwe missies kunt doen. Klinkt cool, maar dat is het in de praktijk niet. Zelden krijg je het gevoel echt een opstand aan te voeren, want doorgaans sta je gewoon weer zelf alles op te blazen in missies die als los zand aan elkaar hangen en aan elkaar worden gevlochten door een verhaal waar je regelmatig van indut. Het is duidelijk dat de game het daar niet van moet hebben, maar toch vooral van de explosies, de chaos en de verwoesting die je aanricht.

Bij de vorige games bleef alles opblazen lang genoeg boeien, maar inmiddels begint die formule oud te worden. Just Cause 4 is nog steeds een feestje waarbij je zelf de slingers moet ophangen. Niemand verplicht je namelijk om een straalmotor aan een container vast te binden om er daarna zelf met een grijphaak aan te gaan hangen en met een granaatwerper een helikopter neer te halen, maar het kan wel. Wie een beetje creatief is, kan uit dit soort mogelijkheden een heleboel lol halen, maar zal ook opmerken dat Just Cause 4 erg op zijn voorgangers lijkt.

Just Cause 4

Lelijk weer

Extreme weersomstandigheden zijn het nieuwe foefje in dit deel. Hoewel het inderdaad lachen is om met een auto een tornado in te rijden en te zien hoe jij en alles om je heen de lucht in wordt geslingerd, worden dit soort weerseffecten volledig ontsierd door de aftandse graphics. De windslurf is zelfs op een kleine afstand nog van een bedroevend lage resolutie en wekt maar weinig ontzag. Zelfs zo weinig, dat de burgers van Solís gerust met hun moped zo de wervelwind in snorren. Wie zich op de grens van een zandstorm bevindt, ervaart vooral hevige overgangen tussen kleurenfilters die van hot naar her springen. De matige techniek maakt van de weerseffecten een lachertje.

Die techniek achter Just Cause 4 vormt wel vaker een struikelblok. Luchtvoertuigen laten zich nog prima besturen, maar landvoertuigen zijn een ander verhaal. Auto’s en motoren zwalken als een natte dweil over de weg, wat in een wilde achtervolging een grotere uitdaging vormt dan je belagers. Wanneer we voor een missie in een krakkemikkige ambulance vluchten en achtervolgd worden door pantserwagens en straaljagers, en onderweg meermaals wegblokkades moeten ontwijken, zijn we iedere keer dat we het stuurpookje aanraken overgeleverd aan de grilligheden van het voertuig. Het is honderd procent geluk en nul procent wijsheid dat we het einde van de missie bereiken.

Op zich past het bij Just Cause. Het is allemaal niet te serieus, niet te gelikt en draait puur om sensatie. Avalanche Studios neemt het ‘sandbox’ in ‘sandboxgame’ heel letterlijk en laat je lekker spelen en je eigen verbeelding te gebruiken. Veel werkt niet omdat de ontwikkelaar het zo bedoeld heeft, het werkt omdat jij het probeert. Of het werkt niet. Wie juist daarom van Just Cause houdt, kan gerust dit vierde deel aanschaffen voor meer van hetzelfde. Anno 2018 mogen we technisch echter wel wat meer verwachten. Laat dit een les zijn voor het vijfde deel dat er ongetwijfeld komt, voordat de eigen achterban in opstand komt.

Just Cause 4

Just Cause 4 is nu verkrijgbaar voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Voor deze review is gespeeld op een PlayStation 4 Pro.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Spoilers: Glitch na einde Red Dead Redemption 2 hint naar remaster origineel

PlayStation Classic een TEGENVALLER? – Commentaar