in

Maak je niet zo druk over politieke correctheid in games – Column


Ik denk namelijk dat weinig mensen mijn gedachtegang rondom deze kwestie delen. Het maakt me allemaal namelijk niet zoveel uit. Heb ik me ooit gepasseerd gevoeld als vrouw binnen de gamewereld? Heb ik ooit gedacht: Maar waarom geen vrouwelijk hoofdpersonage? Heb ik me ooit afgevraagd waarom een vrouwelijke personage van die grote borsten had? Nee, nee en nee. Waar maakt iedereen zich toch zo druk om?

Historisch accuraat

Ik zou willen zeggen dat ik het snap, maar eigenlijk snap ik beide ‘kampen’ niet. Waarom zou je je als man druk maken als er veel of überhaupt vrouwen in een game voorkomen? Hoezo is dat spontaan een probleem, terwijl je niemand hoort als er veel mannen in een game voorkomen? En dames, als er een game wordt gecreëerd waar alleen mannen in voorkomen, omdat dat nou eenmaal zo was in die tijd, waarom moet dat dan aangepast worden?

De geschiedenis is geschreven en het enige wat we daar nu mee kunnen, is ervan leren. Is het juist dat alleen mannen mochten vechten in de oorlog? Geen idee. Daar mag iedereen een eigen afweging in maken, maar het is nou eenmaal gebeurd. De historische accuraatheid van een game aanpassen zodat er ook vrouwelijke personages in voorkomen lijkt haast alsof we de geschiedenis ontkennen. Bovendien kan het ten koste gaan van de game. Waarom zou je dat willen?

Horizon Zero Dawn

Een game is voor de meeste mannen echt niet alleen perfect als er een goed paar borsten in voorkomt

Stop met iedereen feminisme opleggen

Er zijn overigens ook genoeg games die losstaan van de geschiedenis en nog steeds ophef creëren, omdat er te veel of te weinig vrouwen in voorkomen. Neem bijvoorbeeld Horizon: Zero Dawn. “Aloy is duidelijk een feministisch personage. De game maakt haar niet sexy en ze is duidelijk niet op zoek naar romantisch contact”, leest een artikel over de game van Medium. De schrijfster is erg positief over het feit dat er volgens haar eindelijk een game is waar een feministische protagonist in voorkomt. Sorry dame, maar ik denk dat je het verkeerd begrepen hebt. Laat ik even beginnen met zeggen dat het één het ander niet uit hoeft te sluiten. Dat Aloy doelen heeft en die nastreeft, maakt haar zeker niet minder sexy. Ten tweede denk ik niet dat Aloy er überhaupt bij stil heeft gestaan of ze gelijk is aan mannen of niet. Deze chick zet zichzelf neer als een eigen persoon die duidelijk haar doelen voor ogen heeft. Ze kent zichzelf en weet wat ze wil. Dat zou bij haar hetzelfde zijn als ze wat tussen d’r benen had hangen.

Overigens kan het twee kanten op. Niet iedereen is namelijk te spreken over een ogenschijnlijke ‘feministische’ protagonist. “Horizon Zero Dawn probeert actief een feministische agenda door te drukken”, lezen behoorlijk wat reacties op de game op Reddit. Nee, dat is wat mensen ervan maken. Opnieuw, Aloy staat er waarschijnlijk niet eens bij stil dat er misschien sprake is van een rolverdeling. Ze is veel te druk met haar volk redden om erbij stil te staan of ze gelijk is aan mannen of niet. Ik snap überhaupt niet waar zoveel mensen zich zorgen om maken als er vrouwen in een game voorkomen. Ben je bang dat vrouwen vandaag of morgen de wereld overnemen als er één te veel toegevoegd wordt aan een game?

Aloy

Overdrijven

Er zijn nou eenmaal veel meningen over dit onderwerp en waarschijnlijk gaan we het nooit met elkaar eens worden, maar misschien moeten we als eerste stoppen met overal een probleem van maken. Al moet ik zeggen dat ik begrijp dat sommige aspecten bij een aantal mensen te ver gaan. Een vrouw wiens uitrusting bestaat uit een metalen bh die haar moet beschermen voor een vlijmscherp zwaard is nou niet bepaald realistisch.

Een paar flinke borsten in Mortal Kombat 11 ziet er goed uit, je hoort mij niet klagen, maar denk je nou echt dat zulke borsten geen zeer doen met het soort bewegingen dat die vrouwen maken? Het ziet er niet uit en, sorry to burst your bubble boys, maar de trap op rennen met een maatje D doet al zeer gene. Ik begin me in elk geval af te vragen waar we de grens trekken als het om realisme gaat. Al moet ik toegeven dat een game zoals, Battlefield met Mortal Kombat 11 vergelijken hetzelfde is als appels met peren vergelijken. Maar goed, misschien iets om over na te denken.

Daarnaast denk ik dat het tijd is voor ontwikkelaars om te beseffen dat jongens en mannen niet de holbewoners zijn die ze hen laten lijken. Een game is voor de meeste mannen echt niet alleen perfect als er een goed paar borsten in voorkomt. Ben je wel zo? Prima, maar er is meer in de wereld. En dames moeten ook beseffen dat mannen echt niet van die simpele zielen zijn. Ze verdienen wel wat meer respect dan dat.

Mortal Kombat

Alles wat je aandacht geeft groeit

Ik denk dat we überhaupt moeten stoppen met stilstaan bij die rolverdeling. Waarom moeten we dit altijd benoemen en benadrukken? Hoe meer we benadrukken dat er een vrouw een ‘intelligente’ of ‘heldhaftige’ rol speelt, des te meer wordt het als bijzonder beschouwd. Ik snap niet waarom geslacht een actieve rol moet spelen. Waarom kunnen we mannen en vrouwen niet gewoon waarderen voor de rol die ze spelen?

Neem Assassin’s Creed Odyssey. Je kan als man of vrouw door de game spelen, maar de meeste spelers zijn van mening dat je beter voor de Kassandra kunt kiezen. Niet omdat ze een vrouw is, maar omdat ze beter in die rol past! De argumenten om voor de vrouw te kiezen gaan niet om geslacht. Ze gaan om acteerwerk en geloofwaardigheid. En we moeten onze keuzes baseren op dat soort afwegingen voor een perfecte game.

Politieke agenda

En zo kan je bezig blijven. In bijna elke game is er wel sprake van een politieke agenda. Tenminste, als je er goed genoeg naar zoekt. Zo kunnen we Horizon: Zero Dawn scharen onder een feministische game, want er komen veel vrouwen in voor. Tenminste als je ermee bezig bent. En ook Red Dead Redemption 2 besteedt aandacht aan feminisme, als je erop let in elk geval. En zo kunnen we ook stellen dat vrouwen überhaupt niet in games moeten voorkomen, als je er maar genoeg van overtuigd bent. Want weet je? Als je daar tijd en energie voor over hebt, kan je overal een ding van maken, maar ik ga er vanuit dat we wel wat beters te doen hebben.

kassandra

Vrouwen in games, politieke agenda’s in games, historische accuraatheid boven politieke correctheid, het zijn allemaal onderwerpen die op de een of andere manier leven onder gamers. Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken. Laat het me weten in de reacties!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Pokémon Snap: De unieke Pokémon-spin-off

Dr. Mario World review – Word je niet beter van; Nintendo ook niet