in , , , , , , ,

Keuzestress: van fysieke games naar cadeaukaarten

We bevinden ons in een tijdperk waarin bijna alles digitaal wordt, inclusief games. Fysieke game-uitgaven worden tegenwoordig als speciaal beschouwd en consoles worden zelfs zonder CD-poort gelanceerd. Zelfs als een game een fysieke uitgave heeft, bevat de schijf meestal alleen een licentiecode, waardoor je de game alsnog digitaal moet downloaden.

 

Geen Game Maar LP

Met kerst zat ik vol verwachting te wachten op de cadeautjes die ik op mijn verlanglijstje had gezet. Mijn lijstje bestond uit een paar LP’s, een theaterkaartje voor een lokale countryband genaamd BARK (waar ik enorm fan van ben) en een cadeaubon voor Steam of XBOX. Afgezien van de kleine geschenkjes die mijn moeder altijd toevoegt, ontving ik inderdaad het theaterkaartje, een cadeaubon en een prachtige LP. Maar er was een tijd dat dit anders was. Vroeger vroeg ik niet om een cadeaubon voor Steam of XBOX, maar om daadwerkelijke games. Dit besef drong pas echt tot me door toen ik met opwinding het cadeaupapier van mijn LP scheurde om te zien welk album ik had gekregen.

Het Beste Cadeautje Onder de Boom

Vroeger stond er altijd minstens één game op mijn lijstje die ik absoluut wilde hebben, zelfs als deze in oktober uitkwam. Ik wachtte geduldig tot kerstmis, zodat ik geld kon besparen voor andere nieuwe releases in het nieuwe jaar. Als ik niet kon kiezen, zette ik meerdere games op mijn lijstje die ik dolgraag wilde, maar nooit zelf had gekocht. Zo was ik elk jaar verzekerd van ten minste één game. De opwinding en vreugde die ik voelde als ik een rechthoekig cadeautje zag liggen, kon niet wachten om het uit te pakken, naar boven te rennen naar mijn kamer, de game in mijn console te stoppen en de rest van de avond niet meer naar beneden te komen, zelfs niet om mijn familie gedag te zeggen maar gewoon met een luide “DOEI!” vanaf de bovenverdieping.

Deze herinneringen zullen me altijd bijblijven. Nu ik bijna de 30 aantik, merk ik dat mijn enthousiasme voor nieuwe games nog steeds groot is. Echter, tijdens de feestdagen ontvang ik ze niet meer zoals vroeger. Tegenwoordig zijn alle games gewoon digitaal verkrijgbaar, iets waar ik vroeger een hekel aan had omdat ik echt een fysieke hoes wilde hebben. Maar een paar jaar geleden ben ik toch gezwicht. Hoewel mijn Series X een CD-poort heeft, heb ik deze nooit gebruikt.

Mijn Weegschaal Krijgt de Schuld

Het kopen van een game in digitale vorm lijkt misschien gemakkelijker, maar het zorgt toch voor keuzestress, zoals ik soms ervaar. Vroeger plaatste ik een game van €50,00 op mijn lijstje, naast een paar goedkopere games, en was ik altijd blij om minstens één ervan te ontvangen, omdat ik er echt over had nagedacht bij het samenstellen van mijn lijstje. Nu zet ik gewoon een cadeaubon van €50,00 op mijn lijstje, zonder echt te bedenken welke game ik wil hebben. Natuurlijk heb ik wel een idee, gezien de nieuwe releases en mijn enorme lijst met games die ik nog wil spelen.

Maar dat is juist het probleem: die enorme lijst en de geweldige nieuwe releases die eraan komen. Met een cadeaubon sta ik voor de keuze: koop ik twee games van mijn lijst met nog te spelen games, ga ik voor een nieuwe release of kies ik voor een pre-order? Als weegschaal (mijn sterrenbeeld) worstel ik vaak met deze keuzes. Kies ik links? Of toch rechts? Misschien ga ik wel voor het midden? Nadat ik eindelijk een keuze heb gemaakt, wat soms wel 3 tot 7 dagen kan duren, denk ik na een paar uur spelen soms dat ik misschien toch beter voor die andere game had kunnen gaan. Al koop ik bijna geen een pre-order, aangezien ik, als ik iets koop, het meteen wil spelen.

Vroeger Was (Bijna) Alles Beter

Vroeger had ik totaal geen last van deze keuzestress, omdat ik altijd een game ontving waar ik goed over had nagedacht en die hoog op mijn verlanglijstje stond. Ik had zelfs de volgorde bepaald van wat ik het liefst wilde hebben. Als ik liever iets duurders wilde dan een game, wist ik dat ik geen dure game hoefde te verwachten. Toch ontving ik altijd een game waar ik dolblij mee was en waar ik nooit spijt van heb gehad omdat ik er goed over had nagedacht. Met een cadeaubon voelt het alsof ik zelf een game koop, zonder er echt diep over na te denken, omdat er nog zoveel andere opties zijn.

Soms mis ik de goede oude tijd van fysieke games, waar je trots je collectie kon laten zien aan vrienden of zelfs vreemden, in plaats van alleen maar screenshots te delen van hoeveel games je hebt op verschillende platforms.

 

Ik hoop dat jullie allemaal fantastische feestdagen hebben gehad en ik wens jullie een geweldig, gezond en gamevol 2024 toe!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 6 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luigi1985
2 maanden geleden

Leuk stukje. Ik ervaar deze stress niet zo, maar ik koop niet zo vaak iets digitaals en wij doen geen cadeaus meer met Kerst en verjaardagen. Snap wel dat een cadeaubon gemakkelijker even snel uitgegeven wordt, omdat je m toch krijgt.

Mijn mooiste game cadeau wat ik me kan herinneren is overigens Resident Evil 4. Deze game wilde ik zo graag hebben en ik wist nog dat ik m voor m’n verjaardag kreeg. Mooi lichtblauw papiertje erom met een gouden strik, rats eraf en daarna bijna de hele week gespeeld.

Rainking
2 maanden geleden
Antwoord aan  Luigi1985

Was dat in jouw geval de Gamecube versie?

TomKauw
2 maanden geleden

Cadeaubonnen krijgen (en geven) voelt toch minder leuk dan een goed gevonden ‘fysiek’ cadeautje, imho. Daarom zou ik er ook nooit over willen stressen.

Denk dat de oplossing voor mij ligt in het vinden/voorstellen van leuke presentjes die wel fysiek zijn. Dit jaar stonden er een paar game-gerelateerde boeken op mijn wenslijstje: toch een beetje gaming, maar niemand hoeft moeilijk te doen om een Steam-cadeaubon (of was het toch Xbox?) voor mij te scoren.

Christmas Captures #2

Stelling van de week: Ik speel een game tot de eindcredits van het scherm rollen