in

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order Review


Marvel Ultimate Alliance 3

Laat de ‘3’ in de titel je niet misleiden, Marvel Ultimate Alliance 3 is een op zichzelf staande actiegame met een eigen verhaal dat draait om de Infinity Stones. Met de recente Avengers-films zou je denken dat het verhaal wat voorspelbaar is, maar niets is minder waar. Alliance 3 geeft zijn eigen draai aan het verzamelen van de stenen. Zo gaan onze helden naar andere locaties zoals de Dark Dimension, Avengers-toren en de X-Men-school en ontmoet je naast de bekende helden ook nieuwe personages als Crystal en Elsa Bloodstone.

Net als in de films zijn de interacties tussen personages een absoluut hoogtepunt, vooral de combinaties waar je op voorhand niet over nadenkt. Zoals een Magneto die besluit zichzelf bij de helden te voegen na het zien van de kracht van Thanos of Spider-Man die in contact komt met de Defenders. In dat geval helpt het ook dat de stemacteurs goed werk leveren, waardoor het geloofwaardig overkomt. Spider-Man en Miles Morales zijn bijvoorbeeld ingesproken door dezelfde stemacteurs als de PS4-game van vorig jaar en Deadpool wordt weer tot leven gebracht door Nolan North. Al met al zorgen de personages voor een constante glimlach tijdens het spelen. Ik gniffel dan ook elke keer als Deadpool ‘piew piew piew’ schreeuwt op het strijdveld.

Marvel Ultimate Alliance 3

Helden in hun kracht

Op het gebied van gameplay heeft het derde deel logischerwijs veel raakvlakken met zijn voorgangers. Er ligt nog steeds een grote nadruk op co-op en het fundament – een Diablo light-achtige brawler met isometrisch perspectief – staat nog steeds. Elk van de vier personages op het scherm heeft een lichte en zware aanval en beschikt daarnaast over een viertal speciale aanvallen. Denk hierbij aan de bliksem van Thor of de smash-aanval van Hulk. Een aantal van deze zijn te combineren: de zogenaamde Synergy-aanvallen, waarmee je onverwachtse en spectaculaire combinaties creëert. Zo kan Doctor Strange zijn krachten gebruiken om de tornado van Star Lord te versterken.

Onderling verschillen de meer dan dertig speelbare personages lichtelijk van elkaar. Spider-Man zwaait door de levels terwijl Iron Man juist vliegt. Captain America gebruikt zijn schild om schade te voorkomen en Wolverine herstelt naarmate de tijd vordert van elke opgelopen klap. Zodoende komen de speciale krachten van iedereen goed tot zijn recht en voelt elk personage ondanks hetzelfde basisprincipe toch uniek genoeg aan.

Marvel Ultimate Alliance 3

Om ze wat boeiender te maken zijn elk van deze speciale aanvallen te verbeteren met behulp van ervaringspunten en materialen die je onder andere verzamelt tijdens het verhaal. Op deze wijze worden aanvallen sterker of blijven ze langer actief. Ook de statistieken van personages zijn naar wens samen te stellen met behulp van kristallen. Deze geven Wolverine bijvoorbeeld de mogelijkheid om sneller te genezen of verbeteren Luke Cage’s verdediging. De keuze is daarin helemaal aan jou maakt een eigen speelstijl mogelijk, al moet je je favoriete helden wel eerst naar het juiste niveau trainen om ze effectief in te kunnen zetten.

De kracht van herhaling

Tactisch te werk gaan is tijdens veel gevechten echter amper nodig. Door simpelweg herhaaldelijk op een knop te drukken, sla je bijna iedereen kort en klein. Uitzondering op de regel zijn enkele minibazen. Deze kom je af en toe tegen en beschikken niet alleen over de rode HP-balk, maar ook over de paarse stagger-balk. Door een combinatie van reguliere -, speciale – en synergy-aanvallen kun je de balk legen waardoor een vijand tijdelijk verlamd raakt en je enorm veel schade kan aanrichten. Dit is perfecte moment om je ultieme aanval te doen, waarbij jij en je team alles uit de kast toveren. Dat vraagt op die momenten overigens veel van de Nintendo Switch, want het aantal frames per seconde stort elke keer aardig in tijdens dergelijke spektakels.

Marvel Ultimate Alliance 3

Buiten de minibazen zijn er ook meer dan voldoende reguliere eindbazen te vinden in Alliance 3. Van Magneto, tot de Kingpin, vrijwel elke bekende vijand uit het Marvel-universum komt aan bod. Iedereen heeft zo zijn eigen aanvalspatronen en vechtstijl, waardoor geen aanvaring hetzelfde is. Sandman is bijvoorbeeld niet te raken zonder hem vormvast te maken met waterkannonen die toevallig in de buurt staan en de poten van Dr. Octopus dienen als steunpilaren die je eerst neer moet zien te halen. De eindbazen zijn soms behoorlijk uitdagend, wat soms voor lichte frustratie kan zorgen, omdat niet altijd duidelijk is hoe je een baas moet aanpakken.

Om te zorgen dat de game niet alleen draait om hersenloos op vijanden inbeuken, zijn er ook bepaalde uitdagingen om extra materialen en kostuums voor de personages vrij te spelen. Deze uitdagingen, ook wel Infinity Trials genoemd, zijn herhalingen van eerdere gevechten, maar hebben extra voorwaarden om ze te voltooien. Denk aan een baas binnen een bepaalde tijd verslaan of gevechten waarbij Synergy-aanvallen extra veel schade aanrichten. Een leuk extraatje als je van net iets meer uitdaging houdt, je helden wilt trainen of je favoriete personage van een nieuw kostuum wilt voorzien.

Marvel Ultimate Alliance

Samen sta je sterker

In die gevallen is gedeelde smart absoluut halve smart, omdat je de taken makkelijker kunt verdelen. Iemand richt zicht bijvoorbeeld op het loslopende wild, terwijl de andere het schild van Dormammu om zeep probeert te helpen en de derde de genadeklap toedeelt. Met de CPU in je team is het altijd maar hopen dat ze het juiste doen, dus in die zin is samen spelen de betere optie. Anderzijds brengt co-op ook een extra uitdaging met zich mee in de vorm van de camera, die dan nog meer een eigen wil lijkt te hebben dan als je solo speelt. Als iedereen door elkaar loopt kan deze soms uit zichzelf draaien, waardoor je het zicht op een vijand kwijt bent en je in korte tijd het onderspit delft.

Zodoende is Marvel Ultimate Alliance 3 een game met twee gezichten. Op het ene moment sta je simpel in te slaan op een grote groep gespuis en niet veel later ben je druk bezig om je vechters te verbeteren in elk mogelijke zin om net dat beetje voordeel te hebben in de uitdagende baasgevechten. De game weet daarom niet altijd te imponeren, maar als dat lukt is het enorm vermakelijk.

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order is reeds beschikbaar voor 59,99 euro op Nintendo Switch.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dit is de reden om uit te kijken naar Apple Arcade

Call of Duty: Modern Warfare toont wapen-attachments